“Havermout als avondeten? Echt?”. De meeste Nederlanders zijn nog niet zo bekend met het concept “Brinner”, oftewel breakfast for dinner, terwijl het ontbijt juist zo lekker is! Voor mij is het toch elke dag weer een geluksmomentje als ik aan mijn ontbijtje begin. Toen Merel mij vroeg om een gastblog te schrijven, hoefde ik dus niet lang na te denken over welk recept ik wilde delen: hartige havermout. Lees je mee?


HARTIGE HAVERMOUT ALS AVONDETEN

Havermout heeft de laatste jaren weer een opmars gemaakt na in een stoffig hoekje te zijn weggedrukt. De havermout van vroeger was saai, smakeloos en leek meer weg te hebben van nat karton dan het gezonde product wat het eigenlijk is. Havermout met fruit bij het ontbijt is gelukkig al iets meer ingeburgerd in ons eetpatroon, maar het is ook heel handig en lekker om bij je avondeten te gebruiken. In plaats van het te maken met melk of water, gebruik je groentebouillon. Je hoeft alleen de hartige havermout nog op smaak te brengen en wat groenten toe te voegen en je bent ready to go in minder dan twintig minuten.

Door de structuur van de hartige havermout en het toevoegen van de bouillon heb je in no time een gemakkelijke versie van risotto op je bord. Havermout is heel veelzijdig. Je kan eindeloos variëren met verschillende kruiden, groenten en toppings. Daarnaast vult het heel goed, is het rijk aan vezels en eiwitten en laag in calorieën. Het recept wat ik hieronder met je deel is een basisrecept met bekende ingrediënten. Je kan het natuurlijk helemaal naar je eigen hand zetten door andere specerijen te gebruiken! Tip: voor een vegan maaltijd hoef je alleen de gekookte eitjes weg te laten.

 

HARTIGE HAVERMOUT ALS AVONDETEN

Over mij. Ik ben Paula, 22 jaar, studente en foodie ten top. Ik ben dol op koken en sinds een aantal maanden ben ik actief op instagram (o-two-dots) waar ik allerlei healthy recepten post. Ik deel graag met anderen dat lekker en gezond koken helemaal niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn.
Mijn recepten zijn altijd zonder vlees en ik ga ook graag de uitdaging aan om een vegan maaltijd op tafel te zetten waarbij je dierlijke producten echt niet mist.



INGREDIËNTEN: (VOOR 2 PERSONEN)

  • 100 gram havermout
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 200 gram spinazie
  • 600 ml groentebouillon (1 bouillonblokje)
  • 200 gram bloemkoolrijst (makkelijk zelf te maken door 200 gram bloemkoolroosjes in de keukenmachine te verkruimelen)
  • 8 á 10 kleine trosttomaatjes (bv. tasty toms, romaatjes)
  • 1 sjalot
  • 2 eitjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl tijm
  • snuf peper
  • 1,5 el olijfolie
  • Optionele toppings: avocado, chilivlokken

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Verwarm de oven op 200 graden en smeer een ovenschaal in met een halve eetlepel olijfolie.  Leg de tomaatjes erin en laat in 10-15 minuten zacht en warm worden in de oven.
  2. Doe twee eitjes in een pan water en kook ze tussen de 6-7 minuten zodat de dooier nog zacht is.
  3. Kook 600 ml water en voeg hier het bouillonblokje aan toe, laat even apart staan.
  4. Snijd de kastanjechampignons in stukjes/plakjes. Doe deze met een halve eetlepel olijfolie in de pan en bak kort. Voeg dan de spinazie toe en bak tot de spinazie geslonken is en de champignons gaar zijn.
  5. Snijd een sjalotje fijn en fruit deze in een andere pan.
  6. Doe de bloemkoolrijst bij de sjalot en bak kort.
  7. Meng de hartige havermout met de knoflookpoeder, rozemarijn, tijm en peper. Doe dit bij het sjalotje en de bloemkoolrijst in de pan en giet dan de bouillon erover. Roer goed door en laat op een laag vuurtje even pruttelen tot alle bouillon is opgenomen en je een mooie pap-achtige structuur hebt.
  8. Pel je eitjes, schep de hartige havermout in diepe borden en serveer met de spinazie, kastanjechampignons, de tomaatjes en het eitje.

Bekijk hier alle gastblogs.

Credit foto’s: Paula Röttjers en Natali Zakharova/Shutterstock.
Laatste berichten door Paula Röttjers (see all)

Pin It on Pinterest

Share This