Een oud en vertrouwd recept voor mij en een gerecht dat ik graag voor vriendinnen op tafel tover. De vegetarische aubergine lasagne. Het is makkelijk om te maken, de oven doet het meeste werk, maar bijna iedereen die ik ken vindt het lekker. Koken met gemak, zoals jullie weten hou ik hier van. Ideaal ook als je eens wat anders wil dan de traditionele lasagne! Lees snel verder voor het uitgebreide recept.
GEZONDE AUBERGINE LASAGNE
Ik kan het mij niet zo heel goed meer herinneren, maar volgens mij was het mijn lieve moeder die dit gerecht voor het eerst voor mij maakte. Tegenwoordig heb ik dit gerecht al zo vaak gemaakt dat ik het bereiden hiervan wel kan dromen. Aubergine lasagne kan ontzettend gezond zijn, gevuld met veel groente en een verse saus. De standaard lasagne bladen zijn in dit gerecht vervangen voor aubergine plakjes. Door het gerecht helemaal zelf te maken weet je ook precies wat je uiteindelijk in je mond stopt en of dit wel of niet goed is voor je lichaam.
Benodigdheden: (4 personen)
- 2 aubergines
- 2 rode paprika’s
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- ong. 800 tomatensaus (ik kies vaak voor deze variant, maar er zijn gezondere sauzen in de winkel te vinden!)
- 250 gram mozzarella
- 6 vrije uitloop eieren
- 2 tl gedroogde basilicum
- snufje zout / peper
- Optioneel: Parmezaanse kaas
- Lekker volkoren stokbrood voor erbij!
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de eieren voor 10 minuten, giet af, pel en snij in dunne plakjes.
- Snij de aubergine in lange dunne plakken (van ongeveer 1 cm dik).
- Plaats een grillpan (of koekenpan) op een medium tot hoog vuurtje en schenk hier wat olijfolie in.
- Gril de plakjes aubergine aan beide kanten voor ongeveer 3 minuten, zodat de plakjes zachter worden.
- Snij de paprika’s, ui en knoflook in hele kleine stukjes.
- Bak in een andere koekenpan de knoflook, ui en paprika op een laag vuurtje in wat olijfolie voor 5 minuten en voeg hier de kruiden en tomatensaus aan toe. Laat dit voor ongeveer 5 minuten bakken, roer regelmatig door.
- Plaats de eerste laag aubergine in een ruime ovenschaal.
- Verdeel hier een paar lepels tomatensaus overheen, vervolgens door wat plakjes mozzarella, plakjes ei en wat geraspte parmezaanse kaas. Nu herhaal je al deze stappen: laagje aubergine, tomatensaus, mozzarella, plakjes ei en geraspte kaas. Ga hiermee door tot alle aubergine op is en strooi over de bovenkant nog wat geraspte kaas.
- Plaats de aubergine lasagne voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Heerlijk met vers volkoren stokbrood om lekker in de saus te dopen!
Heb je wat aubergine over? Maak dan deze lekkere baba ganoush dip. Super easy!
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022
Ziet er mega smakelijk uit, jam!
[…] beetje te experimenteren met het originele recept. Zo kan je op Healthy Wanderlust bijvoorbeeld de aubergine lasagne vinden, maar sinds vandaag ook deze courgette lasagne met pompoenpuree en een mix van spinazie en […]