Dat lees je goed: vegan tiramisu! Dit recept is echt een recept die je vooral even via Pinterest moet bewaren, want ik verzeker je dat je dit nog veel vaker wil maken. Een heerlijk vegan nagerecht dat ook in het Italië nummer van Foodies Magazine staat, want toen ze mij vroegen: ‘wat doet jou aan Italië denken?’, kon ik maar aan een gerecht denken. Daarom besloot ik te experimenteren met een tiramisu variant die veel gezonder is dan het traditionele nagerecht vol suiker én die geheel plantaardig zou zijn. Het heeft drie testrondes gekost, maar dan heb je ook wel een pareltje als eindresultaat! En schrik niet, het is absoluut niet moeilijk om te maken. Lees je mee? 


GEZONDERE VEGAN TIRAMISU = NET ZO LEKKER

Een gezondere versie van de traditionele tiramisu, maar net zo lekker! Het kan echt. Om dezelfde romige substantie te creëren als de mascarpone laag maken we gebruik van geweekte cashewnoten en over de bodem die gemaakt is van tarwebloem schenken we lekker veel goede Nespresso koffie heen. Vol van smaak! Ik krijg er gewoon alweer zin in door dit recept voor jullie uit te typen.

Serveer de vegan tiramisu door hier mooie rondjes van te creëren, hiervoor maken we gebruik van een garneerring met een diameter van 7 of 9 cm. Laat eerst even een uurtje in de koelkast staan zodat de tiramisu goed stevig (maar nog steeds lekker romig) kan worden. Perfect als dessert wanneer je gasten op visite krijgt, maar je mag jezelf hier uiteraard ook gewoon mee verwennen! 😉 Zullen we snel aan de slag gaan?

Ingrediënten: (voor 3-4 personen)

Voor de bodem

  • 80 gram tarwebloem
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • ½ tl baksoda
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl cacaopoeder
  • snufje zout
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 tl appelazijn
  • 30 ml kokosolie (gesmolten)
  • Later toevoegen: 1 kopje espresso (afgekoeld)

Voor de bovenkant:

  • 150 gram ongezouten cashewnoten (4 uur geweekt in koud water)
  • 3 tl kokosyoghurt
  • 2 tl kokosolie (gesmolten)
  • 2 tl agave siroop
  • ½ tl vanille-extract
  • 50 ml amandelmelk (tijdens het mixen toevoegen)

Topping:

  • cacaopoeder

Benodigdheden: 4 x serveerring met een diameter van 7 of 9 cm.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix vervolgens de kokosolie met de appelazijn en de amandelmelk en voeg dit bij de rest van de ingrediënten voor de bodem (zoals hierboven aangegeven).
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet het beslag hierin. Zorg ervoor dat je een bodem creëert van ongeveer 1 cm dik.
    Is het bakblik te groot? Gebruik dan een deel van het bakpapier om een tussenstuk te creëren.
  4. Plaats het beslag voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Laat na het bakken afkoelen en giet vervolgens de espresso over de cakebodem heen. Laat dit goed intrekken.
  6. Mix vervolgens alle ingrediënten door elkaar in een keukenmachine. Voeg de amandelmelk beetje bij beetje toe tijdens het mixen tot er een romige substantie ontstaat.
    Is de cashewroom nog heel dik en moeilijk te mixen? Voeg dan nog wat amandelmelk toe.
  7. Druk met een garneerring een onderkant uit de cake en vul de ring op met een laag van de cashewroom. Maak dit af met cacaopoeder of gemalen koffiebonen.
  8. Plaats voor minimaal een uur in de koelkast zodat de tiramisu stevig kan worden, hierdoor kan je deze makkelijker uit de garneerring drukken.
    Tip: doe dit door de tiramisu vanaf de onderkant naar boven te drukken.

Meer inspiratie opdoen voor een lekker nagerecht? Neem dan hier een kijkje.

Pin It on Pinterest

Share This