Dat er een grote link is tussen gedrag en voeding (bij kinderen) komt gelukkig steeds meer onder de aandacht. Tijdens mijn studie Pedagogiek en de afgelopen jaren waarin ik werkzaam ben geweest in het pedagogische werkveld heb ik dit persoonlijk ook mogen ervaren. Wat mij betreft kan het ook geen kwaad als ouders, opvoeders en verzorgers hier meer over te horen krijgen. Op kinderen wordt namelijk al (te) snel een stempel gedrukt, zonder de link te leggen naar het verband tussen het gedrag van dit kind en zijn eetgewoontes. Een slecht eetpatroon kan grote gevolgen hebben voor het gedrag van een kind..
Al eerder schreef ik artikelen over de bouwstoffen die een kind nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Met de nadruk dus op voeding. Toch lijkt het alsof dit essentiele onderdeel van de opvoeding van kinderen wel eens vergeten wordt. Juist in de jongere jaren en voor de gezondheid op latere leeftijd is het zo belangrijk om een kind qua voeding de juiste basis te geven. Dat kinderen steeds vaker ongezond eten blijkt wel uit de stijgende hoeveelheden van kinderen met obesitas op zeer jonge leeftijd. Als daar niet snel wat aan verandert zullen zij dit op late leeftijd nog merken in de vorm van hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose of misschien zelf psychische stoornissen.
Suiker en drukke kinderen.
Wat we misschien allemaal al eens hebben gehoord is de invloed van suiker op het gedrag van onszelf en dat van onze kinderen. Op menig kinderdagverblijf en scholen worden steeds meer de ‘no sugar’ protocollen ingesteld en worden er in het aanbieden van voedsel steeds bewusteren keuzes gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat suiker een negatief effect kan hebben op drukke en agresieve kinderen, het wordt daarom ook aangeraden om suiker zoveel mogelijk te vermijden.
Toch blijkt uit een onderzoek van De BBC in 2007 dat een overmatig gebruik van suiker niet direct een verschil maakt in het drukke gedrag van een kind. Ons lichaam en onze hersenen gebruiken glucose (suikers) om te functioneren, echter zit er een grens aan het opnemen van deze suikers en het omzetten hiervan in glucose. Zoals BCC zelf schrijft: “Wanneer de bezinetank van een auto te vol wordt gegooid gaat de auto niet automatisch sneller rijden”. Dit zou ook van toepassing zijn op de hersenen, dat er meer glucose binnen komt betekend niet dat zij dan meer opnemen.
Wel is bekend dat kinderen die overmatig veel suiker binnen krijgen vaak een ongezond(er) eetpatroon hebben. Deze kinderen missen vaak de gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines, mineralen, gezonde vetten en vezels. Al met al heeft dit slechte eetpatroon wel degelijk gevolgen voor de gezondheid van een kind.
Wat heeft dan wel effect op het gedrag van een kind?
Voedselovergevoeligheid.
Gedragsveranderingen bij mensen kunnen zeker sterk te maken hebben met het huidige voedingspersoon van een volwassen persoon en kind. Het verschil tussen beide groepen is dat een volwassen persoon zijn gedrag vaak beter onder controle heeft dan een kind.
Wat ik zelf heb gemerkt en wat ik ook vaak van collega’s terug hoor is dat de oorzaak van dit onrustige of dwarse gedrag van kinderen vooral wordt gezocht in bijvoorbeeld de opvoeding van het kind, de omgeving en vaak gelinkt wordt aan gedragsstoornissen zoals ADHD. Niet gek opzich aangezien er hier momenteel veel meer kennis over is dan de invloed van voeding op dit gedrag. Niet alleen voor hulpverleners en ouders is dit een lastig proces, juist het kind zelf heeft vaak het meeste last van zijn gedrag. Denk je maar eens in hoe frustrerend het moet zijn wanneer je niet begrijpt waarom je zelf zo boos bent en het je niet lukt om dit te veranderen.
Marleen Nys, wetenschapsjournalist, gebruikt in een zeer intressant artikel de indrukwekkende zin “Leer- en gedragsstoornissen van de kinderen beginnen meestal in het supermarktkarretje van de ouders.” Marleen Nys legt in dit artikel duidelijk het verband tussen slechte voedingsgewoonten van een kind en het gedrag. Zo is uit een onderzoek van Schoentaler gebleken dat deze ongezonde voedingspatronen leiden tot slechte schoolresultaten en antisociaal gedrag. Ook kwam hier uit voort dat bij het aanpassen van dit eetpatroon er verbetering werd ondervonden in de hersenfunctie, de leerprestaties verbeterde en het asociale gedrag van kinderen met maar liefst te helft werd verminderd.
Boosdoeners?
Vaak worden de producten zoals suiker, e-nummers en schadelijke toevoegingen als boosdoeners gezien van de gedragsveranderingen bij kinderen. Dit ligt natuurlijk ook voor de hand, we weten allemaal dat dit niet gezond is. Uit onderzoekt blijkt echt dat ook zuivelproducten, varkensvlees en zelfs sommige soorten groente en fruit of granen hier een sterke invloed op kunnen hebben.
Zo wordt er ook een link gelegd tussen kinderen met een tekort aan omega 3 vetzuren en gedragsstoornissen zoals depressie, agressief gedrag of ADHD. Goede voeding kan in het verminderen van deze problemen een belangrijk rol spelen, vooral in combinatie met vitamine en mineralen supplementen zou dit een goede werking hebben.
Je kind laten onderzoeken
Wanneer je als ouder met je handen in het haar zit omdat je niet snapt waarom jouw kind zich op een bepaalde manier gedraagt is het altijd een goed idee om voeding ook mee te nemen in dit onderzoek proces. Of het nu gaat om dwars gedrag, agressiviteit, concentratie of leerproblemen, sluit het eetpatroon van het kind vooral niet uit. De kans dat het kind ergens overgevoelig voor is, is dus aanwezig en aanpassingen op het gebied van voeding kunnen de klachten al een stuk verbeteren. Hoe jonger je hiermee begint, hoe meer succes!
Zoals je misschien wel kunt lezen is het onderwerp ‘Voeding en het gedrag van een kind’ zo breed dat één artikel hierover echt te weinig is om alles aan te kaarten. Wist je dat voeding ook effect kan hebben op de stemming van je kind? Je kan hier als ouder uinvloed op uitoefenen door bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen aan het eetpatroon van jouw kind
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!