Dit gerecht at ik een tijdje geleden bij de moeder van mijn vriend, super lekker dat het was! De foodie die ik ben moest dit natuurlijk meteen namaken zodat jullie ook van deze hartige spinazie taart in de vorm van een cake (snap je het nog?) kunnen genieten! Heel makkelijk om te maken en het gaat perfect samen met deze slow cooked zalm met een kruiden korstje. Nieuwsgierig? 

HARTIGE SPINAZIE TAART.. OF CAKE?

Ik heb het geluk dat ik een lieve moeder en schoonmoeder heb die beide lekker kunnen koken. Echt een feestje dus als we weer eens gezellig mogen aanschuiven! Van jongs af aan toverde mijn moeder al heerlijke hartige taarten op tafel. Lucky me dus dat ik hier steeds opnieuw van kon genieten. De spinazie taart van mijn moeder was dus altijd al een succes en toen ik laatst deze spinazie cake voorgeschoteld kreeg deed mij dit hier meteen aan denken. Dit recept is gemaakt met filodeeg i.p.v. bladerdeeg, dit bevat een stuk minder vet en dus ook minder ongezond.


Benodigdheden:

 • 500 gram diepvries spinazie
 • 3 vrije uitloop eieren (M)
 • 100 gram cashewnoten
 • 1 ui
 • 5 vellen filodeeg
 • 1 teentje knoflook
 • 100 gram feta
 • peper / zout
 • olijfolie
 • cake bakvorm
 • bakpapier

Bereidingswijze:

 1. Laat de spinazie ontdooien en goed uitlekken, het is belangrijk dat de spinazie zo droog mogelijk is.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Kook 3 eieren tot ze gaar zijn, ik doe dit ongeveer 10 minuten.
 4. Snij de knoflook teentjes in kleine stukjes en doe hetzelfde met het uitje.
 5. Fruit dit vervolgens in een pan met wat olijfolie, voeg na 5 minuten de spinazie toe. Voeg hier naar smaak wat gemalen peper en zout aan toe.
 6. Bestrijk één vel filodeeg met wat olijfolie (niet teveel!), plaats hier een ander vel bovenop. Bestrijk ook dit vel met wat olijfolie en plaats de 2 vellen bovenop elkaar in de cakevorm. Smeer ook de andere vellen met wat olijfolie en bedek hier de rest van het bakblik mee. Het is belangrijk dat een deel van de vellen nog over de zijkant blijft hangen, hier vouwen we uiteindelijk de ‘cake’ mee dicht.
 7. Giet de eieren af, pel ze en snij in kleine stukjes.
 8. Schep de spinazie over in een schaal en voeg hier de gebrokkelde feta, stukjes ei en cashewnoten aan toe. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe of andere kruiden die jij lekker vindt.
 9. Schep dit goed door elkaar voor je dit overschept in de cakevorm.
 10. Vouw de filodeegvellen nu dicht en bestrijk met nog een klein beetje olijfolie.
 11. Plaats het bakblik nu voor ongeveer 20 minuten in de oven. Bedek de spinazietaart de eerste 10 minuten met een los vel bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant niet aanbrandt. Verwijder dit na 10 minuten.
 12. Laat na de 20 minuten even een paar minuutjes afkoelen voor je het opdient, dit maakt het snijden van de plakjes wat aangenamer voor je vingers.. ;-)
 13. ENJOY!

Oh, mocht je nou nog wat zalm en filodeeg overhebben.
Probeer dan eens deze plaattaart met zalm, spinazie en geitenkaas. So so good, you will love it!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This