Hi babes, tijd om een veelgestelde vraag te beantwoorden. De vraag: “kan ik aankomen door 1 dag ongezond eten?” wordt mij erg vraag gesteld. Wellicht herken je deze (paniek) gedachte wel. Je probeert gezond te eten, lekker te sporten en dan opeens is daar een “slechte” dag. Je eet ongezond(er) en meer dan je eigenlijk zou willen met een schuldgevoel en paniek tot gevolg. Is nu al mijn goede werk voor niets geweest? Kan ik aankomen na 1 dag ongezond eten?! Ik beantwoord vandaag deze vraag voor je én kan deze zorg hopelijk ook bij je wegnemen. Lees je mee?


AANKOMEN NA 1 DAG ONGEZOND ETEN?! HELP!

Waar ging het mis? Je liet je even gaan, was een avondje uiteten, zat niet lekker in je vel en at daardoor meer of je liet je verleiden tot een gebakje.. of twee. We kennen deze situaties denk ik allemaal wel. Een gezonde levensstijl ontwikkelen of volhouden is iets waar we allemaal vaak trots op zijn. Waar we ons goed bij voelen. Het kan echter soms ook heel lastig zijn en daarom verliezen we ook wel eens de controle. Je laat je gaan en voor je het weet ben je een hele zak chips en koekjes verder. Shit, wat kan je daar van balen he? Je was zo goed bezig. Trust me honey, dat ben je nog steeds. Dat avondje waarop je je even liet gaan heeft echt geen “schade” aangericht. Sterker nog, misschien was het net even wat je nodig had.

Lees meer over liefdevol eten in mijn boek Self Love Talk.
Bestel nu de tweede druk!

Wat als de weegschaal wat anders zegt de volgende dag? Ook dit zal ik even voor je ophelderen. Er is een grote kans dat jouw lichaam na een dag / avond ongezond eten vocht vasthoudt. Het resultaat? Een anders getal op de weegschaal. Ook kan het voorkomen dat je jezelf wel degelijk opgeblazen voelt. Dit kan ook. Jouw lichaam heeft misschien meer moeite om het ongezonde(re) eten te verwerken. Again, no need to panic. 

HET IS GEEN VET, MAAR VOCHT

Hoe is dat zo zeker weet? Jij bent niet de enige die deze gedachtes heeft gehad na een avond slecht eten. Die had ik ook. Sterker nog, die heb ik soms nog steeds. Over het algemeen komen we in gewicht aan wanneer we voortdurend teveel calorieën binnen krijgen dan ons lichaam kan omzetten in energie. Dan slaat ons lichaam dit op in vet. Aankomen na 1 dag ongezond eten is dus vrij onrealistisch. Ik leg je uit waarom.

Voor een gezond gewicht (en het behouden van dit gewicht) is het van belang dat er een evenwicht is tussen de hoeveelheid energie die jij uit voeding op een dag haalt en de hoeveelheid energie die jouw lichaam verbruikt. Dit wordt ook wel het energiebalans genoemd. Dit verschilt natuurlijk per persoon.

Wanneer je te veel eet en/of te weinig beweegt ontstaat er een overschot aan energie. Dit wordt vervolgens opgeslagen in lichaamsvet. Dit is waarom je doorgaans in gewicht aankomt. Gewichtstoename ontstaat wanneer je voor een langere periode (gemiddeld genomen langer dan een week) meer energie uit voeding binnenkrijgt dan jouw lichaam nodig heeft / verbruikt. (Uitzonderingen daargelaten door bijvoorbeeld een ziekte).

PAK HET GEZONDE RITME WEER OP

Je was goed bezig en dat ben je nog steeds, ook na een moment van gezond eten. Zoals ik al eerder zei, misschien was dit precies wat je nodig had. Het zorgt en misschien wel voor dat je gezond eten vanaf nu weer een stuk makkelijker kan volhouden. Gun jezelf soms ook eten waar je ontzettend van geniet, maar wat misschien iets minder gezond is. Af en toe kan dit dus helemaal geen kwaad, zoals we hierboven kunnen lezen.

Luister ook naar de #26 Self Love Talk podcast over mijn weg naar ‘Liefdevol Eten’. Van enkel de focus op het uiterlijke plaatje naar goed voor mijn lichaam zorgen. Te beluisteren via iTunes en Spotify.

Mijn advies? Laat de weegschaal voortaan vooral in de kast staan na een avondje meer of ongezond eten, geniet van het eten en pak vervolgens zonder schuldgevoel het gezonde ritme weer op. Wees een beetje lief voor jezelf en probeer de situatie te relativeren. Aankomen na 1 avond ongezond eten? You know better!


Disclaimer: wil je graag weten hoeveel energie (calorieën) jouw lichaam per dag gemiddeld nodig heeft? Dit is namelijk per persoon / per levensstijl verschillend. Schakel dan de professionele hulp in van een voedingsdeskundige die jou kan voorzien van de juiste informatie. 

Lees ook: een gezond lichaam in plaats van een perfect lichaam.

Credits photo: Astarot/Shutterstock – Stockcreations/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This