Een (bij)baan vinden die bij je past kan best een uitdaging zijn. In dit artikel delen wij graag drie tips – en daarmee waardevolle vragen die jij jezelf kunt stellen – die het vinden van een (bij)baan die jou voldoening geeft gemakkelijker maakt. Het gaat er bij het vervullen van een functie namelijk niet alleen om dat jij voldoet aan de wensen van jouw (nieuwe) werkgever, maar het is net zo belangrijk dat het werk jou energie geeft. Dus waar kan je op letten in de zoektocht naar een nieuwe (bij)baan?


Een leuke functie vervullen is fijn, want het vormt een belangrijk en soms groot deel van jouw dagelijkse leven. Daarnaast is het belangrijk dat je ook energie krijgt van het werk dat je doet en je tevens voelt dat jij een bijdrage kunt leveren (in het werk dat je doet of de wereld waarin je leeft) waar jij voldoening uit haalt. Stel jezelf onderstaande vragen, zodat je kunt ontdekken welke (bij)baan goed bij je past en waar je in het lezen van vacatures in Amsterdam of omstreken op kunt letten.

1. Wat voor soort werk geeft mij energie?

Wat maakt dat iets jou wel of niet aanspreekt in de omschrijving van een bepaalde functie? Zelfs als je nog niet zo goed weet wat jouw passie is of unieke talenten zijn, kun je vaak wel opmerken wat er van binnen gebeurt wanneer je verschillende vacatures leest of iemand anders hoort praten over een bepaalde (bij)baan. Probeer eens voor jezelf te ontdekken wat je voelt op het moment dat je dit leest of hoort. Iets wat jou energie geeft of waar je interesse in hebt is vaak al voelbaar voordat je het werkt daadwerkelijk uitvoert.

Tip: Zo kun je voor jezelf een lijstje met ‘energie-gevers’ en ‘energie-drainers’ maken, zodat je een helder beeld krijgt van in hoeverre de functie jou energie zal geven of juist energie zal kosten. Luister voor inspiratie ook deze Self Love Talk podcast aflevering: 3 inzichten die ik graag eerder had willen weten in het najagen van mijn dromen.

Een (bij)baan vinden die bij je past kan best een uitdaging zijn. In dit artikel delen wij graag drie tips - en daarmee waardevolle vragen die jij jezelf kunt stellen - die het vinden van een (bij)baan die jou voldoening geeft gemakkelijker maakt.

2. Welk soort werk (en het leveren van een bijdrage) geeft mij voldoening?

Wat vind jij belangrijk in het leven? Zo was dit voor Merel, schrijver van het boek Self Love Talk en oprichter van dit platform, belangrijk om in het werk dat zij vervulde positief te kunnen bijdragen aan het leven van anderen. Een tijd lang heeft zij in het pedagogische werkveld met kinderen (met gedragsproblemen) gewerkt, om uiteindelijk haar hart te volgen en haar eigen praktijk als transformatie coach en hypnotherapie te starten. De bijdrage die zij vanuit liefde en passie wilde leveren bleef echter hetzelfde, anderen helpen in het realiseren van een leven waar zij echt gelukkig van worden en helen wat hun niet langer dient.

Welke bijdrage leveren is voor jou belangrijk?

Door te ontdekken waar jij waarde aan hecht en waardoor jij een bepaalde intrinsieke motivatie voelt, kun je ontdekken in wat voor soort functie en bij welke doelgroep jij de drive voelt om echt verandering teweeg te brengen. Als jij hierin trouw kunt blijven aan jezelf, zal het waarschijnlijk veel gemakkelijker voelen om een baan te vinden waar je voldoening uit haalt en energie van krijgt.

3. Welke kernwaarden zijn voor jou belangrijk in het vervullen van een bepaalde functie?

Een van de belangrijkste oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en jouw leven inrichten op een manier die jou dient, is het ontdekken en trouw blijven aan jouw kernwaarden. Dit kan je ook toepassen op het gebied van werk, wat een belangrijk onderdeel is van jouw leven. Kernwaarden zijn aspecten en een manier van leven/werken die jouw dagelijkse leven waardevol maakt, wat bijdraagt aan jouw welzijn en geluk.

Zo zijn enkele voorbeelden van kernwaarden op het gebied van werk bijvoorbeeld: creativiteit, sociaal, avontuur, flexibiliteit, vrijheid, rust, ontmoeten, innovatief, plezier, vernieuwing, milieubewust leven, verbinding of doelgerichtheid.  Kies eens drie kernwaarden uit die bij jou passen en omschrijf voor jezelf (of doe eens online research) wat voor soort functie en werkgever hier bij past.

Tip: typ bij Google de zoekterm ‘kernwaarden‘ in, vaak vind je dan een hele lijst aan voorbeelden.

Ontdek wat jou aanspreekt en wat er dus voor jou belangrijk is in het lezen van bijvoorbeeld horeca vacatures in Amsterdam en omstreken en het uiteindelijk vervullen van een (bij)baan die goed bij jou past. Good luck!


Stel jezelf deze vragen en schrijf de antwoorden uit, dan weet ik zeker dat je tot waardevolle inzichten zult komen.

Lees ook: 5 tips voor productief werken vanuit huis.

Pin It on Pinterest

Share This