Sweet patato lovers opgelet! Ik heb voor jullie dé manier om lekkere en vooral knapperige zoete aardappel frietjes te maken. Mijn sweet patato fries kwamen in het verleden nog wel eens zacht uit de oven en dat is nou net niet het effect dat je wil hebben. Met deze tips staan deze krokante patatjes ook binnenkort bij jou op tafel!
ZO MAAK JE ZOETE AARDAPPEL FRIETJES
Met deze 5 tips zal je echt verschil merken in de knapperigheid van de patatjes.
Tip 1: Maak je frietjes niet te groot.
Zorg ervoor dat je de zoete aardappel snijd in dunne reepjes van ongeveer 0,5 tot 1 cm breed. Je kan er voor kiezen of je de zoete aardappel schilt of gewoon wast. Het lijkt wel alsof de zoete aardappel frietjes met schil net wat steviger zijn, maar je moet er natuurlijk wel van houden. Zorg ervoor dat de zoete aardappel frietjes ongeveer allemaal dezelfde lengte en breedte hebben, zodat ze allemaal gelijk gaar worden.
Tip 2: Laat de zoete aardappel frietjes weken in koud water.
Laat de frietjes nu een uur weken in een kom met koud water. Door dit proces wordt het zetmeel uit de aardappel verwijdert en worden de frietjes knapperiger. Laat de frietjes hierna even 10 minuutjes ‘uitlekken op een droge theedoek’ of dep ze voorzichtig een beetje droog.
Tip 3: Gebruik niet teveel olie (ga vooral los met de kruiden!)
Plaats de zoete aardappel frietjes in een grote schaal en strooi hier de kruiden overheen die jij lekker vindt. Ik gebruik vaak paprikapoeder en de truc is om niet teveel olijfolie te gebruiken. 0,5 el per zoete aardappel moet voldoende zijn, hussel alles met je handen goed door zodat de olie en kruiden goed over de frietjes verdeeld is.
* Voeg zout pas toe na het bakken van de frietjes, zout veroorzaakt stoom in de oven en dat willen we natuurlijk niet!
Tip 4: Laat wat ruimte over op de bakplaat.
Verdeel de frietjes nu over de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn en de ruimte hebben om goed te bakken. Wanneer er veel zoete aardappel frietjes over elkaar heen liggen tijdens het bakken zullen ze echt niet zo knapperig worden als jij wil.
TIP: gebruik een Airfryer voor nog knapperigere en gezondere frietjes! Mega aanrader.
Tip 5: Schep regelmatig even om.
We willen dat de frietjes aan alle kanten een knapperig laagje krijgen. De truc is om de frietjes tijdens het bakken in de oven een aantal keer even door te scheppen, doe dit bijvoorbeeld om de 10 minuten. Zorg er ook voor dat de over op 180 graden is voorverwarmt voor je de bakplaat voor ongeveer 30 minuutjes in de oven plaatst. (Dit verschilt per oven, let altijd goed op of iets niet aanbrandt).
Tip 6: Zet de grill aan!
Voor de lucky ones onder ons die een oven met grill stand hebben, heb ik een laatste goede tip! Voor de laatste 10 minuutjes zetten we de grill pan aan, hierdoor lijken ze nog net even wat extra hitte te krijgen om dit krokante laagje te creëren.
Hou er rekening mee dat zoete aardappel frietjes nooit zo knapperig zullen worden als patat van de snackbar of kant- en klare patat voor in de frituurpan, maar deze patatjes zijn wel een stuk gezonder!
Na de 30 minuten kunnen de zoete aardappel frietjes uit de oven, klaar om opgegeten te worden!
En waren ze bij jou ook extra knapperig?
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022
Wat handig dat ik dit artikel vind! Deze frietjes staan namelijk op de planning om binnenkort eens te maken! Bedankt voor de tips! xoxo
Lekker!! Graag gedaan 🙂 Fijne dag nog. Liefs, Merel
Heerlijk ben er dol op!
Goed idee om ze laten weken voordat je ze gaat bakken! Ik heb ze al vrij vaak gemaakt maar kreeg ze nooit echt goed knapperig. Hopelijk gaat dat nu wel lukken 🙂
Ja zeker het proberen waard! Zo knapperig als patatjes uit de oven lukt mij ook niet hoor, daar zijn zoete aardappels niet voor gemaakt maar de tips helpen zeker wel 😉 Succes! Liefs, x
Mmm, zo lekker! Maar het is me nog nooit gelukt om ze knapperig te krijgen. Ik ga aan de slag met je tips, hopelijk lukt het nu wel! 🙂
Ik hoop het ook!! Veel succes 😉 Liefs, x
Ik heb dit nog nooit gegeten, maar eet regelmatig zoete aardappel. Als ik dit ga maken, gebruik ik zeker jouw tips! x
Ah ze lijken mij heel lekker! Fijn receptje om te onthouden. <3Liefs,
Evelien
Hier ben ik echt dol op! Vooraf even in koud water leggen, ga ik de volgende keer proberen. Zelf kook ik ze ook nog van te voren. Hier worden ze knapperiger van. Wel een extra handeling, maar dat is het dubbel en dwars waard!
Bedankt voor de tips! Ga ik zeker eens proberen. Zoete aardappel friet is echt mijn favoriet. Heerlijk!
Graag gedaan Angelina! Ja heerlijk he, zeker ook die van mij. Succes!! Liefs
Ah heerlijk! Ik krijg er helemaal honger van, haha. Ik houd echt van zoete aardappels, en zal deze tips zeker gebruiken de volgende keer. Vooral de tips over het laten weken in water en minder olie gebruiken zijn heel handig voor mij! Leuk artikel!
Ben benieuwd hoe jouw zoete aardappel frietjes er binnenkort uitkomen! 🙂 Liefs