Heb je als vegetariër (extra) voedingssupplementen nodig? Dat is de vraag die ik mij een aantal maanden geleden afvroeg toen ik de stap maakte om geen vlees meer te eten. Nu ben ik erachter gekomen dat je bij een gevarieerd voedingspatroon niet perse voedingssupplementen als aanvulling op je dagelijkse eetpatroon nodig hebt. Toch leek het mij wel verstandig om mij hierin te verdiepen en te onderzoeken waarmee ik mijn dagelijkse voedingspatroon wel nog kan aanvullen.


 Waar kan je als vegetariër / veganist dan wel tekort aan hebben?

VITAMINE B12

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Wanneer je als vegetariër of veganist ook weinig zuivelproducten en/of eieren gebruikt dan is de kans dat je een tekort hebt aan vitamine B12 aanwezig. In dit geval kan het aan te raden zijn om een extra vitamine B12 supplement te gebruiken.

VITAMINE D

Wat we allemaal wel weten is dat ons lichaam vitamine D aanmaakt wanneer wij in aanraking komen met (genoeg) zonlicht. Ongeveer 2/3 van de hoeveelheid vitamine D die we per dag nodig hebben maken we op die manier aan. Het overige deel halen we uit voeding. Vitamine D zit in dierlijke producten zoals in (vis)olie en eieren, daarnaast wordt deze vitamine in Nederland ook toegevoegd aan bijvoorbeeld boter en verschillende bak producten. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden en speelt een grote rol in het opnemen van de mineralen ‘calcium’ en ‘fosfor’. Ook draagt deze vitamine bij aan een goede weerstand, iets wat natuurlijk altijd belangrijk is! Het is voor vegetariërs en veganisten daarom aan te raden om alert te zijn op de hoeveelheid vitamine D in hun lichaam en een tekort hieraan preventief tegen te gaan.

IJZER

Wist je dat ons lichaam ongeveer 20 tot 30% ijzer opneemt uit dierlijke producten en van plantaardig ijzer maar 1 tot 10%? Voor een vegetariër ligt de ijzer aanbeveling dus ook een stuk hoger. Natuurlijk zit IJzer ook nog in andere producten dan vlees, zo vind je dit ook in vis, brood, aardappelen en groente. Genoeg producten waaruit je deze belangrijke stof kan halen dus, maar een beetje extra hiervan is geen verkeerd idee. IJzer is essentieel voor het transporteren van rode bloedcellen in ons lichaam.

Pas wel op, want een overschot aan ijzer is schadelijk voor het lichaam. Kies daarom voor een multi vitaminepreparaat waar ijzer in meegenomen is.

VISOLIE

DHA en EPA behoren tot de omega 3 vetzuren. Omega 3 heeft het lichaam nodig om zichzelf te beschermen tegen hart- en vaat ziekten. Dit belangrijke stofje haal je voornamelijk uit vis, zoals zalm. Het Voedingscentrum raad daarom ook aan om minstens 2 x in de week vis te eten. Wanneer je minder dierlijke producten of helemaal geen vlees of vis eet is het lastiger voor je lichaam om aan genoeg omega 3 zuren te komen.

Wist je dat zwangere vrouwen een verhoogde behoefte hebben aan deze vetzuren? Omega 3 is namelijk erg belangrijk voor de groei van het (ongeboren)kind en vormt hierbij een essentieel element is de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen.

Wat gebruik ik?

Een tijd geleden leerde ik VitOrtho kennen. Zij bieden een multipreparaat aan genaamd ‘Meer in 1 Vrouw’. Hier zit o.a. ijzer, vitamine D en vitamine B12 in. Als aanvulling hierop gebruik ik de visolie capsules met omega 3 vetzuren. Daarnaast let ik er met het kopen van vleesvervangers op dat er extra vitamine B12 aan toegevoegd is, dit maakt het product ook meteen een verrijking van je dagelijkse voedingspatroon.


Wat is jullie ervaring hiermee?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt,super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This