Toen ik vegetariër werd (eigenlijk pestoctariër) viel een lekkere burger natuurlijk van mijn ’to eat’ lijstje af. ‘Natuurlijk?! “Boy was I wrong!! Een hele wereld aan plantaardige burgers ging voor mij open en ik mocht ze allemaal nog proeven. YES! Tegenwoordig eet ik deze lekkere burgers niet alleen nog maar in leuke restaurantjes, nee ik maak ze ook gewoon in mijn eigen keukentje. Je kan de samenstelling van jouw vegetarische burger namelijk helemaal zelf bedenken, ik vertel je graag één van mijn favoriete recepten! De paddenstoelenburger. Lees snel verder. 


DE PADDENSTOELENBURGER

Deze vegetarische burgers zijn gemaakt van o.a. bospaddestoelen, dit geeft de burgers een malse structuur. Het krokante laagje eromheen zorgt juist weer voor een lekkere bite. De rest van de ingrediënten geeft het een heerlijke smaak! Klinkt goed he, deze paddenstoelenburger? Laten we aan de slag gaan.


Benodigdheden: (voor 6 tot 8 kleine tot medium grote burgers)

  • 3 volkoren sneetjes brood
  • volkoren- of speltbolletjes
  • 200 gram bospaddenstoelen
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 2 eieren
  • 2 tl ras el hanout kruiden
  • 2 tl fajita mix kruiden
  • gemalen peper / zout
  • parmezaanse kaas
  • gemengde sla

Bereidingswijze:

  • Snij de paddenstoelen, rode ui en knoflook in kleine stukjes.
  • Bak dit in een koekenpan met wat olijfolie op een medium hoog vuurtje voor ongeveer 7 minuten. Schep regelmatig goed door.
  • Rooster de 3 sneetjes volkoren brood tot ze behoorlijk knapperig zijn. Je moet ze makkelijk kunnen verkruimelen!
  • Laat de zwarte bonen uitlekken en snij de zongedroogde tomaatjes in kleinere stukjes.
  • Haal de pan van het vuur en schep de inhoud over in een ruime kom. Laat eventjes afkoelen.
  • Prak de helft van de bonen en voeg dit hieraan toe, gevolgd door de rest van de bonen, zongedroogde tomaatjes en 2 eieren. Mix dit goed door elkaar. Prak met een vork een deel van het mengsel fijn, dit zorgt voor een goede structuur van de burgers.
  • Verkruimel de sneetjes brood (zonder korst) boven de kom en voeg hier de ras el hanout, fajita kruiden, een beetje geraspte parmezaanse kaas en een snufje gemalen peper en zout aan toe. Mix goed!
  • Zet een koeken/grillpan op een hoog vuurtje en druppel wat olijfolie in de pan.
  • Schep met je hand een beetje van de burger mix uit de kom, ong. één goede hand vol. Draai hier een bal van en plaats deze in de grillpan, druk deze vervolgens plat tot een burger. Herhaal dit met alle burgers.
  • Laat de burgers ongeveer 5 minuten aan beide kanten bakken. Draai na 3 minuten het vuur wat lager. Draai ze voorzichtig om!
  • Snij de gewone ui in dunne reepjes en bak deze in een paar minuutjes tot ze lekker zacht zijn.
  • Snij de broodjes door midden, plaats hier wat sla op, gevolgd door de paddenstoelenburger en afgemaakt door de gebakken uitjes.
  • Ik hoop dat je er van geniet! 
  • TIP: Eet de paddenstoelen burger met zoete aardappel frietjes, hier lees je hoe je deze zo krokant mogelijk kan bakken. 

Op Healthy Wanderlust kan je ook het recept vinden voor deze lekkere (vegan!) zoete aardappel burger. 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This