Vorige week vertelde ik jullie hoe wij ons hebben voorbereid op een week lang geheel veganistisch eten en nu wil ik jullie natuurlijk heel graag vertellen hoe dit ons bevallen is! Veel van jullie stuurde mij al berichtjes met een aantal vragen. Of ik het moeilijk vond en of ik vanaf nu altijd vegan zal gaan eten? Let me answer these questions for you! 


“Waarom wilde je een week lang vegan eten?”

Ten eerste waren wij gewoon nieuwsgierig hoe het zou zijn om op deze manier te eten en waar je tijdens het samenstellen van je maaltijden tegenaan zou kunnen lopen. De reden dat ik ruim twee jaar geleden stopte met vlees eten was voornamelijk vanwege het dierenwelzijn en mijn eigen gezondheid. Later leerde ik steeds meer over het effect van de vleesindustrie op het milieu en waarom dit zo’n groot probleem voor de wereld vormt. Des te meer reden om nog bewustere keuzes te maken en Vaker Vegan te eten. 

“Vond je het moeilijk om op deze manier te eten?” 

Heel eerlijk? Nee. Ik denk dat je als veganist nog ontzettend veel keuzes hebt en je jezelf niet te kort doet door hier voor te kiezen. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik deze manier van eten ook niet als een hele grote uitdaging zag. In mijn dagelijks leven probeer ik bewuste keuzes in mijn voeding te maken. Dit is niet alleen op het gebied van gezond en lekker eten, maar ook kies ik het liefste voor plantaardige opties. Veel van de maaltijden die wij thuis eten zijn dus al vaak vegan. Het verschil deze week was dat we hier geheel bewust mee omgingen. 

Daarnaast zijn er zoals ik zei nog steeds ontzettend veel ingrediënten waaruit je jouw maaltijden kan samenstellen. Na een beetje research weet je wel ongeveer hoe je bepaalde producten kan vervangen voor een vegan optie, zoals bijvoorbeeld dierlijke eiwitbronnen zoals voor mijn vriend van belang was. Persoonlijk denk ik ook dat je door deze manier van eten juist creatiever wordt in het koken en je automatisch meer gebruik maakt van gezonde producten. In mijn ogen alleen maar pluspunten 😉 

“Waar liep je tegenaan?” 

Ik denk dat het niet heel gek is als ik zeg dat ik er tegenaan liep dat je bepaalde producten niet meer kan eten. Dit is natuurlijk een bewuste keuze en wanneer de gedachte hierachter (beter voor jezelf en de wereld om je heen zorgen) sterk en belangrijk genoeg voor jezelf is denk ik niet dat dit als iets negatiefs gezien wordt. Laat ik dit even uitleggen.

In mijn ogen is er een verschil tussen iets niet mogen eten en iets niet willen eten.

Wanneer je iets niet mag eten (van jezelf) dan leg je jezelf deze verplichting op. Dit zie je natuurlijk ook vaak terug bij de (strenge) eetregels die we onszelf opleggen doordat we bijvoorbeeld graag willen afvallen. Wanneer je iets niet wil eten dan is dit een keuze waar je volledig achter staat. Iets niet willen is niet negatief, het maakt je wie je bent en geeft je vaak een goed gevoel over de keuzes die je maakt. 

Een ander ‘negatief’ puntje waar we tegenaan liepen was het feit dat deze manier van eten wel wat duurder voor ons is. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat een vegan eetwijze perse duurder hoeft te zijn, maar doordat mijn vriend veel sport en we de deze eiwitbronnen wilde vervangen voor plantaardige eiwitbronnen waren we nu wel duurder uit. Dat is natuurlijk niet een positief punt wanneer het geld niet op je rug groeit 😉 Des ondanks niet een grote belemmering. 

“GA JE VANAF NU ALS VEGAN DOOR HET LEVEN?” 

Nee. Nog niet. Ik zeg namelijk zeker niet dat deze eet- en leefwijze nooit mijn eet- en leefwijze zal worden. Sterker nog, ik durf met zekerheid te zeggen dat mijn eetwijze momenteel al voor 80% tot 90% uit veganistisch eten bestaat. Ik maak bewuste keuzes in mijn voeding en probeer hierbij zoveel mogelijk rekening houden met de wereld om mij heen en probeer hier tegelijkertijd een balans in te vinden voor mijzelf. De keuze om mij niet 100% vast te knopen aan deze manier van eten is ook persoonlijk, omdat ik een periode al streng genoeg ben geweest tegen mijzelf m.b.t. eten en ik liever het balans dat ik nu gevonden heb behoud. 

Of ik als veganist door het leven zou kunnen gaan? Ja. Voor iedereen die denkt dat het heel moeilijk is om vegan te eten wil ik vooral zeggen dat dit echt niet zo is. Er zijn veel discussies over of veganistisch (plantaardig) eten wel of niet gezond voor je is, maar persoonlijk denk ik dat je bij een veganistische manier van eten juist veel gezondere keuzes maakt. Zolang je zelf achter de keuze staat om op deze manier te eten, je gevarieerd blijft eten en je, je bewust bent van de voedingsstoffen die je wel en niet binnen krijgt (en zo nodig aanvult) zie ik echt totaal geen nadelen van deze manier van eten. Mooi juist als je op deze manier beter voor jezelf en de wereld om je heen zorgt! 


Wie van jullie denkt er wel eens over na om veganistisch te gaan eten? 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This