Vaker biologische producten kopen: ik vond het voorheen maar een lastig onderwerp. Je hoort natuurlijk dat dit beter is, maar waarom dan precies? Dit vroeg ik mezelf ook lang af. Een persreis naar het mooie Murcia in Spanje maakte voor mij het verschil. Hier bezocht ik meerdere biologische lemon farms en leerde ik van de boeren zelf waarom biologisch eten zoveel verschil maakt. Niet alleen voor mijn eigen welzijn, maar ook voor dat van de dieren en het milieu. In dit artikel hoop ik je te kunnen inspireren om vaker te kiezen voor biologische producten. Lees je mee?


Vaker kiezen voor biologische producten en eten

Binnenkort starten de Overstapweken van ‘Bio lekker voor je’ weer. Een campagne van Bionext waarbij gedurende drie weken de voordelen van biologische producten worden toegelicht. Op de website van ‘Bio lekker voor je’ vind je hier overigens nog veel meer informatie over en hier kan je ook lekkere recepten vinden. Voor de campagne werd ook Claudia Noever (47), coach die de directe relatie tussen voeding en je mentale en fysieke weerstand belicht, geïnterviewd. In dit artikel geeft Claudia aan dat op het bied van ons welzijn alles met elkaar in verbinding staat. Zowel je lichaam als geeft, maar ook wat je in je lichaam stopt. Hier komt biologisch eten om de hoek kijken.

Claudia Noever (47)

Claudia Noever (47) – Coach

Biologisch eten heeft direct effect op je weerstand

Dat de producten waarmee jij je lichaam voedt direct impact heeft op zowel de weerstand van je lichaam en je gemoedstoestand, daar is voor mij geen twijfel over mogelijk. “Dat is een wisselwerking: als ik het gevoel heb dat ik dingen eet die voor mij goed voelen, dan voel ik mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal weerbaarder”, geeft Claudia Noever aan. “Dat werkt ook andersom: als ik me niet zo goed voel, dan ga ik ook minder verantwoorde producten eten, waardoor ik me juist nog minder prettig ga voelen. Ga ik dan juist hele gezonde maaltijden bereiden, dan voel ik me weer een stuk beter.”

Bij biologische landbouw wordt er voor het bestrijden van ongedierte geen gebruik van antibiotica, pesticiden of andere chemische (en daarmee schadelijk voor je gezondheid) bestrijdingsmiddelen. Doordat er bij het verbouwen van biologische producten rekening wordt gehouden met de plek waar de planten, het fruit of de groente wordt verbouwd, is de kwaliteit van de producten vaak hoger. Ze worden namelijk in grond verbouwt die van nature vruchtbaar is, dit heeft een positief effect op de voedingsstoffen die de biologische producten bevatten.


Je lichaam voeden i.p.v. enkel voeden

In mijn boek Self Love Talk heb ik hier een heel hoofdstuk aan gewijd. “Jezelf mogen voeden is een cadeautje -elke dag weer- en het is dan ook een feest om het eten voor te mogen bereiden” geeft Claudia aan. Kies voor verse en voedzame ingrediënten om je lichaam een handje te helpen om zichzelf gezond te houden. Een pure vorm van zelfliefde zou ik dit noemen.

“We eten de hele dag door en je bepaalt daarbij zelf wat je wel en wat je niet eet. In je bewustzijn kun je voelen wat voedsel met je doet en je moet wat mij betreft luisteren naar de signalen die je lijf je geeft. Ik merk elke verandering in mijn lichaam. Ik kan me dan ook voorstellen dat mensen die hier minder bewust mee bezig zijn, ook de vertaalslag naar voeding minder snel maken. Ieder lijf heeft een eigen DNA, dat maakt dat iedereen andere voeding nodig heeft. Maar voor mij staat als een paal boven water dat een ideaal eetpatroon bij iedereen direct in verband staat met een geluksgevoel.” Aldus Claudia Noever.

Biologische producten herken je eenvoudig aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Kies vaker voor biologische producten | Bewust consumeren

Door vaker biologische producten te kiezen (en daarmee biologisch te eten) voorzie je jouw lichaam van voeding die van goede kwaliteit is (en daarmee dus rijk is aan voedingsstoffen). Daarnaast investeer je niet enkel in je eigen welzijn en dat van je gezin, maar ook in het welzijn van de wereld en dieren om ons heen. Een mooie manier om bewust te consumeren en goed voor jezelf te zorgen.


In dit artikel geef ik meer tips over biologisch eten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bionext
Lees hier meer over de campagne van ‘Bio lekker voor je’

Pin It on Pinterest

Share This