Een paar weken geleden deelde ik met jullie dat ik op 21 maart 29 jaar ben geworden.Ik schreef hier een liefdevolle brief aan mijn future self over. Hier schreef ik dat de mate en het level van zelfcompassie het afgelopen jaar enorm is gegroeid. Tijdens een vakantie op Bali vorig jaar ging er namelijk een knop om. Ik vertel dit ook in de self love talk podcast, want dat ene gefrustreerde moment aan het zwembad was het begin van een waardevolle journey. Een journey naar meer zelfcompassie en een positiever zelfbeeld. Ik neem jullie even mee terug in de tijd. 


DE RODE DRAAD VAN EEN POSITIEVER ZELFBEELD EN MEER ZELFCOMPASSIE

Als jong meisje was ik erg slank van postuur. Een lichtgewicht of ‘slanke den’, zoals andere mij zouden omschrijven. Op de basisschool viel ik daarmee– en met mijn bijna lichtgevende blonde haar –op tussen mijn andere klasgenootjes. Zowel op de basisschool als op de middelbare school zaten er andere meiden in mijn klas die – in mijn ogen– al op veel jongere leeftijd gezegend waren met mooie vrouwelijke vormen. Dat kwam bij mij pas op latere leeftijd op gang en laten we eerlijk zijn… de grote mooie billen van mijn klasgenootjes kon ik van nature sowieso wel vergeten 😉 

Fast forward naar mijn tienerjaren. Tijdens de laatste jaren van de middelbare school en in mijn early twenties veranderde mijn lichaam. Ik kwam een aantal kilo aan. Ik was dan ook een behoorlijk hongerige tiener met een verslaving aan (ja, je geloofd het misschien niet..) paprika chips! Ik kreeg meer rondingen en ontdekte ook dat mijn buik de plek was waar mijn lichaam voornamelijk vet opsloeg. Dit ontwikkelde zich tot een onzekerheid die ik jarenlang elke dag bewust met mij meedroeg.

Vanaf die leeftijd is mijn buik altijd mijn onzekere zone geweest. Call me crazy, maar dit was het deel van mijn lichaam waar ik mij altijd bewust van was. Luister hier naar het hele verhaal.Tot dat ene moment aan het zwembad tijdens onze vakantie in Bali. Dit moment veranderde alles. 

| Ik werd mij er zo bewust van dat ik mijzelf deze onzekerheid continue bleef aanpraten met negatieve self-talk. Dit moest en zou ik veranderen.

ZO WERKTE IK AAN EEN POSITIEVER ZELFBEELD

Op dat moment deelde ik al veel met jullie op het gebied van zelfliefde en ik besefte mij goed dat deze manier van negatieve self-talk totaal tegendraads was met de boodschap die ik met liefde verspreid. Ik dook met mijn neus in boeken over zelfcompassie, luisterde podcast en zocht op Instagram naar inspirerende vrouwen die met passie hun visie over body positivity deelde. Kortom, ik omringde mij bewust met positiviteit op het gebied van het lichaam, gewicht, een positief zelfbeeld en zelfcompassie. Dit veranderde alles voor mij.

Ik creëerde een nieuwe waarheid. Wanneer je namelijk zo gewend bent om deze negatieve punten aan je lichaam te benoemen doe je het zelfs onbewust. Het is het eerste waar jouw blik in de spiegel naar uit gaat. Het is het eerste wat jou opvalt wanneer er een foto van je is gemaakt. Het zijn de delen van je lichaam waar je het meeste rekening mee houdt wanneer je een outfit uitkiest. Ik besloot heel erg bewust deze focus te verleggen.

| “What you focus on becomes your reality”

STREEF NAAR EEN LIEFDEVOLLE KIJK OP JE LICHAAM

Ik vond mijn buik altijd te dik. Niet strak genoeg. Opgezet. Mijn billen vond ik te plat. Het waren de onderdelen van mijn lichaam die ik altijd met kleding probeerde te accenturen (zodat deze delen er beter uitkwamen) of juist te verbergen. Herkenbaar? Ik stopte daarmee. Althans, ik stopte met mij aan te kleden met deze ‘voorwaarde’ in gedachte. Ik koos bewust outfits die ik mooi vond en focuste mij op wat ik mooi vond wanneer ik deze outfit aan had.

Positiever zelfbeeld

Geef jezelf complimentjes. Deze oefening voelt in het begin misschien een beetje nep, maar draagt echt bij aan een positiever zelfbeeld. Geef jezelf een complimentje wanneer je in de spiegel kijkt, wanneer je de deur uit loopt of aan het einde van de dag. Leg de focus bewust op alle positieve dingen aan jezelf. Innerlijk of uiterlijk. Hang liefdevolle complimentjes op door het huis om jezelf aan deze liefdevolle relatie met jezelf te herinneren.

Ik deed dit door telkens de positieve punten aan mezelf te blijven opnoemen. In gedachte. Als ik voor de spiegel stond benoemde ik wat ik wél mooi vond en juist de delen van mijn lichaam waar ik onzeker over was sloeg ik niet over. Probeer deze delen van je lichaam anders te zien en op een positieve manier te benoemen.

| “Don’t let your mind bully your body!”

Hier geef ik mijn 5 tips om meer van je lichaam te houden.
Read these babe!

Zie je lichaam ook anders dan enkel het uiterlijk. Met deze boodschap wil ik dit artikel afsluiten, maar tegelijkertijd is dit het de meest belangrijke boodschap. Jouw lichaam is jouw alles. Alles. Het geeft jou de mogelijkheid om het leven te leven waar je gelukkig van wordt. Zonder dit lichaam ben je niets. Letterlijk. Het is zo belangrijk dat we ons lichaam ook op deze manier gaan zien. Niet als een vijand die ervoor zorgt dat we niet mooi op foto’s staan, niet slank genoeg zijn bij het zwembad of een lichaam dat niet net zo mooi is als andere lichamen. Zorg voor je lichaam zodat het zichzelf vitaal kan houden. Streef naar een gezond lichaam i.p.v. een perfect lichaam.


Probeer bewust te werken aan een positiever zelfbeeld. Jouw mind is zo krachtig, wees je hier altijd bewust van.

Lees ook: 5 x beter voor jezelf zorgen. 

Disclaimer: wat mij onzeker maakt begrijp jij wellicht totaal niet. Wat jou onzeker maakt, zal ik wellicht niet zien. Laten we vooral lief zijn. Voor onszelf, maar ook voor elkaar.

Pin It on Pinterest

Share This