Bij winterse dagen en met de kerstdagen om de hoek leek het mij een uiterst geschikt moment om het recept voor deze super lekkere (en makkelijke) vegan paddenstoelen stoofpot te delen. Afgelopen week stond dit heerlijke stoofpotje weer op tafel, om te testen voor het aankomende kerstdiner. Een feestje om dit te maken in mijn nieuwe stoofpan met keramische antiaanbaklaag van het duurzame merk GreenPan.
Deze vegan stoofpot met paddenstoelen is rijk aan verse groentes
En op smaak gebracht met dadels, goede rode wijn en groentebouillon. In slechts een aantal stappen staat het stoofpotje op het fornuis en op een aantal keer roeren na hoef je verder niks te doen. Makkelijk toch? Ik vertel je graag hoe je deze stoofpot ook thuis en tijdens de kerstdagen kan maken.
Ingrediënten: (voor 4 personen)
- 2 sjalotjes
- 1 grote ui of twee kleintjes
- 4 dadels
- 300 gram bospaddenstoelen
- 250 gram pompoen
- 250 gram wortel
- 1 teentje knoflook (of meer als je een liefhebber bent ;-))
- 185 ml rode wijn
- 250 ml groentebouillon
- 1 tl tomatenpuree
- 2 tl maïzena
- Een paar takjes verse tijm
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- Snuf gemalen peper en zout
- Klein snufje kaneel
- Optioneel: vegetarisch stoofvlees of seitan
Tip: serveer met knolselderij- of aardappelpuree.
Duurzame pannen met keramische antiaanbaklaag; een duurzaam, PFAS-vrij alternatief.
Ben jij al bekend met de duurzame pannen van het merk GreenPan? Ontwikkeld door twee Vlaamse jeugdvrienden, die toen ze ontdekten dat traditionele antiaanbakpannen bij verhitting giftige stoffen kunnen vrijgeven, op zoek gingen naar een gezonder alternatief. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij Thermolon, een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS stoffen met een afgeleide van zand als basisgrondstof. En zo werd GreenPan geboren.
Ik heb de pannen de afgelopen tijd mogen testen en ben heel erg positief. Niet alleen zien ze er qua design prachtig uit (het oog wil ook wat, toch?), maar ook omdat je er ontzettend fijn mee kookt. De pan bakt niet aan (dit komt ook doordat de pannen van GreenPan zijn versterkt met diamant, wat voor een goede warmtegeleiding zorgt en waardoor de pannen hoge anti-aanbakeigenschappen bevatten) en je kan de pannen gebruiken op alle warmtebronnen, ook inductie.
Persoonlijk vind ik het heel erg fijn en belangrijk dat ik tijdens het gezond koken niet het risico loop dat er giftige stoffen vrijkomen. Voor mij zorgt dit voor extra kookplezier! Ik vind het leuk om dit met je te delen, want zo’n pan is toch een geweldig cadeau voor de kookliefhebber in jouw familie of vriendenkring? En het leuke is: ik mag 10% korting weggeven op GreenPan pannen, met de korting PFAS10!
Bereidingswijze:
- Snijd de wortel en pompoen in kleine stukken en de sjalotjes en ui in grove stukken.
- Verhit wat olijfolie in een hoge pan (ong. 2 el) en fruit de ui en sjalot voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig door.
- Pers de knoflook fijn en snijd de paddenstoelen en dadels in grove stukken. Voeg dit vervolgens samen met de takjes verse tijm en een goede snuf gemalen peper en zout toe aan de hoge pan om nog 10 minuten op hoog vuur mee te bakken.
- Bereid indien nodig de groentebouillon voor in de tussentijd.
- Voeg de wortel en pompoen, de tomatenpuree en de laurierblaadjes toe aan de hoge pan en schep goed door.
- Giet de wijn bij de ingrediënten in de pan en draai het vuur hoger. Laat dit voor ongeveer 3 minuten koken en voeg de maïzena toe. Roer goed door.
- Voeg als laatst de bouillon en een klein snufje kaneel toe, roer goed door en draai het vuur wat lager.
- Plaats een deksel op de pan en laat de stoofpot voor 20 tot 30 minuten rustig pruttelen.
- Optioneel: voeg na 20 minuten nog het vegetarische stoofvlees of de seitan toe en laat dit 10 minuten mee pruttelen.
- Geniet ervan!
Deel vooral jouw stoofpotje met mij op Instagram door mij te taggen via @healthywanderlust.nl
Hier vind je een overzicht van alle recepten op de website
Dit recept is geschreven in samenwerking met GreenPan
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022