Jullie herkennen dit misschien nog wel uit jullie eigen jeugd. Eén van mijn favoriete maaltijden als kind was kip met patat en appelmoes. Heerlijk vond ik dit en dan vooral met overal een dikke laag appelmoes overheen. Het was ook altijd speciaal als dit op het menu stond en achteraf begrijp ik natuurlijk best waarom. Kant- en klare appelmoes uit de winkel zit vaak bomvol suiker en toegevoegde smaakstoffen. Niet het beste wat we onszelf en onze kinderen kunnen voorschotelen. Zonde, want het kan zo lekker zijn! En dan nu het goede nieuws; gezonde eigen gemaakte appelmoes is ontzettend makkelijk om te maken. Ik leg je graag hoe je dit maakt.


ZELFGEMAAKTE APPELMOES

Appelmoes is voor mij echt jeugdsentiment. Kinderen zijn er over het algemeen gek op en terecht natuurlijk, het is ontzettend lekker. Door de appelmoes zelf te maken kan het ook nog eens een verantwoord en gezond ’toetje’ zijn. Je weet dan precies wat je aan de moes toevoegt en vooral ook wat er niet in zit (bijvoorbeeld veel toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen).

Ingredienten:

  • 1 kg appels
  • 2 tl kaneel
  • water

Bereidingswijze:

  1. Snij de appels in partjes en verwijder het blokhuis. (Let op, dit is het moeilijkste deel van het recept ;-))
  2. Gooi de partjes in een ruime pan en voeg hier 150 ml water aan toe.
  3. Breng dit zachtjes aan de kook.
  4. Draai daarna het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat dit voor 1 uur staan. Schep halverwege even door, je zal merken dat de appel al een stuk zachter is geworden.
  5. Haal de pan na een uur van het vuur en gebruik een staafmixer om de appels fijn te mixen tot een glad geheel. Als je de appelmoes lekkerder vindt met wat stukjes erin kan je natuurlijk wat minder lang met de mixer door de pan gaan.
  6. Voeg 2 tl kaneel aan de appelmoes toe en roer goed door.
  7. Laat de appelmoes afkoelen en bewaar dit in een pot in de koelkast. Al denk ik niet dat deze lang vol zal blijven, veel te lekker!

Heb je nou nog wat appels over?
Verwerk deze de volgende dag dan in een ontbijtje. Deze appeltaart havermout is echt één van mijn favoriete maaltijden om de dag mee te beginnen!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This