Mediteren.Doe jij dit wel eens? Neem jij elke dag even een momentje echt de tijd voor jezelf? Een momentje om helemaal tot rust te komen en even uit de drukte van de dag te stappen. Over het algemeen zijn wij in Nederland altijd druk, druk, druk. Wist je dat we zelfs gemiddeld een stuk sneller lopen dan een aantal jaar geleden? Onze gedachtes gaan dus ook altijd op volle snelheid, maar in dit artikel hoop ik dat ik jou kan overtuigen om hier verandering in te brengen. Geen grote verandering, een kleine stap, elke dag 5 minuutjes mediteren.


MEDITEREN VOOR MEER GELUK

Alle drukte in het leven kan voor de nodige stress zorgen en van stress worden we ongelukkig. Ontzettend zonde natuurlijk, want er zijn manieren om deze stress al een hoop te verminderen. Mediteren is daar één manier van. Je zou dus kunnen zeggen dat je door deze 5 minuutjes per dag gelukkiger wordt. Interessant toch?

Waarom zou je dit dan doen?

Mediteren heeft veel positieve invloeden op het lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je jouw lichaam kan ontspannen, de toestroom van eindeloze gedachtes even doorbreekt en je wordt je meer bewust van jezelf. Mediteren zorgt ervoor dat jij even in het hier en nu kan leven. Veel mensen denken bij mediteren aan een ‘zwevige bedoeling’ of zien dit als iets spiritueels, dat kan natuurlijk, maar dat hoeft ook niet. Mediteren is voor mij mindfulness, het staat voor een power mindset en je bewust zijn van je eigen gedachtes en gevoelens.

Wist je trouwens dat meditatie ook voor je gezondheid positieve gevolgen heeft? Doordat je ontspant zullen de stresshormonen in je lichaam afnemen, met als resultaat dat jouw lichaam zich beter kan herstellen.

5 tips voor 5 minuten mediteren:

  1. Zorg voor een rustige omgeving. Meditatie staat voor rust. Zorg er daarom voor dat je gaat zitten of liggen in een rustige ruimte, zonder andere geluiden of zonder dat je gestoord kan worden van een geluidje van je eigen telefoon. Even op stil dus dat ding!
  2. Zorg ervoor dat je, je comfortabel voelt. Om helemaal tot rust te komen is het van belang dat jij tijdens het mediteren geen lichamelijke ongemakken ervaart. Ga daarom lekker zitten, eventueel in de bekende lotushouding of ga liggen als jij dat prettiger vindt.
  3. Focus je op je ademhaling. Haal nu een aantal keer diep adem. In door je neus en uit door je mond. Volg deze ademhaling en wees je hiervan bewust. Laat je ademhaling de rode draad zijn door jouw meditatie. Focus je op jouw lichaam en hoe deze met elke ademhaling wat meer ontspant.
  4. Denk aan niets. En dit is best een lastige. Jouw gedachtes zullen vanzelf weer starten, voor je het weet ben je toch weer bezig met het boodschappenlijstje dat je nog moest maken. Probeer deze gedachtes te laten gaan, doe hier niks mee. De kunst van mediteren is om deze gedachtes te ervaren, maar ze verder weer te laten varen. Dit kan best lastig zijn hoor in het begin, blijf je daarom focussen op je ademhaling en oefen hier mee.
  5. Wees niet te streng, oefening baart kunst. Vooral wanneer je net begint met mediteren kan het nog best lastig zijn om helemaal jouw rust moment te vinden. Een moment zonder gedachtes en waarin je, je bewust bent van jouw ademhaling en lichaam. Wees niet te streng voor jezelf! Je zal merken dat dit na een aantal keer oefenen echt makkelijk zal worden.

Een beetje hulp?

De positieve effecten van mediteren zullen al merkbaar zijn na 5 minuten en wat zijn nou 5 minuten op een hele dag? Tijd om even tijd voor jezelf vrij te maken. Het is zo ontzettend belangrijk om goed voor onszelf te zorgen! Doen dus, lieve jij, vanaf nu maak je elke dag 5 minuten vrij voor een momentje voor jezelf.

Vind je het nou lastig om helemaal op eigen houtje te mediteren? Dan heb ik een leuke tip voor je! Download dan de Rituals App.Ik gebruik deze zelf ook erg vaak, super fijn. Hierop vind je een speciaal programma waarbij je onder begeleiding kan mediteren. Hier kan je dan ook nog kiezen uit 3 verschillende meditaties: ‘Ontspan je lichaam’, ‘Ontspan je geest’ en ‘Geniet van het moment’. Dit klinkt toch alleen al heerlijk rustgevend?


Doe jij al wel eens aan meditatie? Dan nodig ik je graag uit om ook jouw tips te delen!
Tips uit hoe je nog meer kan (leren) om te ontspannen: dit kan je hier lezen. 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This