Als ouder wil je het beste voor je kind, dus ook de beste voeding zodat jouw kind zo optimaal mogelijk kan opgroeien. Maar dan opeens komt jouw kind in de ‘lust ik niet’ fase en heeft hij of zij opeens een afkeer ontwikkeld voor een heleboel maaltijden die jij met liefde op tafel hebt gezet. Na jaren werken met kinderen weet ik hoe lastig het soms is om kinderen toch te stimuleren om goed te blijven eten en om de strijd aan tafel tegen te gaan. In het artikel ‘dwing je kind niet om te eten’ beschrijf ik waarom het zo belangrijk is om geduld te hebben en positief te blijven.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want hoe doe je dit dan?

In het werken met kinderen heb ik door de jaren heen een aantal simpele trucjes geleerd die soms juist een groot verschil kunnen maken. Natuurlijk deel ik deze handvaten graag met jou als ouder.


Wat in mijn ogen het beste werkt om kinderen te stimuleren om beter te eten is om dit hele proces spellende wijs interessanter voor een kind te maken. Hierbij is een positieve, enthousiaste en rustige houding van jou als ouder heel belangrijk.

Laat kinderen zelf eten

Je zal het snel genoeg merken, het eigen willetje van een kind. Dit begint bij de meeste al vanaf hele jonge leeftijd. Opeens willen ze niet meer dat jij hun hapjes geeft en geven ze duidelijk aan dat ze dit zelf willen doen. Het is misschien even diep ademhalen (geloof mij, ik ken de troep die ze kunnen achterlaten), maar een kind leert het beste zelf te eten door het simpelweg keer op keer weer te proberen. Sterker nog, juich het als ouder toe dat een kind zelf wil eten, ze ontwikkelen hun eigen zelfstandigheid.

Tip: Doe het kind een schort om en geeft het zijn eigen lepel. Een kind gaat hiermee aan de slag en met een beetje geluk vindt hij het prima dat jij tussendoor even snel een hapje in zijn mond stopt. Ookal is hij nog zo jong, hiermee stimuleer je de hand-mond coördinatie van jouw kind. Hiervoor heb je natuurlijk speciaal peuter bestek!

Zorg dat de eetmomenten geen machtspelletje worden

Het zit in de aard van het beestje om grenzen op te zoeken. Kinderen zullen van jongs af aan altijd testen hoe ver ze kunnen gaan. Ook zullen ze dit tijdens eetmomenten proberen te ontdekken. Kinderen hebben al snel door met welk gedrag ze hun ouders kunnen beïnvloeden of bepaalde reacties kunnen loskrijgen. Dit klinkt nu misschien heel negatief, dat is het niet. Dit is een natuurlijk proces, kinderen zoeken grenzen op om hiermee een veilige situatie te creëren. Door rustig en positief te blijven zorg je ervoor dat het kind geen macht krijgt over de eetmomenten.

Maak duidelijke afspraken

Wees daarom consequent in jouw handelingen als ouder. Voor kinderen is het veel makkelijker te begrijpen als zij altijd van begin tot eind aan tafel moeten zitten of dat ze netjes wachten met eten tot iedereen heeft opgeschept. Het is veel makkelijker om kinderen bepaalde ‘regels’ aan te leren als deze altijd hetzelfde zijn dan dat ze de ruimte voelen om hier af en toe van af te wijken. Dit zullen ze dan namelijk vaker proberen. Ook dit klinkt heel streng, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Zie het als richtlijnen waardoor je voor een kind een veilige structuur in het eetmoment brengt.

Structuur in eetmomenten

Als ouder wil je graag dat kinderen genoeg binnen krijgen, helemaal als zij tijdens de hoofdmaaltijden niet zo goed hebben gegeten. Hierdoor kiezen veel ouders ervoor om tussendoor snacks aan te bieden, heel begrijpelijk maar soms niet de juiste aanpak. Voor kinderen is structuur heel belangrijk, zo ook in de eetmomenten. Wanneer een kind tussendoor kleine beetjes eet zal hij tijdens het avondeten veel minder trek hebben. Met als gevolg dat kinderen leven van tussendoortje naar tussendoortje i.p.v. van maaltijd naar maaltijd. Hou vaste tijden aan voor de hoofdmaaltijden en spreek vaste tussendoortjes af.

Zorg ervoor dat eetmomenten niet te lang duren

Pas vanaf 4 of 5 jarige leeftijd houdt een kind het vol om voor langere tijd rustig aan tafel te blijven zitten. Hele jonge kinderen beschikken nou eenmaal nog niet over zo’n lange spanningsboog. Zorg er daarom voor dat eetmomenten niet te lang duren, na een tijdje heeft jouw kind namelijk allang weer wat anders gezien wat zijn of haar interesse heeft gewekt.

Zien eten doet eten

Ja het is echt zo! Vraag jij je als ouder wel eens af waarom jouw kind op de crèche wel goed eet? Grote kans dat hij of zij samen met veel andere kindjes tegelijkertijd eet. Het is daarom ook zeker aan te raden om jouw kind al van jongs af aan eten te geven wanneer jij als ouder ook eet. Als ouder ben je op dit moment een voorbeeld voor je kind en hij of zij zal jouw gedrag proberen te spiegelen.

Schep niet teveel op

Is jouw kind een lastige eter? Schep dan niet teveel op. Het is voor jou als ouder en het kind zelf veel makkelijker om trots te zijn op het gene dat hij of zij wél al gegeten heeft.

Geef complimentjes.Wees positief!

Geef kinderen complimentjes over wat ze wel goed doen. Heeft jouw kind al een beetje van zijngroente gegeten? Benoem dit dan: “Ik zie dat je al een paar hapjes gegeten hebt van je groente, wat goed van je zeg!” of “Wat ben je goed aan het eten, daar wordt ik blij van”. Je kan het eetmoment ook positief houden door complimentjes te geven over hoe gezellig je het vindt of hoelang een kind al rustig aan tafel zit.

Een kind dat moe is eet slecht.

Een kind dat moe aan tafel zit zal over het algemeen een stuk minder goed eten, ze hebben hier vaak geen geduld en energie meer voor. Kinderen die moe zijn worden vaak humeurig en dat draagt niet bij aan de positieve sfeer aan tafel. Hou hier met het inplannen van het avondeten rekening mee.

Samen boodschappen doen

Mee boodschappen doen met mama? Niet iets waar de meeste kinderen om staan te springen. Het betekend vaak achter mama aanlopen tot ze eindelijk bij de kassa aankomen. Totdat je kinderen laat helpen. Van te voren kan je samen met jouw kind verschillende kookboeken doorbladeren en hem of haar een aantal lekkere recepten laten uitkiezen. Op deze manier leer je ook goed wat jouw kind lekker vindt. Kan je kind al lezen? Laat hem of haar dan het boodschappen lijstje voorlezen of geef opdrachten om bijv. de melk, appels of havermout te pakken.

Samen in de keuken

Kinderen vinden helpen vaak ontzettend leuk, het gevoel dat zij ergens verantwoordelijk voor zijn geeft hun energie echt hun best hiervoor te doen. Betrek je kind daarom zoveel mogelijk bij het koken van de maaltijden. Geef hem of haar taakjes en zorg ervoor dat jouw kind echt het gevoel heeft dat jullie samen een maaltijd aan het bereiden zijn.

Tip: koop schortjes en een chefmuts, dit maakt het voor kinderen nog leuker in de keuken!

Zorg voor een positieve sfeer aan tafel

Als ouder vind je het hartstikke fijn als de sfeer aan tafel gezellig is. Ook voor een kind is deze prettige en veilige sfeer van belang. Wees al ouder positief, geef complimentjes, klets met elkaar en leg de nadruk zoveel mogelijk op alles wat goed gaat.

Trouwens; dit grappige eetspel vond ik terwijl ik wat rond speurde op internet. Mangigi is een spel dat je tijdens het eten speelt om de positieve stemming erin te houden. Misschien leuk om te proberen!


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This