‘Merel, jij mag best wat egoïstischer worden, weet je dat?’ zei ze tegen mij terwijl ze met haar benen over elkaar heen geslagen voor mij zat. Een liefdevolle en rustige glimlach op haar gezicht. Een paar seconde bleef het stil. Stilte die afkomstig was van de error die er door deze woorden in mijn hoofd was ontstaat. Uh, egoïstischer? Dacht het niet. Niemand houdt van egotistische mensen en ik zelf overigens ook niet. Het was later pas dat ik mij realiseerde dat ik haar welgemeende advies zonder pardon aan de kant had geschoven. Had ze gelijk vroeg ik mij af? Lees meer.


LIEFDEVOL ADVIES VAN MIJN COACH

Toen zij, mijn coach, deze woorden ruim 5 jaar geleden tegen mij uitsprak wist ik op dat moment nog niet hoe waardevol dit advies zou zijn voor de rest van mijn leven. Ik noem haar overigens mijn coach, ook in mijn boek waarover ik nog veel meer vertel over deze waardevolle gesprekken, maar ze was een hele bijzondere vrouw. Het was alsof zij dwars door mij heen keek op het moment dat ik voor het eerst plaatsnam bij haar in haar praktijk. Alsof zij allang zag wat mij dwars zat, waar het verdriet zat en welk advies ik nodig had. Blijkbaar moesten er eerst een aantal totale errors in mijn hoofd ontstaan voordat ik een nieuwe manier van denken kon creëren en voordat ik met nieuwe inzichten kon bouwen aan een leven vol zelfcompassie.

In mijn boek ‘Self Love Talk’ vertel ik openhartig over de gesprekken met mijn coach, waarbij ik hulp zocht toen ik op 23-jarige leeftijd bijna met een burn-out te maken kreeg en ik voor mijn gevoel mijzelf kwijt was. En mocht je die laatste paar woordjes lezen en denken ‘wat dramatisch’ dan snap ik dat, want dat dacht ik jarenlang zelf ook, maar precies die gedachte bracht mij dus helemaal niks. Heel wat jaar liep ik rond met een ‘vooral niet zeuren en gewoon doorgaan’ instelling, voor mezelf dan, want voor anderen was ik vaak juist de persoon die goed kon luisteren en advies kon geven. Gek eigenlijk he? Ik had een aversie ontwikkeld voor mensen die – in mijn ogen – te lang in de slachtofferrol bleven hangen, de kriebels kreeg ik ervan. Nu weet ik dat ik deze aversie vooral op mezelf projecteerde, wat ervoor zorgde dat ik vooral niet te lang en niet teveel stil wilde staan bij mijn eigen emoties en wat mij nou eigenlijk dwars zat.

Gevalletje emoties-die-je-wegstopt-verdwijnen-niet kan ik je vertellen.

Wat zij bedoelde met de woorden: ‘jij mag best wat egoïstischer zijn’?. Dat begreep ik ook zelf later pas. Ik mocht best wat egoïstischer worden met mijn eigen tijd en energie, met het altijd geven en naar buiten gericht zijn. Het was haar liefdevolle advies om mij de handvatten te geven om meer energie naar binnen te keren in plaats van enkel naar buiten. Om ook beter voor mezelf te gaan zorgen in plaats van enkel voor de wereld om mij heen. En om ook vaker mezelf de vraag te stellen ‘hoe gaat het eigenlijk met je?’ in plaats van enkel aan anderen.

En jij mag dat ook. Het advies dat zij mij ruim 5 jaar geleden gaf veranderde niet alleen mijn blik op het woord ‘egoïstisch‘, maar het zorgde er ook voor dat ik waakzaam werd over mijn eigen tijd en energie, zodat er een bepaalde balans kon ontstaan in mijn leven. Een balans dat ik nu vaak ‘zelfliefde‘ noem, want het zorgt ervoor dat er een balans is tussen ‘aan’ en ‘uit’ staan en dat ik prioriteit blijf geven aan mijn eigen welzijn. Dat ene zinnetje zorgde ervoor dat ik mijn aandacht, tijd en energie anders ging indelen. Het resultaat? Vandaag kan ik zeggen dat stilstaan bij mezelf een gewoonte is geworden en dat ik mezelf en dat wat ik wil doen, waar ik behoefte aan heb en waar ik gelukkig van word als item op de to-do lijst durf te zetten. Kiezen voor jezelf is niet altijd makkelijk, maar als je het mij vraagt wel essentieel voor een gezond en gelukkig leven.

‘Merel, je mag best wat egoïstischer zijn, weet je dat?’. Nu wel. En dat advies zou ik ook aan jou willen geven. Laat je niet tegenhouden door de negatieve lading van het woordje ‘egoïsme’, maar zie prioriteit maken van jouw eigen gezondheid en geluk als iets wat je jezelf absoluut mag gunnen. Een balans tussen energie die naar buiten en binnen gaat zorgt ervoor dat je net zoveel kan geven aan jezelf als aan anderen. You take care of you.


Veel meer hierover en de waardevolle inzichten die mij hebben geholpen om een liefdevolle levensstijl te creëren lees je in mijn boek ‘Self Love Talk‘ dat in het najaar van 2019 in de winkels zal liggen.

Lees ook: 5 x levenslessen die ik graag eerder had willen weten

Pin It on Pinterest

Share This