Deze vegetarische jackfruit taco’s zijn bij mij in huis favoriet. Een onwijs lekkere vegetarische maaltijd waarvan je elke keer weer opnieuw aan het smullen bent. Voor het creëren van dit gerecht werd ik geïnspireerd door een Mexicaanse maaltijd die ik vroeger op reis heerlijk vond! Carnitas taco’s. Aangezien de traditionele variant van dit gerecht is gemaakt met varkensvlees, besloot ik een vegetarisch alternatief te bedenken. Jackfruit is wat mij betreft de perfecte vervanger hiervoor! Deze vrucht heeft dezelfde structuur als vlees en je kan het vruchtvlees ontzettend lekker marineren en kruiden. Lees je mee?


MEXICAANSE JACKFRUIT TACO’S MAAK JE ZO

In samenwerking met Fairtrade Orginal ging ik de challenge aan om het lekkerste jackfruit recept te ontwikkelen. Sinds kort hebben zij namelijk jackfruit in hun assortiment en dit goed gevulde blik is inmiddels in de supermarkten verkrijgbaar (o.a. bij de Albert Heijn). “100% plantaardige met de bite van vlees”. Hier kan ik mij niet anders dan compleet bij aansluiten.



Het fijne aan koken met jackfruit vind ik dat het vruchtvlees neutraal van smaak is. Dit betekent dat jij de smaak van de vleesvervanger helemaal zelf kan bepalen. Voor deze Mexicaanse jackfruit taco’s gaan we voor een heerlijke kruidige Mexicaanse mix. Door het vruchtvlees een tijdje te laten marineren en vervolgens te laten sudderen ontstaat er een bite van vlees. Vul de jackfruit taco’s met zwarte bonen, verse avocado en rode ui. Zo lekker!

INGREDIËNTEN: (VOOR 4 JACKFRUIT TACO’S)

  • 4 volkoren zachte taco’s
  • 1 blik jackfruit (uitlek gewicht: 280 gram)
  • 1/2 avocado
  • 150 gram zwarte bonen
  • 150 gram mais
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 100 gram rode kool
  • verse koriander
  • Optioneel: hot sauce

Voor de marinade: 

  • 100 ml water
  • 1/2 groente bouillon blokje
  • 2 el sesamolie
  • 1 tl biologische sojasaus
  • 1/4 tl cayenne poeder
  • 1 tl gerookte paprika poeder
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl sambal manis
  • snufje gemalen peper en zout

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Laat de jackfruit uitlekken, spoel af en snij in kleine stukjes. Snij de hardere stukjes los van het zachte gedeelte van de jackfruit. Hierdoor staat dezelfde structuur als bijvoorbeeld pulled pork. Snij het hardere deel in kleine stukjes.
  2. Mix de jackfruit met de sesamolie, de cayenne poeder, paprika poeder, sambal manis, sojasaus en gemalen komijnzaad. Voeg nog een snufje gemalen peper toe. Mix goed. Laat dit 10 minuten staan.
  3. Kook in de tussentijd 100 ml water en laat het bouillon blokje hierin oplossen.
  4. Snij de witte en rode ui in stukjes en doe hetzelfde met de knoflook.
  5. Verhit een beetje olijf- of kokosolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook voor 5 minuten. Voeg vervolgens de jackfruit en de bouillon toe. Draai het vuur middelhoog en laat dit voor 15 minuten pruttelen.
  6. Laat de mais en zwarte bonen uitlekken en verwarm deze in een aparte pan op laag vuur. Voeg hier wat gemalen peper en een snufje zout aan toe.
  7. Snij in de tussentijd de avocado en rode kool in dunne plakjes. Snij de limoen in partjes.
  8. Vul de zachte taco’s vervolgens met de Mexicaanse jackfruit en de rest van de ingrediënten.
  9. Serveer met wat verse koriander en een partje limoen.
  10. ENJOY!

Mag ik jou uitdagen om ook de #JackFruitChallenge aan te gaan en jouw favoriete gerecht met jackfruit te maken?
Tag mij vooral in jouw creatie! @HealthyWanderlust.nl

Bekijk ook: deze lekkere jackfruit burrito bowl

Pin It on Pinterest

Share This