Als ouder wil je graag het beste voor je kind. Dat je als ouder ook de beste voeding voor je kind moet aanbieden is ook heel belangrijk. De basis van de gezondheid van een kind wordt namelijk vanaf de eerste dag en zelfs al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Daarom zijn die eerste levensjaren extra belangrijk voor de rest van zijn of haar leven. Dat in Nederland een goede gezondheid van kinderen achteruit loopt vind ik dan ook zorgwekkend. Problemen zoals overgewicht, allergieën en gedragsproblemen komen steeds vaker voor en slechte voeding speelt hier een enorm grote rol in. Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat leer- en gedragsproblemen bij 70% van kinderen worden veroorzaakt door slechte voeding.


GEZONDE LEVENSSTIJL VOOR KINDEREN

Vaak zijn het kleine aanpassingen die wij als volwassenen kunnen veranderen in het eetpatroon van kinderen waardoor zij een gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden. Op deze manier voorkomen we verschillende kwaaltjes, gedragsproblemen en maken we kinderen bewust van hun levensstijl. Want ja, echt waar, zit kunnen wij ze van jongs af aan leren!

Kinderen hebben de juiste bouwstenen nodig om zich zo gezond, goed en optimaal mogelijk te ontwikkelen en te kunnen groeien. Toch is het best lastig om te bepalen welke voedingsstoffen hiervoor essentieel zijn. En over welke kleine aanpassingen heb ik het dan? In mijn ogen is het allereerst heel belangrijk dat je als ouder inziet waarom voeding belangrijk is en wat voor positief effect dit heeft op het gedrag en de gezondheid van je kind. Daarnaast is het ook zeker handig om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van slechte voeding. Waarom is frisdrank slecht voor een kind en waarom kan je suikers beter zoveel mogelijk vermijden? Hoe stel je een goed ontbijt samen? Hoe maak je eten leuk voor kinderen? Welke gezonde snacks kan ik mijn kinderen aanbieden? Welke vitamines zijn van belang voor de groei van een kind? En ga zo maar door. Eindeloos veel kleine weetjes en tips kunnen ervoor zorgen dat jij als ouder kan bijdragen aan het gezond voeden dus het gezond groeien van je kind.


Leer kinderen bewust worden van gezonde voeding: 

Helaas is er voor een kind dat in Nederland opgroeit veel keuze uit ongezonde voeding. Op school, op de sportvereniging, tijdens het spelen bij andere thuis of op feestjes en partijtjes. Daarom is het extra belangrijk om jouw kind van jongs af aan al te betrekken bij het koken en de boodschappen doen. Leer jouw kind welke producten gezond zijn en wat je er allemaal mee kan maken. Maak samen met jouw kind gezonde snacks en laat je kind vrij om zijn of haar creativiteit hier in kwijt te kunnen. Wanneer jij jouw kind spelende wijs leert waarom gezonde voeding belangrijk is en hij of zij hier ook plezier bij heeft zal dit ook motiveren om goed te eten.

GEZOND EETPATROON VOOR EEN KIND

Omschrijven waaruit een gezond eetpatroon vaneen kind moet bestaan is eigenlijk niet in een notendop te omschrijven. Hier zal ik dan ook in een ander artikel uitgebreider op in gaan. Wat ik voor nu belangrijk vind is om even strak op een rijtje te zetten welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een kind. Zie jij in één oogomslag of het eetpatroon van jouw kind hieraan voldoet?

Opgroeiende kinderen hebben een grote energiebehoefte en dit moeten zij uit hun voeding halen.

  1. Een groot deel van deze energie wordt gehaald uit koolhydraten. Essentieel is om altijd te kiezen voor koolhydraten uit volkorenproducten, dit worden ook wel ongeraffineerde koolhydraten genoemd.
  2. Een ander deel van deze vezels halen zij uit groente en fruit, die natuurlijk ook belangrijk zijn voor de nodige vitamines en mineralen.
  3. Zet je kind nooit op een vetvrij dieet. Bij het woord ‘vet’ schrikt men vaak, maar in dit geval heb ik het over gezonde en essentiële vetten. Natuurlijk kies je in dit geval het beste voor plantaardige vetten die belangrijke vitaminen en vetzure leveren.
  4. Daarnaast is één van de belangrijkste bouwstoffen in een gezond eetpatroon van een kind eiwitten. Eiwitten spreken onder andere een belangrijke rol bij de spiervorming.
  5. En natuurlijk water, water, water.
  6. Als laatste is het belangrijk dat kinderen hun dagelijkse portie calcium binnenkrijgt. Calcium is belangrijk voor de botopbouw en het onderhouden hiervan. 

Uit welke voeding kinderen deze voedingsstoffen kunnen halen? Dat lees je hier. 


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This