“Volg je dromen! Maak van je passie je beroep! Doe wat je leuk vindt!”

Juist. En wat nou als dat ‘wat je leuk vindt’ nou niet zo duidelijk is? En je al helemaal niet weet wat je ‘passie’ is? Hoe ga je dan ooit die droombaan vinden? Ervaar jij ook de druk van het vinden van je passie? Tegenwoordig worden we plat gegooid met deze inspirerende uitspraken. Uitspraken waarvan jij en ik maar al te graag willen zeggen dat we dit uitermate goed toepassen op ons eigen leven. We volgen onze dromen en die geweldige baan die hierbij hoort is bijna binnen handbereik. Was het maar zo makkelijk he?


VINDEN VAN JE PASSIE: HOE DOE JE DIT?

Wat heerlijk als je hier meteen antwoord op kan geven, houd dit vast en geniet hiervan. Voor veel van ons is het antwoord op deze vraag echter niet zo vanzelfsprekend en dit kan soms best teleurstellend zijn. Met verlangen kan je opkijken naar de vele ‘girlbosses’ die hun dromen najagen en doen waar ze goed in zijn. Waar ben ik dan goed in? Is er wel een baan waarover ik gepassioneerd kan zijn en leuk mijn geld mee kan verdienen? Weet ik eigenlijk wel wat ik leuk vind? 

Van jongs af aan wordt aan ons gevraagd wat we later willen worden, wat we leuk vinden en wat onze hobby’s zijn. Ga aan de slag met het vinden van je passie. Als kind hebben we vaak nog grote dromen en weten we zo een paar droombanen op te noemen. Brandweerman, dokter, bakker, dierenarts of artiest. We zien het al helemaal voor ons en niets is te gek. Alles is mogelijk toch? Naar mate we ouder worden beginnen we steeds meer te ontdekken wat we leuk vinden, maar ook hoeveel we moeten doen om deze ‘dreamjobs’ te bereiken.

Op de middelbare school moeten we al keuzes maken waarbij van ons verwacht wordt dat we eigenlijk al weten hoe onze toekomst er later uit zal zien. Of in ieder geval welke richting dit op zal gaan. Het is al moeilijk genoeg om tijdens de geweldige puberteit te ontdekken wie je nou eigenlijk bent. Gooi de hele toekomst er ook vooral bij. No problem, dit stippelen we ook wel even uit. Zo gaat het de jaren daarna door en de druk loopt op. Wat wil ik nou eigenlijk?

Het kan ontzettend zwaar zijn als je simpelweg niet weet wat je wil in het leven. Ontdekken wat je leuk vindt, wat jouw passie is, waar jij gelukkig van wordt. Persoonlijk liep ik hier jarenlang enorm tegenaan en dat doe ik eerlijk gezegd nog steeds soms.

“FIND YOUR FIRE”

Dit proces heeft tijd nodig. Het leven veranderd en jij ook, je groeit en ontdekt nieuwe dingen. De dingen waar je als tiener enorm van kon genieten zijn nu je ouder bent misschien wel totaal anders. Deze verandering en het niet weten wat je precies wil hoort bij het leven en bij jouw persoonlijke groei. Het is de kunst om tijdens deze tocht te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen, waar je het liefste al je vrije tijd aan besteed en waar jij voldoening uit haalt. Het vinden van je passie betekent voor veel mensen een combinatie van ontdekken waar ze gelukkig van worden én het ontdekken van hun talenten. Dit kunnen combineren én hier je geld mee verdienen is voor vele misschien wel het ultieme doel.

HOE VIND IK DEZE PASSIE DAN?

Misschien is het wel simpeler dan je nu denkt. Dit zeg ik wel heel makkelijk, maar ik moest dit zelf ook eerst geloven. De druk voor het vinden van je passie kan zo hoog oplopen dat we dit als een groot probleem gaan zien. Hierdoor staan we minder open voor onze eigen gedachtes of hebben we ons teveel gefocust op de passie van andere. Ga eens terug naar de basis en let eens op alle momenten en gedachtes die jouw interesse wekken, waar je energie van krijgt of waar je blij van wordt. Schrijf al deze bevindingen eens voor jezelf op, misschien ben je wel verrast door de uitkomst.

Er zijn drie dingen die mij geholpen hebben bij het vinden van mijn passie:

  1. Wees eerlijk tegen jezelf en schaam je nergens voor. 
    Schaam je nooit voor wat jij leuk vindt, ook als dit misschien anders dan anders is. Juist de meest bijzondere en creatieve ideeën kunnen heel succesvol zijn. Wees ook eerlijk naar jezelf. 
  2. Zorg ervoor dat je jezelf goed kent.
    Probeer erachter te komen wat jouw sterke en zwakke punten zijn, wat je dromen zijn, je ambities, hoe je in elkaar zit, waar je gelukkig en verdrietig van wordt, waar je het liefste bent etc etc. 
  3. Wees niet te streng voor jezelf. 
    Vreet jezelf niet keer op keer op vanwege het feit dat je niet (precies) weet wat je passie is of wat je graag in het leven wil bereiken. Het is nooit te laat om hier achter te komen en het niet weten heeft ook zo zijn charmes. Niet weten wat je passie is betekent dat alles nog open staat voor jou om te ontdekken wat je leuk vindt en wat jou gelukkig maakt. Zie dit als een mogelijkheid om deze ontdekkingstocht aan te gaan. 

Kan je deze interesses combineren met één van je vele talenten? 
Stapje voor stapje dichter bij het vinden van jouw passie, zonder al die druk.

Ik vertel je ook graag wat de drijfveer is achter het najagen van mijn doelen en dromen.


No worries babe, you will always find your way!

 Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This