Deze zalmtartaar hapjes zijn echt heerlijk! Ik ben zelf echt een zalm liefhebber en vind het ontzettend leuk om hier verschillende recepten mee te bedenken. Wanneer je visite krijgt wil je vaak wat lekkers op tafel zetten, maar heb je soms geen zin om lang in de keuken te staan. Deze hapjes zien er heel aantrekkelijk uit, zijn relatief gezond en je tovert ze binnen een paar minuten op tafel. Ideaal!

Vroeger maakte mijn moeder altijd mijn favoriete voorafje voor mij op mijn verjaardag of tijdens kerst, romige zalmtartaat met een dressing van rucola. Toen ik hier van de week aan terug dacht en ik nog gerookte zalm in mijn koelkast had liggen ging ik met deze herinnering in mijn hoofd aan de slag. Ondertussen weet ik wel een beetje welke ingrediënten goed bij elkaar passen dus dit mengseltje was ook al snel bedacht!


ZALMTARTAAT VOOR DE GEZONDE VETTEN

Los van het feit dat je deze zalmtartaar hapjes moet maken, omdat ze gewoon heel lekker zijn, zijn er nog meer redenen waarom het een goed idee is om zalm te eten. Deze vissoort heeft namelijk een gezonde werking op het lichaam. Zo bevat zalm omega 3 vetzuren / visvetten die goed zijn voor het hart (reguleren van het hartritme), goed voor de bloedvaten en zit deze vis vol met goede mineralen, vitamines en bouwstoffen zoals eiwitten.

* Mocht je nou op je zout inname willen letten, kies dan voor verse zalm, in gerookte zalm kan relatief veel zout zitten.

Ingrediënten: (voor ong 2 a 3 zalmtartaar hapjes per persoon)

 • 200 gram gerookte zalm
 • 1 el crème fresh
 • 1 citroen (rasp en sap)
 • Verse bieslook
 • Halve komkommer
 • Verse zeewier
 • Peper
 • Kleine crackertjes/toastjes (je kan er ook voor kiezen om de zalmtartaar in kleine witlof schaaltjes of blaadjes van een krop sla te serveren)

Bereidingswijze:

 1. Hak de zalm in kleine snippers.
 2. Schil de komkommer en verwijder de zaadjes (het zachte gedeelte) met een lepeltje en snij de komkommer eerst in dunne plakjes (ong. ½ cm) en vervolgens in kleine blokjes.
 3. Mix dit samen met de zalm en 1 flinke el creme fresh tot een romiger geheel. Voeg hier een snufje peper aan toe.
 4. Hak de bieslook (ik gebruik ongeveer 10 takjes) in kleine stukjes en voeg dit bij de rest.
 5. Rasp de citroen boven de zalm en knijp vervolgens ongeveer 1 el citroensap uit en mix alles goed.
 6. Proef nu even of je de tartaar zo goed van smaak vindt. Je kan altijd zelf nog wat crème fresh, peper of citroensap toevoegen!
 7. Schep de zalmtartaar nu op de toastjes of in de sla kuipjes en voeg hier nog een paar sliertjes zeewier aan toe.
 8. Serveer op een mooie grote schaal en geniet!

Het is natuurlijk ook leuk om wat verse gezonde dipsausen op tafel te zetten voor de visite. Hier heb ik 3 recepten voor je!  

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This