Jij wil gezonder eten, beter op je voeding letten en daarom alleen nog maar verantwoorde producten kopen. (Super goed!!) Er is slechts één probleempje: terwijl je vol goede moed de supermarkt instapt zakt deze moed je al snel in de schoenen als je één van de vele etiketten probeert te ontcijferen. Herkenbaar? Hoe lees je etiketten precies? Ik help je graag om dit probleem op te lossen.
Spoedcursus: Hoe lees je etiketten?
Eerst even wat extra informatie. Denk er bij het lezen van etiketten goed aan waar je naar opzoek bent. Wil je bijvoorbeeld minder zout eten? Minder suiker binnen krijgen? Wil je afvallen of juist aankomen? Wil je eiwitrijke voeding of probeert je juist minder koolhydraten te eten? Etiketten ontcijferen heeft natuurlijk ook veel te maken met jouw persoonlijke gezonde levensstijl, doel en jouw eetpatroon.
Ik help je graag vanuit mijn eigen perspectief en mijn eigen Healthy Wanderlust Levensstijl. Mijn doel is om zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen door deze te voeden met belangrijke voedingsstoffen, die ik uiteraard zoveel mogelijk uit voeding probeer te halen.
Hoe lees je etiketten?
De logica van etiketten.
Dus: hoe lees je etiketten? Ookal kan jij bij het bekijken van dit etiket waarschijnlijk geen tot weinig logica bespeuren toch is er door de fabrikant wel degelijk nagedacht over de indeling hiervan. Ik zet ze even voor je op een rijtje.
- De ingrediënten zijn gesorteerd op veel naar weinig. Het eerste ingrediënt dat je dus leest komt in de grootste hoeveelheid voor in het product. Het ingrediënt die als laatste in de lijst voorkomt, komt ook het minst voor in het product.
- Op het etiket lees je altijd eerst de ingrediënten, voedingswaarde en allergie informatie.
Waar moet je op letten?
Geloof me, het is echt niet moeilijk wanneer je weet wat je op moet letten bij het lezen van etiketten. Ik leg het je graag stapsgewijs uit.
- Hoeveel ingrediënten bevat het product?
- Wat zijn de voedingswaarde van het product? (Hier begin ik altijd mee)
- Welke E-nummers en andere toevoegingen bevat het product?
- De verhouding.
Ingrediënten
Eigenlijk is dit gewoon een lijstje dat omschrijft waar het product van gemaakt is. Koop je bijvoorbeeld brood, dan kan je bij de ingrediënten lezen waarmee de fabrikant dit product heeft ontwikkeld. Hierbij kun je dus ook denken aan zout, suiker of extra smaakstoffen.
Koop jij wel eens kant- en klare soep uit een zak of uit een blik? Kijk bij tomaten soep eens bij het kopje ‘ingrediënten’ op het etiket. Het zou je wel eens kunnen verbazen hoe weinig tomaat er ook daadwerkelijk verwerkt is in de soep, dit wordt aangegeven met een percentage. Als je vervolgens tot de conclusie komt dat er veel minder tomaat in dit product zit dan je dacht, dan kan je, je sterk afvragen of dit wel zo gezond. En wat er dan verder dus allemaal in deze soep verwerkt zit.
Voedingswaarde
Hier vind je uitleg over de totale hoeveelheid energie (calorieën) dat het product levert en in welke hoeveelheid het je lichaam voedt en vult. De hoeveelheden worden altijd aangegeven in 100 gram of milliliter. Vervolgens kan je hier lezen hoeveel (verzadigde) vetten, koolhydraten, suikers en eiwitten een product bevat. Wat veel mensen doen is zich blindstaren op de calorieën, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid suikers, zout en E-nummers er in het product verwerkt zijn. Dit zijn namelijk de toevoegingen die een product vaak ongezonder maken.
E-nummers en andere toevoegingen
Op de ‘ingrediënten’ lijst lees je welke E-nummers en andere toevoegingen er aan het product toegevoegd zijn. Wil jij verantwoorder gaan eten, dan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of jij etenswaren wilt eten waar veel ‘extra’s’ aan toegevoegd zijn.
De lijst van E-nummers is eindeloos, hier ga ik je dan nu ook niet meer over vertellen. E-nummers worden aan producten toegevoegd om het product bijvoorbeeld een betere smaak te geven, mooier kleurtje, lekker te laten ruiken of om ervoor te zorgen dat het product langer houdbaar is. Niet alle E-nummers zijn perse heel slecht voor de gezondheid, maar hoe minder je hiervan binnen krijgt hoe beter!
Ik zou je altijd aanraden om E-nummers op te zoeken. Ken je een woord niet dat tussen de ingrediënten staat niet? Grote kans dat die een E-nummer is onder een andere naam. Het Voedingscentrum heeft een ontzettend uitgebreide lijst hierover ter beschikking gesteld, ik zou zeggen: sla dit op bij je favorieten.
De verhouding
Waar ik persoonlijk vaak naar kijk is de verhouding tussen de ingrediënten en voedingswaarde. Over het algemeen hou ik één basisregel voor mezelf aan: “Hoe minder ingrediënten er in een product zitten hoe beter”. Dit betekend, minder toevoegingen, minder E-nummers.
Verder vermijd ik producten met grote hoeveelheden suikers of zout. Je kan dit als je wil namelijk ook nog naar keuze zelf een beetje toevoegen aan je eten. Daarnaast kijk ik naar de hoeveelheid vet dat een product bevat. Hierin maak ik onderscheid tussen ‘gezonde’ vetten en ‘slechte’ vetten. Producten met een grote hoeveelheden transvetten zet ik dus snel weer terug in het schap!
Slimme trucjes om jou te misleiden | Hoe lees je etiketten?
Meerdere namen voor ‘suiker’:
Toen ik mij ging verdiepen in voeding kwam ik er achter dat fabrikanten allemaal slimme trucjes toevoegen aan etiketten om de mens te misleiden. Suiker wordt bijvoorbeeld met verschillende namen vermeld op de verpakking. Dat suiker dus niet als 2de of 3de ingrediënt voorkomt in het lijstje betekend niet dat er niet veel suiker toevoegd is aan het product. Gemeen he?
Een product kan natuurlijke en toegevoegde suikers bevatten. Koolhydraten bevatten bijvoorbeeld natuurlijke suikers, de suikers die ons lichaam als brandstof voor energie gebruikt. Toch zijn de ‘natuurlijke’ suikers op een etiket niet altijd perse ‘gezond’. Gedroogde appel bevat bijvoorbeeld natuurlijke (geconcentreerde) suikers die ook een groot effect hebben op jouw bloedsuikerspiegel. Vergelijk de voedingswaarde en ingrediënten dus altijd goed met elkaar. Hoe lees je etiketten nog meer?
Portie per persoon:
Wat fabrikanten ook zelf mogen bepalen is wat ze deels zelf op de verpakking zetten. Tekst dus om jou te misleiden. De fabrikant bepaald namelijk zelf hoe groot de porties zijn per persoon. Dit is het gemiddelde dat één persoon volgens de fabrikant per keer van het product zal eten. Echter zijn deze porties vaak veel minder dan wij over het algemeen eten. Als er op een pak muesli dus staat 200 calorieën per portie betekend dat dus niet dat jouw ‘gemiddelde’ toename van meusli ook maar 200 caloriën bevat.
De fabrikant houdt namelijk geen rekening met de verschillen per persoon. Jouw portie grootte en behoefte hangt natuurlijk sterk af van jouw leeftijd, geslacht, werkzaamheden of gezondheid. Let dus vooral op de standaard omschrijving van de voedingswaarde per 100 gram.
Zo min mogelijk koken met kant- en klare producten.
Laat ik voorop stellen dat ik een groot voorstander ben van pure en verse producten. Kook zoveel mogelijk met onbewerkte producten, verse groente en fruit, zo weet je ook zeker dat je al veel minder E-nummers, suikers en andere troep binnen krijgt! Probeer zoveel mogelijk de kant- en klaar producten te vermijden, je hebt geen idee hoe deze ‘gerechten’ zijn bereidt en wat ze hier allemaal aan toegevoegd hebben om dit zo lang houdbaar te maken.
Mocht je het nou toch lastig vinden om de supermarkt in te stappen en alleen maar gezonde voeding in je winkelmandje te gooien, dan heb ik een oplossing voor jou. Download snel het Healthy Wanderlust Boodschappenlijstje, hou je hieraan en voorkom op die manier dat de ‘slechte’ producten in jouw koelkast terecht komen.
Hoe lees je etiketten? Deel jouw tips hieronder!
Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022
Wat een handige tips! Ik staarde me eerst altijd blind op calorieën, maar ik zal er eens op letten!
Wat goed van je, ben benieuwd wat je binnenkort dan allemaal zal opvallen! 🙂 Fijne dag nog! Liefs
Wat leuk dat je hier een artikel aan wijdt! Aangezien ik Voeding & Diëtetiek studeer weet ik wel waar ik op moet letten bij een etiket. Ik let er zelf inderdaad ook op dat er zo min mogelijk ingrediënten zitten in de producten die ik gebruik. Al maak ik voor sommige dingen, zoals Optimel, graag een uitzondering.
Hi Roos, dankjewel voor je reactie! En wat leuk om te horen dat jij ook studie doet in de richting van Voeding 🙂 Denk dat als je over het algemeen gewoon goed let op de etiketten dat het echt niet erg is om af en toe een uitzondering te maken. Dit doe ik ook hoor! Het gaat om balans, zeggen ze wel eens 😉 Liefs, Merel
Goed artikel, ik ga ook altijd etiketten-lezend door de supermarkt en ik moet zeggen dat me dat al echt een hoop nieuwe inzichten heeft gegeven.
Ja he? Als je daar bewust op gaat letten schrik je soms echt van de ingrediënten van een product. Goed dat jij er ook zo op let! 🙂 Liefs, Merel
Ik schrok daar echt van toen ik merkte dat er soms drie of vier keer suiker in de lijst staat. En ook allemaal vrij hoog. Niet dat ik het daarom ga laten als ik het echt lekker vind. Maar het doet me wel nadenken.Die porties die er soms op vermelden vond ik al vreemd. Ik dacht altijd: “Is dit echt 1 portie? Eten mensen zo weinig?”. Haha. Dacht al dat er iets mis was met me 😉
Ja dat is best heftig soms he? Doen ze heel slim 😉 Haha inderdaad, gelukkig weten we nu beter! Liefs, Merel