Onzekerheid. Wanneer je dit zelf als ouder ervaart is dit al vervelend genoeg, maar wanneer je merkt dat ook jouw kind hiermee te maken krijgt kan je soms met je handen in het haar zitten. Hoe kan het nou dat jouw zoon of dochter zo onzeker is over zichzelf? Natuurlijk wil jij als ouder er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jouw kind sterk in zijn of haar schoenen staat en zich goed voelt over zich of haarzelf. Deze tips kunnen je hier een handje bij helpen. Geef je kind meer zelfvertrouwen. Lees snel verder!
GEEF EEN KIND MEER ZELFVERTROUWEN – DIT KAN JE LEREN
Bij het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld en een fijne portie zelfvertrouwen van je kind kan jij als ouder zeker jouw steentje bijdragen en/of hier invloed op uitoefenen. Dit begint trouwens al op hele jonge leeftijd van een kind dus begin lekker vroeg met het toepassen van deze tips zodat jouw kind hier de rest van zijn leven profijt van kan/zal hebben.
1. BELOON POSITIEF GEDRAG
Tip nummer 1 wanneer je als Pedagogiek student in de schoolbanken zit. Positief gedrag van kinderen belonen is ontzettend belangrijk. Ookal is het misschien een automatisme om meer aandacht te besteden aan het negatieve gedrag, probeer dit om te draaien. Besteed meer aandacht aan het positieve gedrag van een kind en minder aandacht aan het negatieve gedrag. Dit geeft een kind meer zelfvertrouwen. Het is dan ook de kunst om ‘goed’ gedrag niet als normaal te zien en ‘fout’ gedrag als de uitzondering. Kinderen zullen op deze manier ook minder geneigd zijn om met negatief gedrag aandacht van hun ouders te vragen.
2. BENOEM HET GEDRAG VAN JOUW KIND
Dat brengt ons tot de volgende tip: benoem wat jouw kind doet of zegt. Hierdoor voelt een kind zich gezien en erkent. Dit heeft een positief effect op het zelfbeeld van jouw kind. Voorbeeld: “Ik zie dat je lekker aan het spelen bent, wat fijn” of “Wat heb je na het spelen weer goed je speeltjes opgeruimd, daar word ik blij van“. Je kan bij de acties van jouw kind ook benoemen wat dit met jou doet.
3. STIMULEER JE KIND OM TE PRATEN OVER ZIJN EMOTIES
Praat met je kind en luister goed naar wat hij of zij zegt en reageer hier vervolges weer op. Een kind moet van nature nog helemaal ontdekken welke emoties hij voelt, waarom hij zich zo voelt, hoe hij dit (op een gepaste manier) kan uiten en hoe hij hier zelf het beste mee om kan gaan. Uit ook je eigen emoties en geef voorbeelden zodat een kind ook leert omgaan met de emoties van andere. Probeer je kind te stimuleren om hier over te praten zodat dit een gewoonte voor hem of haar wordt. Dit zal jouw kind meer zelfvertrouwen geven. Op latere leeftijd zullen zij hier ook profijt van hebben.
4. GEEF COMPLIMENTEN
Nu hoef je niet om de 10 minuten een complimentje de lucht in te schieten, maar erken wat je kind doet en geef oprechte complimentjes. Hierdoor voelt hij of zij zich gezien en geef je jouw kind waardering voor zijn inspanning. Vergeet dit vooral ook niet te doen wanneer een kind een fout maakt, zodat hij of zij leert dat het goed is dat hij het geprobeerd heeft en het de volgende keer misschien wel lukt. Ga faalangst uit de weg!
5. LAAT JE KIND ZELF IETS OPLOSSEN
Als ouder wil je met alle liefde alle problemen voor je kind oplossen, maar het is nog veel beter om je kind te stimuleren dit zelf te doen. Help en begeleidt hem of haar door dit voor te doen of door tips te geven en uit te leggen hoe hij of zij dit zelf kan doen. Laat jou kind weten dat je in de buurt bent waardoor je hem het zelfvertrouwen geeft dat wanneer het hem niet zelf lukt jij hem altijd nog kan helpen. Hierdoor vereer je een veilige omgeving voor jouw kind om eventueel fouten te maken en hiervan van te leren. Door jou kind te stimuleren om zelf iets op te lossen stimuleer je onafhankelijkheid en daarnaast kan jouw kind het ’trots’ gevoel (complimentje erbij!) ervaren wat hem of haar meer zelfvertrouwen geeft.
ZO SIMPEL KAN HET ZIJN
Natuurlijk klinkt het allemaal makkelijker dan gedaan, maar oefening baart kunst. Pas deze tips regelmatig toe en je zal merken dat dit echt verschil maakt in het gedrag en voor het zelfbeeld van jouw kind. Als ouder kan jij hierin echt een steentje bijdragen en dat is zoveel waard. Geef je kind meer zelfvertrouwen door bovenstaande tips steeds opnieuw toe te passen.
Wat zijn jou ultieme tips voor meer zelfvertrouwen bij kinderen?
Lees ook alle andere KIND artikelen.
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022