Interessant. Laatst kwam ik een artikel tegen in de Metro waarbij Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, geïnterviewd werd over de gevaren van alle diverse adviezen die tegenwoordig door de vele razend populaire foodbloggers wordt gegeven. Katan schrijft in zijn nieuwe boek over de 70 mythes over voeding.  Zijn al deze voedingsadviezen dan eigenlijk niet goed voor ons?

Ik was, als beginnende foodblogger, natuurlijk meteen geïnteresseerd in dit artikel. Katan geeft in dit interview aan dat de mens soms gekke dingen gaat doen om zo gezond mogelijk te leven, op advies dus van menig foodblogger die zij volgen. Uhm herkenbaar? Ja, want ook ik lees regelmatig verschillende topics over voeding en neem dit ‘advies’ soms ook gewoon klakkeloos over.

“Superfoods zijn het helemaal”  en “Bruin brood is beter dan wit brood” zijn twee onderwerpen waar Katan dieper op ingaat. Want is superfood nou dé oplossing om af te vallen of gezond te leven? Het is zeker een goede toevoeging, maar het kan je ook een fortuin kosten zonder direct veel bij te dragen aan je gezondheid. En is bruin brood beter dan wit brood? Vooral volkoren brood is gezonder, dit is meestal bruiner van kleur, maar dat betekend niet dat alle bruine broden gezond zijn. Dit bruine brood kan dus ook gewoon wit brood zijn met een mooi bruin kleurtje. Wees hier dus allert op!

Zo ontkracht Katan verschillende voedingsmythes in zijn boek ‘Voedingsmythes’. Dat zowel lovende als kritische recensies heeft ontvangen.

Gelukkig geeft Katan ook aan dat de meeste foodbloggers het beste met hun volgers voor heeft (inderdaad!) en in mijn ogen graag ook juist een inspiratie bron wil zijn om andere te stimuleren goed voor hun eigen lichaam te zorgen. Een wijze les uit het interview van Katan is denk ik wel om altijd zelf nog de nodige research te doen naar voedingsadvies, wordt dit goed onderbouwd en is hier nog meer informatie over te vinden? Je wilt ten slotte het beste voor jezelf!


Hoe gaan jullie om met al het verschillende advies dat we tegenwoordig online lezen?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt,super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This