Momenteel bevinden we ons in een tijd waarin er dagelijks veel veranderd, er beroep wordt gedaan op ons aanpassingsvermogen en we continue blootgesteld worden aan veel verschillende prikkels. Al met al kan dit veel onrust veroorzaken, misschien herken je dit wel. Het creëren van innerlijke rust en bouwen aan een duurzame liefdevolle levensstijl kan je helpen om in tijden en situaties van onrust, verdriet, angst of frustratie toch rust te bewaren. Het versterken van de relatie met jezelf en de connectie met hoofd, lijf en hart versterken zorgt ervoor dat jouw voeten als het ware stevig op de grond staan en je hier zelf invloed op hebt. Dat het in de wereld om je heen stormt kan je dan vervolgens wel ervaren, maar verstoort niet de rust en de houvast die jij zelf creëert. In dit artikel deel ik graag 5 simpele tips met je, maar wel met een disclaimer.


Innerlijke rust: bereik je dit met een Quick Fix?

Op die vraag zou mijn antwoord ‘nee‘ zijn. Dus het delen van een artikel met 5 simpele tips voor meer innerlijke rust is dan ook een beetje misleidend. Maar ik geloof dat de eerste stap soms de meest waardevolle stap is die je kan zetten én daar wil ik je met dit artikel toe inspireren.

Innerlijke rust ontstaat wanneer jij leert op de connectie met je hoofd, lijf en hart als geheel op te zoeken, te versterken en vanuit deze krachtige basis van zelfliefde leeft.

Investeren in een liefdevolle levensstijl zorgt ervoor dat jij de regie kan pakken over jouw leven en de ruimte kan vrijmaken voor de kracht die in jou zit. Wat hierbij van essentieel belang is, is dat je leert om bij jezelf stil te staan, in het hier en nu. Door awareness te creëren kies je er bewust voor om aanwezig te zijn in het moment en niet in het verleden of de toekomst. Zo doorbreek je het patroon van geleefd worden en enkel leven vanuit je hoofd.

In dit artikel deel ik een aantal simpele tips en oefeningen die je daar bij kunnen helpen. Om echt tijd voor jezelf te maken. Wil jij nou echt de verbinding met jezelf op zoeken? Kies er dan bewust voor om bij elke tips en oefening jouw aandacht bewust te sturen naar wat er van binnen gebeurt. In zowel je hoofd, je lijf én je hart, zoek het contact op.

1. Wees je bewust van het balans in energie

Sta jij bewust stil bij de energie die er naar binnen en naar buiten stroomt? Dagelijks wordt er veel van je gevraagd in de vorm van to-do’s, sociale contacten, verplichtingen en verantwoordelijkheden. We voelen ons vaak uitgeblust of hebben het idee dat we geleefd worden. Door bewust stil te staan en letterlijk de balans op te maken tussen de Energie-Vreters en Energie-Gevers kan jij jouw tijd, energie en aandacht beter bewaken. En hier sturing aan geven! Luister de #14 aflevering van de Self Love Talk voor meer inspiratie.

2. Plan herstelmomentjes in gedurende de dag 

De huidige maatschappij draait op hoge snelheid en dat zorgt ervoor dat wij vanaf het moment van wakker worden in de ‘actie-‘stand zitten. Pas aan het einde van de dag gaan we ‘uit’ en komt ons lichaam en brein tot rust. Jouw lichaam maakt gedurende de dag de hormonen cortisol en adrenaline aan (zodat jij op hoge snelheid kan functioneren en denken) en het is daarom belangrijk om momenten te creëren waardoor je jouw lichaam en brein de mogelijkheid geeft om hiervan te herstellen. Plan gedurende de dag bewust herstelmomentjes in van 5 á 10 minuten waarbij je even niks doet. Je zal merken dat dit uiteindelijk juist een positieve invloed heeft op je concentratievermogen, creativiteit en het vermogen om goed te handelen in sociale situaties.

Hier lees je nog veel meer over in mijn boek Self Love Talk

5 tips voor meer innerlijke rust en liefdevol leven

3. Balans tussen actie en rust 

Dat brengt mij meteen tot tip nummer #3. Bewaak het balans tussen actie en rust, juist ook met kleine momenten gedurende de dag. Zet een grote kop rustgevende thee voor jezelf en richt jouw focus enkel op dit moment. Creëer awareness (bewustzijn) door aandacht te geven aan wat je waarneemt met je zintuigen. Hoe ruikt de thee? Hoe voelt de warmte van de thee in je lichaam? Wat hoor je om je heen? Adem diep in en uit en ontspan je lijf. Zie tip 5!Wil jij graag meer innerlijke rust creëren?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lancering van de 21-daagse Innerlijke Rust challenge.

 


4. Beperk prikkels 

Vanaf het moment dat we wakker worden staan we ‘aan’ en worden we blootgesteld aan prikkels. Pak jij ook direct je telefoon? Jouw brein moet direct in actie komen en krijgt in hoge snelheid nieuwsberichten, mailtjes of prikkels van social media te verwerken. In dit artikel deel ik 10 tips met je hoe je meer rust in je hoofd kan creëren en jouw manier van leven (en dagelijkse gewoontes) kan aanpassen. Wees je bewust van alle prikkels waar je dagelijks mee te maken hebt en probeer hier bewust keuzes in te maken. Wanneer je er voor kiest om prikkels te beperken kan je makkelijker de aandacht naar jezelf toesturen en de connectie met je hoofd, lijf en hart als geheel op zoeken.

5. Adem 

Dit is misschien wel de meest eenvoudige tip die ik met je wil delen, maar wel een hele belangrijke tip. Probeer wanneer je onrust voelt eens echt de connectie met je lijf op te zoeken door heel je aandacht te richten op je ademhaling. Leg je hand zachtjes op je onderbuik, sluit je ogen en haal rustig en diep adem en blaas de lucht rustig door je mond naar buiten. Ontspan bewust je lichaam – van het puntje van je neus tot je kleine teen – bij elke in- en uitademing. Je ademhaling is een magische tool waardoor je keer op keer de rust in je hoofd en lijf kan terugbrengen.

In mijn boek Self Love Talk vind je verschillende ademhalingsoefeningen.


Ik hoop dat deze eenvoudige tips je helpen om de eerste stap naar Innerlijke Rust te zetten.

Image credits: Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This