Kan best lastig zijn toch? Er is vaak zoveel dat we willen of moeten en eigenlijk willen we alles ook tegelijkertijd doen. Op het gebied van werk, je privé leven of met een hobby kan je er tegenaan lopen dat je zoveel ideeën, doelen, taken of werkzaamheden hebt dat je langzaam het overzicht een beetje verliest. Zonde, want het kan juist een heel voldaan gevoel geven wanneer je een productieve dag hebt gehad! Hier liep ik de laatste tijd ook tegenaan. Hoe kan je prioriteiten stellen en effectiever te werk gaan? Dat lees je in dit artikel.


5 X PRIORITEITEN STELLEN

TIP 1: ZORG VOOR EEN DUIDELIJK OVERZICHT

Dit is echt mijn nummer 1 tip als het gaat om prioriteiten stellen en effectiever werken. Zorg dat al jouw hersenspinsels, dus alle ideeën, werkzaamheden, doelen en afspraken op papier komen te staan. Hierdoor creëer je duidelijkheid en meer rust in je hoofd.

  1. Wat wil ik doen?
  2. Wat wil ik bereiken?
  3. Wanneer wil ik dit bereiken?
  4. Hoe wil ik dit bereiken?

Dit zijn de vragen die ik mijzelf elke ochtend weer stel. Dit kan ik toepassen tijdens een dag op kantoor of de momenten waarop ik aan Healthy Wanderlust werk. Waarom dit overzicht zo belangrijk is? Als ik jou nu vraag: ‘Oké, wat wil of moet je vandaag allemaal doen?‘ Grote kans dat je dan een hele hoop dingen kan opnoemen. Resultaat: veel te veel om te doen in één dag. Aan de hand van dit overzicht kunnen we prioriteiten gaan stellen en een planning maken, voor één dag of misschien wel een hele week.

TIP 2: BEPAAL WAT BELANGRIJK IS

Ha! Daar heb je het al.. Precies wat mensen doorgaans best lastig vinden.“Ik krijg in een dag nooit gedaan wat ik allemaal wil doen!” Herkenbaar hoor, maar eigenlijk hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Persoonlijk probeer ik mijn dagen zo productief mogelijk in te delen, maar ook zo in te delen dat ik zo min mogelijk stress ervaar.

Wanneer mijn overzicht (to-do list) best lang is probeer ik met een klein ezelsbruggetje te bepalen wat echt belangrijk is.

  1. ‘Wat moet of wil ik persé vandaag doen en waarom?’ Resultaat: al een korter lijstje. Is het lijstje nog te lang?
  2. ‘Stel ik zou nu ziek mijn bed in moeten, wat zou ik dan van dit lijstje eerst nog echt willen afmaken?’ Resultaat: de belangrijkste dingen. 

TIP 3: WEES REALISTISCH EN MAAK EEN PLANNING

Dan nu stap 3. Je hebt een duidelijk overzicht voor jezelf gemaakt en uitgezocht wat hiervan de belangrijkste punten zijn. Nu is het een kwestie van jouw prioriteiten van de dag (week of maand) in te plannen. Ook dit kan een valkuil zijn, want is deze planning wel realistisch? Wil jij een voldaan gevoel krijgen en genoeg punten van jouw to-do lijstje kunnen afvinken? Dan is het aan te raden om een haalbare planning te maken.

Handig natuurlijk zo’n to-do lijstje, maar heb je eigenlijk wel berekent hoeveel tijd je met alles wat er op dit lijstje staat kwijt zal zijn en is dit haalbaar in de uren die er in één dag zitten? Vergeet daarbij ook niet dat er altijd telefoontjes, mailtjes of andere werkzaamheden/taken bij zullen komen waar je van te voren nog geen rekening mee kan houden.

Hou dus rekening met de volgende dingen wanneer je jouw to-do list maakt:

  1. Hoeveel tijd denk ik kwijt te zijn met elk punt op deze lijst?
  2. Past dit in de uren die ik heb om hieraan te werken?
  3. Is er ook nog ruimte voor dingen die er tussendoor zullen komen?

Resultaat: een realistische planning met prioriteiten die jou hopelijk en waarschijnlijk een voldaan gevoel geeft aan het einde van de dag!


PAS DEZE TIPS TOE VOOR ELKE PRIORITEIT IN HET LEVEN

Prioriteiten stellen hoeft natuurlijk niet altijd te maken hebben met werk of wat allemaal gedaan moet worden in het dagelijks leven. Je kan deze tips ook toepassen bij jouw dromen, doelen of ambities. Wat zijn jouw dromen, wat wil je allemaal bereiken en hoe wil je dit aanpakken? Ook hier kan je een goede planning voor maken zodat jij deze doelen kan behalen.

Jij hebt tenslotte de touwtjes in handen, laten we proberen zoveel mogelijk uit het leven te halen waar we gelukkig van worden!

Nu ben ik natuurlijk best wel benieuwd wat jullie tips zijn om prioriteiten te stellen. Heb je hier ook bepaalde trucjes voor of gaat je dit eigenlijk altijd wel makkelijk af? Misschien vind je het ook wel interessant om te lezen hoe je kan (leren) om te ontspannen. Dat kan hier!


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This