Heb jij wel eens gehoord van de Blue Zones? Dit zijn 5 plaatsen op de wereld waar de inwoners wel 90 tot 100 jaar oud worden en daarnaast vaak nog kerngezond zijn. De oudste en gezondste mensen ter wereld dus. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Hun manier van eten en leven. Laten we vooral hun advies aannemen zodat we hier de rest van ons leven van kunnen profiteren! Lees snel verder. 


DE 5 BLAUWE ZONES (BLUE ZONES)

Persoonlijk ben ik echt gefascineerd door deze plekken. Hoe bijzonder is het dat er een 5-tal plaatsen op de wereld zijn waarvan de inwoners zo gezond oud kunnen worden. ‘Simpelweg’ door bewuste keuzes te maken in hun manier van leven en met het behouden van een gezond eetpatroon. Deze vijf blauwe zones zijn te vinden in Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica) en het eiland Sardinië.

INSPIRERENDE LEVENSWIJZE

Inmiddels is er online veel informatie te vinden over de levenswijze van de inwoners uit de vijf blauwe zones, er zijn zelfs boeken over geschreven en verschillende diëten uit voortgevloeid. Niet heel gek toch? Wie wil er nou niet wat advies om langer, gezonder en gelukkiger te leven? Voor de meeste onder ons is dat toch een zogenoemde #lifegoal. Inmiddels zijn er meer dan 250 100-jarige inwoners geïnterviewd over deze levensstijl en daar zijn een aantal kenmerken uit voort gekomen. Are you ready? Take some notes girls! 


 

ZO LEEF JE LANGER, GEZONDER EN GELUKKIGER

Uit de gesprekken en interviews met de inwoners kwamen een aantal kenmerken naar voren die zij allemaal benoemde en met elkaar gemeen hadden. Niet alleen op eet- en voedingsgebied kwamen veel punten overeen, maar ook hun manier van denken (mindset) en de manier waarop ze in het leven staan.

1. Ervaar minder stress.

Nu denk je vast, ja, ja, makkelijk gezegd. Ook de mensen uit de blauwe zones ervaren dagelijks stress, volgens hen hoort dit simpelweg bij het leven. Wat zij aangeven is dat het verschil zit in de manier waarop je omgaat met deze stress. Alle inwoners plannen bewust momentjes in hun dag in om dit te verminderen. Bidden voor de (overleden) grootouders, happy hour of een klein dutje.

2. Familie en sociale contacten als prioriteit.

Een hele goede band met familie is voor inwoners van the blue zones ontzettend belangrijk, zij plaatsen hun familie dan ook vaak op nummer 1. Daarnaast geven ze aan dat het ontzettend belangrijk is om dagelijks contact te hebben met vrienden. Daarbij is het wel belangrijk dat het om gelijkgestemde mensen in je omgeving gaat, met positieve invloeden en mensen die dezelfde interesses delen.

3. Het vinden van een doel in het leven.

Het hebben van een doel in het leven en elke dag met deze gedachte opstaan kan een positieve invloed hebben op jouw levensverwachting. Ontdek jouw passies, ontdek wat je wil in het leven en hou je hier dagelijks mee bezig. Het zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er een paar jaar aan jouw leven wordt geplakt.

4. Plantaardige voeding.

Het eetpatroon van de ruim 250 geïnterviewde 100+ jarige bestaat voornamelijk uit plantaardige voeding. Voor het eten van vlees raden zij aan dit te beperken tot 1 a max. 2 per week en in kleine hoeveelheden. Fis eten zij ongeveer 2 a 3 x per week, maar ook in kleine hoeveelheden. Een deel van de geïnterviewde mensen gaf aan het gebruik van dierlijke producten überhaupt zoveel mogelijk te beperken. Zij geven vooral de voorkeur aan verse groente, fruit, kruiden, bonen, peulvruchten, noten en 100% volkoren producten.

5. 80% – 20% regel – Fascinerend!

Eet tot je voor 80% vol zit. Volgens deze wijze mensen is dit voldoende.We zijn geneigd om door te eten tot we helemaal vol zitten, dit geeft een verzadigd gevoel, echter is het de kunst om eerder te stoppen. Volgens de inwoners heeft dit namelijk hetzelfde effect, omdat je hersenen later pas een seintje geven dat je volzit terwijl je lichaam al eerder voldoende heeft binnen gekregen. Interessante tip!

5. Beweeg op een natuurlijke manier.

Intensieve sport elke dag? Je uitsloven in de sportschool? Nope, men zweert bij natuurlijk bewegen. Minder machines gebruiken om werk te verzetten en minder voertuigen om jou van A naar B te brengen. Meer zelf bewegen. Daarnaast zou het maken van dagelijkse wandelingen door de natuurlijk ook een erg positief effect hebben op zowel je lichamelijke als emotionele gezondheid.

6. Een wijntje mag best!

Nu denk je misschien; ja hallo.. en mijn wijntje in het weekend dan? Volgens de oudste en gezondste mensen ter wereld mag dit best. Combineer dit tijdens momenten met vrienden en met gezonde maaltijden. In sommige blauwe zones worden zelfs 1 a 2 glazen goede rode wijn per dag gedronken. Hé, dat is positief nieuws! Daarnaast drinken ze enkel wel alleen water, frisdranken en andere drankjes waar veel andere producten (zoals suiker) aan zijn toegevoegd laten ze met het grootste gemak staan.

 


Interessant toch? 

Ik ben wel benieuwd of jij een aantal van deze kenmerken herkent en dagelijks toepast in jouw leef- en eetpatroon?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Afbeelding: https://www.shutterstock.com/ 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This