Je begint en eindigt elke dag in de slaapkamer. Daarom is het erg belangrijk dat je je goed voelt in deze ruimte. Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar hoe je het beste een gezonde slaapkamer kan creëren en wanneer je je er echt goed in voelt. Als je deze tips toepast en er je eigen twist aan geeft, ben je verzekerd van een fijne slaapomgeving. Lees snel verder.


EEN FIJNE SLAAPKAMER CREËER JE ZO

1. Zorg voor een zuivere geur

Geur heeft onbewust veel invloed op ons, veel bedrijven gebruiken daarom geur in winkels. Zo is bewezen dat auto’s met een ‘duurdere’ geur (een sterke geur van leer) beter verkopen. Het is dus logisch dat geur ook een sterke invloed heeft binnenshuis. Een geur die heel fijn is voor in de slaapkamer is vanille, uit onderzoekt blijkt dat deze geur meteen een fijn gevoel geeft. En wat is er ontspannender dan na een drukke dag lekker een kaarsje aansteken?

Dit werkt ook andersom, vieze geuren wekken negatieve emoties op. Nare geuren in de slaapkamer komen vaak doordat er vocht in de muren zit. Dit kan komen doordat je te weinig ventileertof door een algemeen hoge luchtvochtigheid. Om deze geur weg te halen, is het verstandig om eerst iemand in te schakelen om vocht te bestrijden. Veel mensen vinden het fijn om in een frisse kamer te slapen. Vind jij dat ook? Kies er dan voor om de verwarming dicht te draaien en de ramen wat vaker open te doen. Zo hoeft de cv-ketel minder hard te werken en neemt de luchtvochtigheid ook af.

2. Gebruik de kleuren geel en groen

Er is al veel bekend over het effect van kleuren op je gemoedstoestand. In de kleurenpsychologie heeft elke kleur een andere werking, zo werkt groen ontspannend en staat geel voor openheid en optimisme. Uit een nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam is gebleken dat groen en geel de twee kleuren zijn die zorgen voor het grootste geluksgevoel. Het is daarom leuk om in je kamer één of twee muren groen of geel te verven. Dit is dan het eerste wat je ziet als je wakker wordt en beïnvloedt je stemming meteen.

3. Maak je bed op

De ene ochtend gaat het opstaan iets moeizamer dan de ander keer en soms heb je dan ook écht geen zin om je bed nog op te maken. Doe je het wel, dan begint je dag lekker opgeruimd en kom je ’s avonds ook weer in een opgeruimde omgeving binnen. Mensen die hun bed elke ochtend opmaken blijken over het algemeen gelukkiger te zijn dan mensen die dat niet doen.

4. Zorg dat je vanuit je bed naar de deur kijkt

Instinctief vinden mensen het fijner om meteen vanuit hun bed de deur te zien. Dit geeft een gevoel van veiligheid en daardoor ben je eerder in staat te ontspannen. Vanuit de Feng Shui is het wel weer beter om je bed niet in directe lijn te zetten met de deur, dit zou een negatief effect op de energiestroom hebben. Zorg dus dat je direct zicht hebt op de deur vanuit je bed, maar dat het bed niet recht voor de deur staat. Het is verder natuurlijk in het algemeen belangrijk dat je een goed bed hebt, we slapen namelijk ongeveer een derde van ons leven. Dan is het toch mooi meegenomen als je je comfortabel voelt toch?


Wat zijn jouw tips voor een fijne slaapkamer?
Doe hier meer inspiratie op het gebied van wonen op.

Afbeeldingen afkomstig van Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This