Ik kan het bijna niet geloven: de kerst staat alweer voor de deur! De feestelijke feestdagen in Nederland zijn deze week weer officieel van start gegaan en ik word er zo blij van. De sfeerverlichting in de stad en de planning om de feestdagen samen met lievelingsmensen te vieren is in volle gang. Waar ik tijdens de kerst niet gek op ben is stress in de keuken. Het koken van kerst gerechten kan hoge verwachtingen oproepen en dat geeft druk. Dit vegetarische recept voor kerst is stress-vrij, dat beloof ik je. Tegelijkertijd tover jij een heerlijk voorgerecht op tafel. Lees nu snel het recept voor pompoen carpaccio hieronder.
RECEPT VOOR KERST: POMPOEN CARPACCIO ALS VOORGERECHT
Deze prachtig gekleurde pompoen carpaccio met een dressing van balsamico is perfect als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Makkelijk om te maken, hartstikke gezond en feestelijk. Dit recept voor kerst kan je vinden in de kerst editie van Foodies Magazine, waar nog veel meer lekkere recepten in staan. Vorig jaar stond de bietentartaar als voorafje te stralen in het magazine en door veel mensen met plezier tijdens de feestdagen op tafel gezet.
De kleuren combinatie geeft een hartverwarmend gevoel!
Op Healthy Wanderlust vind je meerdere populaire vegetarische recepten voor kerst. Neem ook vooral een kijkje naar het recept voor deze gevulde Christmas crackers of bekijk ter inspiratie dit complete kerstmenu met 3 gangen. Ik hoop je te kunnen inspireren, zodat je volop kan genieten van het kerstdiner en je niet compleet gestrest (we hebben het allemaal meegemaakt!) in de keuken staat.
Tip: serveer de pompoen carpaccio met een feestelijke cocktail. Voor de gasten die geen alcohol willen of kunnen drinken vind je hier een fijn recept voor een mocktail. Compleet met feestelijke aankleding van het glas! Welke recepten voor kerst heb jij voor dit jaar in gedachte?
Ingrediënten: (voor 2 personen)
- 200 gram flespompoen
- paar takjes verse rozemarijn
- 1 sjalotjes
- 1 voorgekookte biet
- 2 handjes rucola
- 4 grote kappertjes
- 10 gram pijnboompitjes
- balsamico azijn
- snufje paprikapoeder
- olijfolie
- gemalen peper/zout
- optioneel: rode besjes ter decoratie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de ovenplaat met bakpapier.
- Was de flespompoen en snijd met een scherp mes (wees voorzichtig!) dunne plakken.
- Leg deze op het bakpapier en besmeer met wat olijfolie, gemalen peper en zout.
- Schuif in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten, tot de plakken lekker zacht zijn.
- Snijd de rode bieten in plakjes en pel de sjalotjes. Plaats beide in een ovenschaal.
- Besprenkel de sjalot met een beetje balsamico azijn, gemalen peper en zout en doe hetzelfde voor de biet met olijfolie, peper/zout en wat rozemarijn.
- Schuif de ovenschaal voor 15 minuten in de oven.
- Mix in de tussentijd de rucola met een flinke scheut olijfolie, geroosterde pijnboompitjes en gemalen peper tot een gladde pesto.
- Plaats de geroosterde pompoen op de borden (zoals te zien is op de foto’s in dit kerstrecept) en verdeel de geroosterde groente hier overheen.
- Meng 1 tl balsamico azijn met 1 tl honing en besprenkel dit over de pompoen carpaccio. Maak vervolgens af met de grote kappertjes en rucola pesto.
- Optioneel: voeg nog een snufje gerookte paprikapoeder toe.
- Tip: serveer op voorverwarmde borden, zo blijft de pompoen carpaccio langer warm.
- Geniet van de feestdagen!
Bekijk ook: Voel je fit tijdens de feestdagen – dit is hoe je het doet!
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022