Tijd voor een heart-to-heart-chat, want dit blijf ik toch de leukste artikelen vinden om te schrijven. Het is mijn manier om toch even één op één openhartig met jullie te kunnen kletsen. Over onderwerpen die ons misschien allemaal wel bezighouden of dingen in het leven waar we tegen aan lopen. Toch, zijn de onderwerpen waar we zelf moeite mee hebben niet altijd de gesprekken die we met anderen durven aan te knopen. Bespreekbaar maken wat je verdriet doet, wat je moeilijk vindt of wanneer je moet toegeven dat je het eigenlijk gewoon niet weet maakt ons kwetsbaar en soms gaan we deze confrontatie liever uit te weg. Juist daarom wil ik deze onderwerpen, of eerder: hersenspinsels, wel bespreken. Ik geloof dat we elkaar daar juist door kunnen steunen en kunnen helpen. Ik deel meer over de druk van het vinden van je passie. 


“Je hoort toch een passie te hebben?”

Dacht ik vaak. In mijn zoektocht naar een baan waar ik voldoening uit zou halen, want dat lukte bij mijn vorige banen niet, las ik regelmatig artikelen waarin stond: vind je passie in het leven. En hoewel de boodschap ‘het vinden van je passie maakt je een gelukkig mens’ absoluut waar is, kan het ontdekken van deze veelbelovende passie je ook veel druk opleveren. Ik legde mijzelf deze druk ook op. Je hoort toch een passie te hebben in het leven? Hoezo kon ik niet ontdekken wat mijn passie was en waarom kon ik dit niet terugvinden in een baan?! Ik kon er werkelijk uren over nadenken.

Sociale vergelijking speelde ook een rol

Dit speelt namelijk tegenwoordig een steeds grotere rol in ons leven. Het geeft invloed op waarom we ontevreden over ons eigen leven of onszelf zijn. Waarom we het lastig vinden om tevreden te zijn met wat we wél hebben. Neem social media: meer dan ooit speelt dit een rol in ons leven. Zelf zie ik social media grotendeels als een inspirerend platform, maar de sociale vergelijking die hierdoor online ontstaat kan ook twijfels en onzekerheid veroorzaken. Voor mij leek het soms alsof iedereen precies wist waar hij of zij goed in was, welke talenten ze konden delen met de wereld, alsof er elke dag nieuwe succesvolle ondernemers uit de grond schoten en alsof je pas succesvol was als je je passie had gevonden. Uh, dus, dat moest ik dan ook ontdekken, toch?

“Passion is energy. Feel the power that comes from focusing on what excites you.”
– Oprah Winfrey

Ik zocht mijn passie vooral in carrière en inkomsten. Kon mijn passie (wat dit dan ook mocht zijn) wel aansluiten bij het vinden van een baan en kon dit uiteindelijk ook inkomsten in het laatje brengen? Nu zeg ik niet dat je hier helemaal niet over mag/moet nadenken, maar pas toen ik dit (deze eisen waar mijn ‘passie’ aan moest voldoen) los liet kon ik plaats maken voor gevoel en energie. Pas toen ik mijn focuste op dat wat mij energie gaf en waar ik het liefste al mijn vrije tijd aan wilde besteden ontdekte ik dat wat ik nu mijn passie noem.

Doen waar je gelukkig van wordt: dat is passie

Pas·sie (de; v); (meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

Inmiddels kan ik met een heel gelukkig hart zeggen dat creatief bezig zijn, schrijven en anderen inspireren op het gebied van zelfliefde en gezondheid een gecombineerde passie is, wat ik ook nog heb kunnen omzetten in mijn eigen bedrijf. Maar ik ben het hebben van een passie wel anders gaan zien. En dat is ook de boodschap die ik in dit artikel graag wil meegeven, want wat ik in de zoektocht naar mij passie jarenlang niet deed was luisteren naar mijn hart. En dat klinkt heel zoetsappig, maar dat is waar -in mijn ogen- in de essentie van je passie ligt. Of je passies in het leven. Doen waar je gelukkig van wordt, waardoor je overstroomt van enthousiasme en liefde. Vul daar je leven mee en dan leef je een passievol leven. Dat is waar het naar mijn mening allemaal om draait.

Misschien is de boodschap van dit oprechte artikel ook wel om jou, als je met hetzelfde worstelt, een hart onder de riem te steken. Volg je hart, doe meer waar je gelukkig van wordt en werk aan de krachtige relatie met jezelf. Ga liefdevol met jezelf om en dan voel je de passie vanzelf. En onthoudt: wat een ander gelukkig maakt, hoeft niet te zijn wat jou gelukkig maakt. Stap soms even uit je hoofd en volg je gevoel, de kans is groot dat dit uiteindelijk namelijk helemaal samen komt.


Lees ook: zelfcompassie | wanneer je tegen jezelf zegt: ‘ik ben genoeg’

Pin It on Pinterest

Share This