Tijd om een van mijn nieuwe favoriete gerechten met jullie te delen. Deze mediterrane falafel salade is super makkelijk om te maken en onwijs lekker! De knapperige falafel in combinatie met een frisse zelfgemaakte dressing en kruidige hummus is echt een aanrader. Wat zo ideaal is aan deze falafel salade is dat het gerecht binnen 20 minuten op tafel staat en je voegt simpelweg een aantal ingrediënten bij elkaar. Klaar om aan tafel te gaan! Heel fijn dus ook wanneer je gasten te eten krijgt en je niet lang of gestrest in de keuken wilt staan. Zal ik je snel vertellen hoe je dit mediterraanse gerecht thuis kan maken? Lees het recept hieronder.


Mediterrane falafel salade met frisse dressing

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de falafel helemaal zelf te maken, dit kan je ook doen met de hummus (hier vind je een lekker recept), maar tegenwoordig vind je genoeg heerlijke (en verantwoorde) kant-en-klare varianten in de supermarkt. Zo kocht ik laatst de falafel van het merk La vie est belle, onder andere verkrijgbaar bij EkoPlaza en bij Odin, deze week (week 41) in de aanbieding! Absoluut een aanrader! De falafel bevat namelijk enkel natuurlijke ingrediënten  en is daarom een stuk gezonder dan andere varianten die je in de winkel kan vinden. Door de falafel te bakken in de oven of (zoals ik heb gedaan) in de Airfryer zorg je ervoor dat de balletjes een stuk voedzamer blijven en niet onnodig vetter worden.

Voor het maken van deze mediterrane falafel salade kan je ook lekker creatief zijn. Voeg andere ingrediënten toe zoals knoflook olijven of stukjes feta. Zo creëer je steeds weer een andere smaak en ontdek je welke smaken goed samen gaan. Mocht je nou binnenkort gasten over de vloer krijgen: probeer dan eens een lekkere falafel borrelplank te maken. Compleet met tapenade, losse olijven, knapperige crackers, zelfgemaakte hummus of andere dips en vul aan met wat knapperige falafel. Is weer eens wat anders dan de ouderwetse kaas plakjes 😉

Ingrediënten: (voor 2 personen)

  • 100 gram couscous
  • 250 gram pompoen
  • 100 gram bloemkool
  • 150 gram gekleurde tomaatjes
  • 50 gram zwarte olijven (zonder pit)
  • 1/2 rode ui
  • 150 gram ‘Oh so original’ falafel 
  • 2 handjes rucola/sla
  • 2 tl hummus
  • handje rozijnen
  • 2 volkoren wraps
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • snufje kaneel
  • snufje gemalen peper en zout
  • snufje paprikapoeder
  • olijfolie
  • optioneel: serveer met verse citroen 

Dressing:

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen in kleine stukjes en plaats in een overschaal. Besprenkel met een beetje olijfolie, gemalen peper en gedroogde rozemarijn. Plaats voor 20 minuten in de oven.
  3. Halveer vervolgens de tomaatjes en snijd de rode ui in reepjes. Voeg dit na 20 minuten toe aan de ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie, gemalen peper, snufje zout, kurkuma en een beetje kerriepoeder. Schep goed door elkaar en plaats voor nog 15 minuten in de oven.
  4. Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat.
    Tip: maak aan met een beetje groentebouillon voor extra smaak (ik gebruik deze bouillon poeder – zonder toegevoegde smaakstoffen ect). 
  5. Bak de falafel voor ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot deze knapperig en mooi goudbruin is.
  6. Besmeer de wraps met een beetje olijfolie, snufje zout en een snufje kerriepoeder. Knip in driehoekjes. Bak voor 3 minuten in de Airfryer of verdeel over een ovenplaat en plaats voor 10 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
    Tip: let op dat de zelfgemaakte tortilla chips niet verbrand!
  7. Schep de couscous in een kom en voeg alle ingrediënten bij elkaar. Maak af met lekkere knapperige tortilla chips en eventueel met de zelfgemaakte dressing.
    Tip: je kan er ook voor kiezen om alle ingrediënten los op tafel te plaatsen zodat iedereen zijn eigen bowl kan vullen. 
  8. Eet smakelijk!

Bekijk ook: het recept voor deze kruidige couscous en kikkererwten salade.

Pin It on Pinterest

Share This