Al eerder schreef ik over de invloed die voeding op het gedrag van kinderen kan hebben. Kinderen kunnen net als volwassen mensen overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en hierdoor kunnen ze niet alleen lichamelijke klachten krijgen, maar kan hun gedrag ook veranderen. Hoe zit dit dan met alle suikers die kinderen binnen krijgen? Heeft dit ook effect op het gedrag?
Dat er enorm veel verschil zit in de soorten suikers valt niet te ontkennen. Uit suikers/glucose (koolhydraten) haalt het lichaam energie en dit is een belangrijke brandstof voor onze hersenen, maar dan dan hebben we het wel over de goede suikers. Slechte suikers, de toegevoegde (geraffineerde) suikers zijn suikers die verder totaal geen toegevoegde waarde voor ons lichaam hebben, omdat ze geen voedingsstoffen bevatten. Deze suikers kunnen er wel voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel in ons lichaam flink zal pieken en dalen en we bij overmatig gebruik van deze suikers kunnen aankomen in gewicht.
Daarnaast kan het regelmatig eten van deze suikers voor stemmingswisselingen, concentratieproblemen of gedragsveranderingen zorgen. Laten we eens kijken wat het effect van deze suikers op het gedrag van kinderen kan hebben.
De bloedsuikerspiegel ‘piek’ en ’daling’:
De gevolgen hiervan kan je herkennen in het gedrag van kinderen. Bij de ‘piek’ heeft het kind vaak enorm veel energie, maar dit kan vervolgens met dezelfde snelheid weer zo erg dalen dat het kind zich heel futloos voelt. In dat geval spreken we weer van een ‘daling’. Tijdens de ‘daling’ heeft het lichaam weer behoefte aan energie en zal het lichaam dus opnieuw om suikers vragen en zo begint het cirkeltje weer opnieuw. Je hebt natuurlijk veel liever dat het energie level van een kind vrij stabiel blijft gedurende de dag.
Belangrijke tip: zorg voor een goed ontbijt zonder toegevoegde suikers! Gedurende de ochtend zal het kind anders een daling ervaren van zijn of haar bloedsuikerspiegel en dit kan concentratie problemen tot gevolg hebben.
Wordt een kind druk van suikers?
Kinderen worden in de praktijk vaak bestempeld met ‘ADHD’ of ‘zeer opvliegerig’, maar dit zou dus ook sterk te maken kunnen hebben met het eetpatroon van dit kind. Sterker nog, het is al zeker 10 jaar geleden bewezen dat de gedragskenmerken van ADHD een sterk verminderd kunnen worden met een speciaal samengesteld dieet. Hier valt de link met voeding en gedrag dus niet te ontkennen! Op de website ADHDenVoeding kan je hier nog veel meer informatie over vinden, aanrader voor elke ouder.
Kinderen zijn van nature al erg energiek en bewegen vaak veel zonder enige moeite. Ze hebben deze extra suikers dus helemaal niet nodig en het is juist aan te raden om een kind te voorzien van goede snacks gedurende de dag zodat zijn/haar energiepijl stabiel kan blijven.
Maar is dan alles een fabeltje?
Er is veel te doen over het onderwerp “druk door suikers”, het is namelijk tot op heden niet bewezen dat suiker er ook daadwerkelijk voor zorgt dat een kind druk wordt. Tijdens veel onderzoeken bleek zelfs dat er geen verschil was in het gedrag van kinderen wanneer zij een week lang veel suiker binnen kregen en de andere week totaal niet.
Doordat dit fabeltje al jaren geleden de wereld is geholpen denken toch veel ouders dat deze suikers de oorzaak is van het drukke gedrag van een kind. Zoals ik al zei; kinderen zijn van nature druk, ze hebben veel energie en zijn erg bewegelijk. Toch is dit ook sterk afhankelijk van het karakter van het kind, niet elk kind houdt van klimmen, rennen en klauteren.
Een drukke omgeving waardoor een kind veel prikkels binnen krijgt, een opvoedingssituatie waarin weinig structuur of regels worden aangeboden, oververmoeidheid, spannende gebeurtenissen of veranderingen kunnen veel eerder iets te maken hebben met het ‘drukke’ gedrag van een kind. Daarnaast moeten we ons altijd afvragen of een kind gewoon lekker druk is of zorgwekkend druk.
Niet alles valt dus te verwijten aan suikers:
Tegenwoordig is wel bewezen dat de gedragsverandering van kinderen zeker niet alleen te maken heeft met de hoeveelheid suiker dat een kind binnen krijgt. Veel voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat een kind zich agressief gedraagt, futloos voelt of somber is. Het is altijd aan te raden om hier zelf onderzoek naar te doen bij een kind!
Ook kinderen kunnen verslaafd raken aan suikers:
Net als dat wij verslaafd kunnen zijn aan deze zoete stofjes kunnen kinderen dit net zo goed zijn. Kinderen vinden zoet lekker en hebben vaak van jongs af aan al de voorkeur voor deze zoete smaken. Niet heel gek, want de meeste kindjes zijn groot gebracht met borstvoeding en je raadt het al, dit smaakt zoet. Het is dus één van de eerste smaken die wij als mens leren kennen en smaakt dus ook vertrouwt en veilig. Met een beetje suiker zo nu en dan is niet veel mis, het probleem is echter dat het naar mate we ouder worden niet bij een beetje suiker lijkt te blijven. Met als gevolg dat ons lichaam ook steeds meer om suikers zal vragen. Verslaafd dus. Om dit te voorkomen kunnen ouders het beste de toename van suiker voor hun kinderen beperken. Wees hier ook consequent in, het is erg lastig voor kinderen om soms iets ‘wel’ te mogen en soms opeens weer ‘niet’. Duidelijke afspraken is voor een kind erg fijn.
Maar don’t worrie; echt niet al het zoet is slecht dus jouw kleine snoepkonten kunnen echt nog wel genieten van iets lekkers. Het is een kwestie van wat creatiever zijn en de nodige informatie op het gebied van ‘goede’ suikervervangers. Hier lees je daar meer over!
Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan deze informatie, nogmaals er veel te doen rondom de link tussen voeding en gedrag. Maak je, je als ouder zorgen om het gedrag van je kind?
Dan kan het geen kwaad ook zijn of haar eetpatroon onder de loep te nemen!
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt,super leuk om te zien!
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022
Wauw, wat een fijn informatief stuk. Goed geschreven Merel!
[…] de juiste voedingsstoffen binnen krijgen die zij nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling. Ik leg jullie graag uit wat het effect van suiker is op het gedrag van kinderen heeft, dan kunnen we hier allemaal net iets beter op […]