HAPPY BIRTHDAY TO ME! Bij een verjaardag hoort een traktatie toch? Stiekem ben ik nooit zo’n taart-mens geweest. Zoals vriendinnen van mij spontaan op de rem gingen wanneer ze langs een etalage met taartjes liepen kon ik hier zonder enige emotie voorbij lopen. Best handig, want daardoor kan ik veel zoetigheid ook zonder moeite weerstaan. Toch vind ik het altijd wel gezellig om iets feestelijks op tafel te zetten, het liefste met verjaardagskaarjes natuurlijk! Voor mijn 27ste verjaardag maakte ik deze healthy birthday (chocolate!!) bites en ik vond ze zo lekker!! Ik deel natuurlijk graag het recept met je.

GEZOND SMULLEN

In veel zoetigheid, dus ook in taarten, gebakjes en cakejes, zit vaak veel suiker. Iets wat ik doorgaans zo veel mogelijk probeer te beperken. Daarom ging ik de keuken in om te experimenteren, want hoe maak ik nou een gezonde verjaardags traktatie voor mijn visite die alsnog wel lekker zoet is. Lucky me, want ik volg een hele hoop inspirerende mensen die allemaal heel goed kunnen koken en bakken.

Voor deze bites werd ik o.a. geïnspireerd door Marike van Oh My Pie! en Anne van Healthyfoodlove.nlThanks babes! 


Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 60 gram amandelmeel
  • 40 gram ongebrande noten
  • 2 dadels
  • scheutje kokosmelk

Middelste laag:

  • 2 zoete aardappels (ong. 300 gram)
  • 70 gram havermeel
  • 1 el kokosbloem suiker
  • 2 dadels
  • 2 el rauwe cacao poeder
  • 4 druppels vanilla drops
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren

Bovenste laag: 

  • 50 gram pure (85%) chocolade
  • 4 dadels
  • 1 avocado
  • 1 tl agave siroop

Versiering:

  • kokosrasp
  • eventueel wat vers fruit, denk aan bosvruchten, frambozen, aardbeiden.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet alvast wat spullen klaar. Vet de springvorm in (24 cm, of kleiner – dan worden de bites wat dikker!)  en beleg de onderkant met een bakpapiertje.
  3. Week vier dadels in een klein laagje heet water, snij ze eerst doormidden en verwijder de pit. (Voor de bovenste laag)
  4. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes, kook deze in ongeveer 10 minuten gaar.
  5. Voeg de amandelmeel, noten en dadels toe aan de mixer en mix tot alles goed met elkaar vermengd is. Voeg hier nu ongeveer 50 ml kokosmelk aan toe en mix nog voor 1 minuut. Schep dit over in een kom en laat even staan, dit zal de bodem vormen.
  6. Giet de zoete aardappel af en prak of pureer deze fijn tot een gladde massa. Voeg hier de havermeel, kokosbloem suiker, dadels (zonder pit!), 2 eieren, rauwe cacao, vanille drops (optioneel) en kaneel aan toe en mix dit samen tot een glad geheel. Dit vormt de tweede laag van de bites.
  7. Als dit klaar is kan je als eerst de basis voor de bodem in de springvorm scheppen. Verdeel dit met de onderkant van een lepel mooi en egaal. Druk eventueel een beetje aan. Hier bovenop scheppen we vervolgens de inhoud van de tweede kom, de tweede laag van de bites. Verdeel ook dit met de onderkant van een lepel goed.
  8. Dit mag nu voor ongeveer 30 minuten in de oven.
  9. Nu gaan we aan de slag met de laatste laag, de bovenkant van de bites.
  10. Giet de dadels af en smelt de chocolade au bain marie. Voeg dit samen met de avocado en agave siroop toe aan de mixer en meng dit goed door elkaar. Er zal nu een heerlijke gezonde chocolade mousse ontstaan!
  11. Haal de taart uit de oven en laat ongeveer een uur afkoelen.
  12. Schep hier nu de chocolade mousse overheen.
  13. Laat de springvorm een paar uur (ik liet het een nachtje) in de koelkast staan om zo verder op te stijven.
  14. De volgende dag kan je de bites in kleine blokjes snijden en versieren met kokosrasp en eventueel met wat vers fruit of wat stukjes pure chocolade. Daar kan je nooit genoeg van hebben toch?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 

Signature

Pin It on Pinterest

Share This