Toen ik deze lekkere vegan pasta bolognese laatst via Instagram deelde ontplofte mijn inbox met de vraag: ‘kan ik het recept online vinden?’. Natuurlijk ben ik meteen weer de keuken in gedoken om deze vegan pasta op de foto te zetten en het recept voor jullie online te plaatsen. Wat deze pastasaus zo lekker maakt is de rode wijn, de verse groente en het lekker lang laten pruttelen op het fornuis. Misschien ligt het aan mij, maar je proef dan dat er liefde en aandacht in zit. Goed, voldoende zoetsappig geklets 😉 Laten we snel over gaan tot het recept, zodat jij ook optimaal kan genieten van deze vegan pasta bolognese.


Lekker lang laten pruttelen: smaakvolle vegan pasta bolognese

Ik wil je aanraden om de verschillende stappen van dit recept niet in te korten, de pastasaus heeft de tijd echt nodig om lekker romig en smaakvol te worden. Deze vegan pasta bolognese is dus misschien niet een gerecht waardoor je binnen 15 minuten weer met een gevuld bord aan tafel zit, maar je zal er dan ook extra van genieten. Wat trouwens een extra pluspunt is, is dat jij tijdens het koken gewoon lekker je eigen gang kan gaan. Af en toe door de saus roeren, sippend aan je eigen glas rode wijn en ondertussen genieten van wat quality time met jezelf of geliefde. Heb ik je al enthousiast gemaakt over deze pasta? Mooi!

De pastasaus kan je zowel met het vegetarische gehakt maken (dat ik heb toegevoegd) of zonder. Een ander alternatief is om wat tofu toe te voegen, dit neem ook goed de smaak op. De gekookte linzen zorgen voor een romige structuur en zorgen er daarnaast voor dat de vegan bolognese saus voldoende eiwitten bevat. De combinatie van verschillende verse groente maakt de pasta bolognese lekker voedzaam! Laten we snel aan de slag gaan.

Vegan pasta bolognese recept

Wil jij vaker vegetarisch of plantaardig eten?
Ik kook zelf vaak uit het kookboek ‘VEG’ van Jamie Oliver!

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 1 grote ui
  • 1 tl knoflookpoeder of 2 knoflook teentjes
  • 1 wortel
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 4 middelgrote bospaddestoelen
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 50 gram gedroogde rode spitlinzen
  • 2 tl sojasaus
  • 100 ml rode wijn
  • 80 ml water
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl agavesiroop
  • 300 gram volkoren pasta (of iets meer voor grote eters)
  • flinke snuf gemalen peper en eventueel nog een snufje zout
  • snufje cayenne peper
  • olijfolie
  • Optioneel: 100 gram vegetarisch gehakt

Bereidingswijze:

  1. Voeg de ui, knoflook, wortel, paprika en paddenstoelen in stukken toe aan een keukenmachine. Mix de groente tot kleine stukjes. Niet te fijn, want tijdens het koken zal de groente nog veel zachter worden. Je wilt geen groentepapje 😉
  2. Verhit wat olijfolie (ongeveer 1 tl) in een diepe koekenpan op middelhoog vuur en voeg hier de groente en een flinke snuf gemalen peper aan toe.
  3. Laat de groente voor 15 minuten bakken en roer regelmatig door. Voeg aan het einde de sojasaus toe en laat nog 2 minuten pruttelen.
  4. Voeg vervolgens de wijn toe en laat de groente op laag vuur zachtjes inkoken tot de wijn is opgenomen. Roer ook nu af en toe even door.
  5. Kook in een andere pan de linzen voor 10 minuten en giet vervolgens af.
  6. Schep dit in de koekenpan (zodra de wijn is opgenomen) en voeg ook de Italiaanse kruiden, de tomatenblokjes uit blik, het laurierblad en een snufje Cayenne peper toe. Roer goed door zodat alles goed gemengd is.
  7. Giet nu het gekookte water in de pan. Laat dit voor 15 tot 20 minuten pruttelen.
  8. Bak eventueel in een andere pan het vegetarische gehakt. Voeg dit toe zodra de pastasaus is ingedikt.
    Tip: kies je voor tofu? Voeg dit dan pas toe nadat de pastasaus al het water heeft opgenomen. Verbrokkel in kleine stukjes en laat nog 5 minuten op laag vuur meebakken.
  9. Kook de pasta in de tussentijd beetgaar.
  10. Schep de vegan pasta bolognese saus over de gekookte pasta en maak eventueel af met wat edelgistvlokken.
  11. Bon appétit!

Dit vind je vast ook lekker: vegetarische pasta met een saus van broccolipesto 

Pin It on Pinterest

Share This