Sweet patato lovers opgelet! Ik heb voor jullie dé manier om lekkere en vooral knapperige zoete aardappel frietjes te maken. Mijn sweet patato fries kwamen in het verleden nog wel eens zacht uit de oven en dat is nou net niet het effect dat je wil hebben. Met deze tips staan deze krokante patatjes ook binnenkort bij jou op tafel!


ZO MAAK JE ZOETE AARDAPPEL FRIETJES

Met deze 5 tips zal je echt verschil merken in de knapperigheid van de patatjes.

Tip 1: Maak je frietjes niet te groot.

Zorg ervoor dat je de zoete aardappel snijd in dunne reepjes van ongeveer 0,5 tot 1 cm breed. Je kan er voor kiezen of je de zoete aardappel schilt of gewoon wast. Het lijkt wel alsof de zoete aardappel frietjes met schil net wat steviger zijn, maar je moet er natuurlijk wel van houden. Zorg ervoor dat de zoete aardappel frietjes ongeveer allemaal dezelfde lengte en breedte hebben, zodat ze allemaal gelijk gaar worden.

Tip 2: Laat de zoete aardappel frietjes weken in koud water.

Laat de frietjes nu een uur weken in een kom met koud water. Door dit proces wordt het zetmeel uit de aardappel verwijdert en worden de frietjes knapperiger. Laat de frietjes hierna even 10 minuutjes ‘uitlekken op een droge theedoek’ of dep ze voorzichtig een beetje droog.

Tip 3: Gebruik niet teveel olie (ga vooral los met de kruiden!)

Plaats de zoete aardappel frietjes in een grote schaal en strooi hier de kruiden overheen die jij lekker vindt. Ik gebruik vaak paprikapoeder en de truc is om niet teveel olijfolie te gebruiken. 0,5 el per zoete aardappel moet voldoende zijn, hussel alles met je handen goed door zodat de olie en kruiden goed over de frietjes verdeeld is.

* Voeg zout pas toe na het bakken van de frietjes, zout veroorzaakt stoom in de oven en dat willen we natuurlijk niet!Tip 4: Laat wat ruimte over op de bakplaat.

Verdeel de frietjes nu over de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn en de ruimte hebben om goed te bakken. Wanneer er veel zoete aardappel frietjes over elkaar heen liggen tijdens het bakken zullen ze echt niet zo knapperig worden als jij wil.

TIP: gebruik een Airfryer voor nog knapperigere en gezondere frietjes! Mega aanrader.

Tip 5: Schep regelmatig even om.

We willen dat de frietjes aan alle kanten een knapperig laagje krijgen. De truc is om de frietjes tijdens het bakken in de oven een aantal keer even door te scheppen, doe dit bijvoorbeeld om de 10 minuten. Zorg er ook voor dat de over op 180 graden is voorverwarmt voor je de bakplaat voor ongeveer 30 minuutjes in de oven plaatst. (Dit verschilt per oven, let altijd goed op of iets niet aanbrandt).

Tip 6: Zet de grill aan!

Voor de lucky ones onder ons die een oven met grill stand hebben, heb ik een laatste goede tip! Voor de laatste 10 minuutjes zetten we de grill pan aan, hierdoor lijken ze nog net even wat extra hitte te krijgen om dit krokante laagje te creëren.

Hou er rekening mee dat zoete aardappel frietjes nooit zo knapperig zullen worden als patat van de snackbar of kant- en klare patat voor in de frituurpan, maar deze patatjes zijn wel een stuk gezonder!

Na de 30 minuten kunnen de zoete aardappel frietjes uit de oven, klaar om opgegeten te worden!
En waren ze bij jou ook extra knapperig?


Bekijk alle andere recepten van Healthy Wanderlust.
En probeer thee van  SIMPLICI-TEA

Pin It on Pinterest

Share This