Stiekem weet ik mij eigenlijk nooit raad met ‘boerenkool’. Tuurlijk een stamppotje hiermee kan ik nog wel bedenken en de restjes gooi ik door een groene ontbijt smoothie, maar verder houdt de inspiratie dan wel op. Juist daarom bestelde ik laatste een grote zak boerenkool en ging ik aan de slag. Deze gezonde pompoen salade was het heerlijke resultaat! Boerenkool is in ons land natuurlijk zeer populair vanwege de ouderwetse boerenkool stamppot en inmiddels wordt het ook vaak als superfood gezien. Nu moet ik eerlijk zeggen: ik vond deze boerenkool salade met pompoen dus echt heel erg geslaagd! Benieuwd naar het tempeh recept?


GEZONDE BOERENKOOL SALADE

Mogen de herfst recepten met pompoen alweer? Jawel toch? Ik sta namelijk te popellen om al deze recepten weer met jullie te delen. Zoals veel van jullie misschien wel weten ben ik echt gek op deze oranje vriend en verwerk ik dit in vele verschillende gerechten zoals deze boerenkool salade met pompoen. Van hoofdmaaltijd tot snacks, niks is te gek.

Of ik een aantal van mijn favoriete pompoen recepten wil opnoemen? Natuurlijk! Dat doe ik met alle liefde voor jou. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op deze perfecte fall pancakes, maakte ik laatst nog deze zoete aardappel en pompoen soep (mooi kleurtje he?) en zijn jullie zelf groot fan van de gevulde pompoen met o.a. feta en zongedroogde tomaatjes.

Ingrediënten: (voor 2 personen)

 • 75 gram boerenkool
 • 200 gram tempeh
 • 30 gram cashewnoten
 • 200 gram kikkererwten
 • 450 gram pompoen
 • gedroogde rozemarijn
 • kerrie kruiden
 • paprikapoeder
 • (zoete) mosterd (bijvoorbeeld deze)
 • olijfolie
 • sesamolie
 • sojasaus
 • peper / zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Verwijder de schil en de pitjes van de pompoen en snij in kleine stukjes. Plaats de stukjes in een pan en laat dit in heet water met een snufje zout voor ongeveer 10 minuten koken.
 3. Giet de kikkererwten af en meng dit in een schaaltje met 1/2 tl rozemarijn, 1 tl olijfolie, 1 tl kerriepoeder, snufje peper en een snufje zout. Laat dit eventjes zo staan.
 4. Kook de boerenkool voor ongeveer 6 minuten, roer af en toe even door.
 5. Giet de pompoen af en laat dit voor 5 minuten zo staan, dan wordt de pompoen weer wat ‘droger’.
 6. Snij de tempeh in kleine stukjes en bak dit gedurende 15 minuten in een ruime koekenpan met ongeveer 3 el olijfolie. Schep dit regelmatig door zodat de stukjes niet aanbranden.
 7. Verdeel de stukjes pompoen over een bakblik / bakplaat en strooi hier 1 a 2 tl olijfolie overeen gevolgd door 1 tl rozemarijn, snufje peper en een beetje kerriepoeder. Schep even door en plaats voor 15 minuten in de oven.
 8. Mix nu de dressing voor de boerenkool door elkaar (1/2 tl (zoete) mosterd, 1 el olijfolie + 1 tl sesamolie) en de saus voor de tempeh (2 el olijfolie, 1 tl sesamolie, 1 tl sojasaus, 1 tl paprika poeder en een snufje zout).
 9. Schep na 15 minuten de pompoen om en plaats voor 10 minuten terug in de oven (het liefste onder de gril). Verdeel ook de kikkererweten over de balplaat of in een bakblik en schuif deze voor de resterende minuten in de oven.
 10. Voeg de saus aan de tempeh toe en bak dit voor 5 minuutjes mee. Schep regelmatig door.
 11. Giet de boerenkool af en verdeel dit over een schaal.
 12. Rooster de cashewnoten in een paar minuutjes tot ze een goudbruin randje krijgen op een laag vuurtje.
 13. Schep de dressing door de boerenkool salade heen.
 14. Haal de pompoen en kikkererwten uit de oven en schep dit bij de boerenkool in de schaal gevolgd door de geroosterde cashewnoten en de warme tempeh.
 15. DINNER IS SERVED!

Wat is jouw favoriete boerenkool recept?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This