Sinterklaas is weer in het land! Ik blijf het geweldig vinden hoe ontzettend gelukkig al deze kinderen worden van dit Hollandse feest. Natuurlijk wordt er weer rijk uitgedeeld met kruidnoten, taaitaai en ander strooigoed. Hartstikke lekker natuurlijk, maar die kruidnoten, die kunnen ook echt een stuk gezonder! Lees snel hoe je deze gezondere kruidnoten ook kan maken.

Het is uiteraard een hele gezellige tijd van het jaar. Een tijd die (helaas) vaak samen gaat met een hoop snoepgoed en dat betekend ook een heleboel suikers. Het is als ouder, leraar of lieve oma vast al moeilijk genoeg om een kind hier in deze tijd een beetje van af te schermen en daarom wil ik jullie met dit recept een goed alternatief geven.


Gezondere kruidnoten maak je zo

Lekker samen de keuken in om gezondere kruidnoten te maken die net zo lekker zijn als de kruidnoten uit de zak van sinterklaas, maar net wel even wat gezonder! Na wat rondspeuren op internet, receptjes bekijken, ging ik aan de slag met de spulletjes die ik toevallig nog in mijn keuken had liggen. Ik moet zeggen, ze zijn goed gelukt. laten we snel aan de slag gaan.

Benodigdheden:

 • 200 gram amandelmeel
 • 50 gram kokosbloemsuiker
 • 1 el rauwe agave siroop
 • 1 tl bakpoeder
 • 6 tl speculaas kruiden
 • 1 tl kaneel
 • 2 el amandelmelk
 • 2 el water
 • snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Voeg alle ‘droge’ ingrediënten samen in een kom en mix dit goed door elkaar.
 3. Voeg hier vervolgens de agave siroop, amandelmelk en water aan toe, ook wel de ‘natte’ ingrediënten.
 4. Schep dit met een lepel even goed door elkaar en begin vervolgens met kneden.
 5. Nadat we één grote deeg bal hebben gekneed kunnen we kleine balletjes gaan rollen. (Als je merkt dat het deeg te droog is kan je gerust nog een klein beetje amandelmelk toevoegen)
 6. Maak balletjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm breed, doordat je ze straks plat aandruk worden ze nog groter dus hou daar rekening mee.
 7. Leg de balletjes op een bakplaat en druk ze vervolgens voorzichtig een beetje naar beneden.
 8. Plaats de gevulde bakplaat nu voor ongeveer 20 minuutjes in de oven.
 9. Wanneer je de gezondere kruidnoten uit de oven haalt zou ik je aanraden ze nog even af te laten koelen, daardoor worden ze namelijk lekker knapperig.
 10. Bewaar de gezondere kruidnoten in een luchtdichte bak, mijn ervaring is dat je de knapperigheid van de kruidnoten het langste bewaard.
 11. GENIET!

Feitje!

Wist je trouwens dat veel mensen ‘pepernoten’ en ‘kruidnoten’ door elkaar halen? Terwijl het eigenlijk twee verschillende dingen zijn. Pepernoten zijn die vierkante taaitaai achtige blokjes en kruidnoten zijn de bruine platte bolletjes die we doorgaans uit de zak van zwarte piet uitgedeeld kregen. Leuk weetje toch?

Bewust omgaan met de voeding van een kind.

Waarom ik dit recept zo graag met jullie deel? Laten we allemaal goed nadenken over de voeding die wij aan kinderen aanbieden. Het is zó belangrijk dat zij de juiste voedingsstoffen binnen krijgen die zij nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling. Ik leg jullie graag uit wat het effect van suiker is op het gedrag van kinderen heeft, dan kunnen we hier allemaal net iets beter op letten!


Hebben jullie nog leuke recepten voor deze feestelijke tijd? 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This