Leven voor jezelf? Kiezen voor jezelf, voor je eigen geluk. Sterk genoeg zijn om je niets aan te trekken van de meningen van andere, de ‘sociale regels’ of de verwachtingen van alles en iedereen om je heen. Echt makkelijk is dit niet, maar het zal je zoveel opleveren als je meer gaat leven voor jezelf. Het is tenslotte jouw leven, je hebt er maar één dus leef die vooral hoe jij dit wil. Hoe je dit kan doen? Lees snel verder.

 De ‘sociale regels’ noem ik ze maar even. Je hoort namelijk van alles ‘wel’ of ‘niet’ te doen in het leven. Misschien hebben we ons dit zelf wijs gemaakt, misschien hebben andere deze ideeën in ons hoofd gecreëerd. Ik zal eerlijk toegeven dat ik mij hier jaren lang wel door heb laten leiden. Want op vrijdag avond thuis op de bank zitten is in vele ogen toch best wel ‘saai’. Het gevolg was dat ik vele vrijdagen (best moe) toch op de fiets zat richting de stad om onder het genot van meerdere drankjes met zijn alle te proosten op het leven. Don’t get me wrong, dit kan heel gezellig zijn, maar dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat ik sommige van deze vrijdagen misschien liever wat anders had willen doen, maar doordat ik wilde voldoen aan deze ‘sociale regels’ leefde ik eigenlijk niet helemaal voor mezelf.


GELUKKIG LEVEN

Maar waarom eigenlijk? Dat vroeg ik mij ongeveer twee jaar geleden sterk af. Ik leerde om meer te kiezen voor mijzelf, dat je in het leven nooit iedereen tevreden zal houden en dat je het geluk grotendeels uit jezelf moet halen. Leven voor jezelf dus. Tegenwoordig zit ik dus gewoon op vrijdag avond op de bank, benen omhoog en dicht tegen mijn lief aan gekropen. Of niet, dan ben ik wel lekker aan het dansen in de stad. Maar wat ik vooral doe, is doen waar ik gelukkig van word.

“Makkelijker gezegd dan gedaan Merel”

Helemaal waar! Deze mindset ontstond bij mij ook niet over één nacht ijs, totaal niet. Dus laten we bij het begin beginnen. Weet jij eigenlijk wel waar je echt gelukkig van wordt? Zijn er veranderingen in je leven die je graag waar zou willen maken, maar waar je maar niet aan toe komt? Of zou je graag iets willen doen, maar durf je dit niet omdat je bang bent voor de reactie van andere?


Zet het op papier.

Het klinkt misschien een beetje dramatisch om dit ook werkelijk allemaal op papier te zetten, maar echt het helpt. Het is bewezen dat je orde in je gedachtes kan scheppen door alles op te schrijven. Het gezegde ‘schrijf alles van je af’ is dus niet uit het niets ontstaan. Belangrijk hierbij is dat je echt goed naar jezelf luistert en dit kan soms best confronterend zijn als jij je aandacht eigenlijk altijd naar buiten richt en niet naar binnen.

  • Waar word ik gelukkig van?
  • Wat zou ik graag willen doen?
  • Wat zou ik graag willen veranderen in mijn leven?
  • Waar ben ik tevreden over?

Laat je niet beïnvloeden door gedachtes als ‘dit lukt toch niet’ of ‘wat zullen andere hier van denken’. Het is jouw leven en onthoud goed dat er geen grenzen verbonden zijn aan jouw dromen of ambities.

“For what it’s worth: It’s never too late to be whoever you want to be. I hope you live a life you’re proud of, and if you find that you’re not, I hope you have the strenght to start over.” – F. SCOTT FRITZGERALD –

Stapje voor stapje.

Staat het allemaal op papier? Mooi! Zoals ik al zei, verandering in denkgewoonte is niet zo gedaan. Het kost over het algemeen soms zelfs enkele maanden voor je een bepaald denkpatroon hebt veranderd, maar je hebt geen haast toch?

Waarom ik vind dat je deze stappen moet gaan zetten? En echt moet gaan leven voor jezelf? Als jij je leven niet invult zoals jij dit zelf wil dan doen andere dit wel voor je.

Men neemt vaak namelijk geen blad voor zijn mond om jou te vertellen wat ze ergens van vinden terwijl jij misschien helemaal geen behoefte hebt aan deze meningen. Opeens wordt er door iemand verteld dat zij schilderen (ik noem maar wat..) ontzettend stom vinden. En laat dat nou net iets zijn wat jij heel leuk vindt, met als gevolg dat de onzekerheid toe slaat. Dat we ons laten leiden voor de verwachtingen of uitspraken van andere komt omdat we onszelf willen beschermen tegen de afwijzingen, de grappen of de kritiek van andere. Het is helemaal niet gek, menselijk juist. Vraag jezelf eens af, is deze manier van leven dan echt waar je gelukkig van wordt? Als je antwoord ‘nee’is op deze vraag dan is het tijd om de eerste stap te zetten.

Zet deze stap door open te staan voor jouw eigen behoeftes en gevoelens. Staat er iets op het lijstje wat je net heb gemaakt waar je mee wil beginnen? Ga hiervoor, kies hiervoor, kies voor jezelf.

Het leven loopt zoals het loopt.

Dat wij geen controle hebben op het leven mag wel duidelijk zijn, niets is krachtiger dan de wil van het leven en haar natuur. Maar waar jij wel controle over kan hebben is hoe jij omgaat met het pad dat het leven voor jou heeft uitgestippeld. Klinkt zweverig he? Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt, niet de keuzes die andere verwachten van je.

Je zal merken dat deze andere manier van leven je rust zal geven. Want opeens heb jij controle over je leven, stuur jij je eigen plannen en doelen en groeien relaties met mensen die jij écht belangrijk vindt. Andere relaties zullen misschien veranderen, dit komt omdat jij ook verandert en niet iedereen met jou zal mee veranderen. Probeer te accepteren dat dit oké is. De relatie met jezelf wordt hierdoor waarschijnlijk wel beter. Dus wat is je meer waard? Bereid om deze stappen te zetten?

Voordat dit artikel nog langer wordt laat ik het voor nu hierbij. Hopelijk is dit een beginnetje om jou op gang te helpen om meer te gaan leven voor jezelf. Wat zou jij nou echt graag willen?


Zet hem op lieve jij!Ik geloof in je, leef voor jezelf.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This