Ben jij introvert of extravert? Het maakt niet zoveel uit en je hoeft jezelf absoluut niet in een hokje te plaatsen, maar persoonlijk vind ik deze inzichten (over mezelf) behoorlijk leerzaam. Ik ben introvert, maar ik heb jarenlang gedacht dat ik dit niet was. Waarom? Omdat ik mezelf nog niet goed genoeg kende, ik daarnaast graag wilde voldoen aan alles dat ‘hip’ was en in mijn ogen was rustig aandoen bijvoorbeeld nogal stoffig. Daarnaast legde ik vroeger de link tussen introvert zijn en verlegen zijn en mijn conclusie was daarom dus ook dat ik écht niet introvert kon zijn. Tot het moment dat ik hier meer over begon te lezen en er bij elke kenmerk van een introvert persoon opeens allemaal puzzelstukjes op zijn plek vielen: check, check, dubbel check.. .


IK BEN INTROVERT EN DAT IS HELEMAAL OKÉ

Inmiddels ben ik mij er al een aantal jaar van bewust dat ik een introvert ben en dat vind ik helemaal oké. Sterker nog, ik vind het echt helemaal dikke prima en heb mijn introverte trekjes – die ik vroeger niet wilde accepteren – compleet geaccepteerd. Zullen we eerst even een kleine spoedcursus introvert vs. extravert doen? Een introvert persoon kan in een notendop omschreven worden als iemand die meer naar binnen gericht is en meer energie haalt uit alleen zijn. Bij een extravert persoon is dit juist omgekeerd. Echter is niemand helemaal 100% introvert of 100% extravert, een combinatie is ook goed mogelijk en in dat geval wordt er gesproken van een ambivert. Er zijn zelfs verschillende typen introverte mensen, lees daar hier meer over. Zoals ik al zei: het is niet nodig om jezelf in een hokje te plaatsen, maar weten waar jij energie van krijgt en wat jou juist veel energie kost is wel heel waardevol.

Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik energie haal uit tijd voor mezelf hebben (of met mijn vriend zijn) en dat ik met deze kennis over mezelf beter voor mezelf kan zorgen. Hierdoor kan ik mijn kleine en grote grenzen beter herkennen en dit ook aangeven. In dit geval heb ik het niet over je grenzen aangeven in een conflict, maar je eigen persoonlijke grenzen waardoor je jouw energie en rust in je lichaam kan bewaken. Deze 7 introverte trekjes zorgen ervoor dat ik dit op mijn eigen manier kan doen.

1. Hallo, je bent helaas in contact gekomen met werelds slechtste Whatsapper

I admit it, ik ben ontzettend slecht in het bijhouden van mijn WhatsApp. Het kan zomaar zijn dat ik pas na een paar dagen of zelfs weken reageer en dit is totaal niet vanuit desinteresse. De eindeloze toestroom aan berichtjes via WhatsApp vind ik ronduit vermoeiend en dit dagelijks bijhouden heb ik stiekem een beetje opgegeven. Voor mijn werk zit ik dagelijks als veel op mijn telefoon en daarom kies ik er vaak voor mijn telefoon bewust weg te leggen. Tip: krijg ik wel een belangrijk berichtje, maar heb ik op dat moment geen zin om te reageren? Dan zet ik meestal een reminder voor de volgende dag, in de ochtend heb ik hier vaak meer energie voor.

2. Ik ben een echte huismus

Een rasechte huismus zou je mij kunnen noemen. Niets lekkerder dan in mijn eigen knusse Amsterdamse appartement zijn, heerlijk.

Ja, ik ben introvert en introverte trekjes

3. FOMO? Of bedoel je JOMO?

Waar ik als tiener en jonge twintiger nog serieuze FOMO (fear of missing out) kon ervaren, heb ik mij inmiddels met alle liefde aangesloten bij de JOMO (joy of missing out) club. Staat mijn Instastory vol feestende mensen op dat ene daar-moet-je-echt-bij-zijn festival, maar zit ik met een wijntje samen met mijn lief thuis op de bank? Sterk gevalletje JOMO.

4. Ik ben net een spons, een ik-neem-alle-emoties-in-mij-op spons

Oké, met dit introverte trekje ben ik niet helemaal oké. Het is soms ronduit vermoeiend en ook best een tikkeltje irritant, maar ik kan hier ook zeker the bright side van inzien. Ik ben ontzettend gevoelig voor de emoties van anderen en ook de sfeer in een ruimte pik ik haarfijn op. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat ik mij zeer goed kan verplaatsen in de ander, maar het zorgt er ook voor dat het verdriet van een ander invloed heeft op hoe ik mij zelf voel. Dat laatste is niet altijd fijn.

5. Kletsen, drankjes doen en samen zijn? Super leuk, maar wel tot een bepaald moment

Zoals ik al eerder zei zou ik mezelf absoluut niet omschrijven als verlegen, want ik ben juist heel sociaal, maar inmiddels weet ik dat introvert zijn niks te maken heeft met sociale vaardigheden. Ik vind het heerlijk om onder de mensen te zijn (vooral mensen die heel dicht bij mij staan), om een drankje te doen, lekker te gaan lunchen of uiteten te gaan, maar wel tot een bepaald moment. Voor een introvert persoon is het namelijk typerend dat sociaal zijn vaak energie kost en nu ik dit van mezelf weet kan ik deze grens beter bewaken.

6. Ik zit als een waakhond bovenop mijn agenda

Letterlijk, haha! Juist doordat ik mijzelf goed ken en weet waar ik wel en geen energie van krijg weet ik ook goed hoe ik goed voor mezelf kan zorgen. Voor mij betekent dit niet teveel afspraken inplannen. Ik houd bewust dagen vrij en op bepaalde doordeweekse avonden plan ik echt nooit (een enkele uitzondering daargelaten) iets in.

7. Spontaniteit? Soms, maar vaak wil ik mij even mentaal voorbereiden

Nog zoiets wat ik vroeger echt vervelend aan mezelf vond: van spontane acties werd ik nerveus. Iemand die spontaan langskwam? Uh, ja, gezellig, maar wacht even hoor… ik wil mij graag kunnen voorbereiden op sociaal contact of een activiteit. Vind ik dus nog steeds suf klinken als ik eerlijk ben, maar hé it’s part of who I am.

Trouwens grappig om te vermelden: sinds ik veel meer inzicht heb in mijn menstruele cyclus weet ik bijvoorbeeld ook wanneer ik veel energie en zelfvertrouwen heb en wanneer sociaal zijn mij super makkelijk afgaat. Handig om te weten, want zo weet ik precies wanneer ik een belangrijke afspraak het beste kan inplannen ;-)


Zoals ik al zei is men vaak een mengelmoes van introverte en extraverte eigenschappen, maar over het algemeen overheerst er vaak wel een van beide. Mocht je het leuk vinden dan zou je de populaire Myers-Briggs-persoonlijkheidstypen test eens kunnen opzoeken, want sommige inzichten die uit deze test komen kunnen super waardevol zijn.

Wat ben jij? Introvert of extravert?

Pin It on Pinterest

Share This