Merk je dat je de laatste tijd laag in energie zit of ben je voor je gevoel uit balans? Dan kan het helpen om eens goed te bekijken waar jouw aandacht, tijd en energie dagelijks naar uit gaat. Is er een positief balans tussen de energie die je geeft en de energie die je krijgt? Kortom, tussen dat wat je energie kost en wat je juist energie oplevert? De energie-vreters vs. de energie-gevers. Door hier namelijk bewust bij stil te staan en door te ontdekken waar jou aandacht meer en minder naar uit zou mogen gaan, kan jij je energie beter bewaken. Lees je mee?


BALANS IN JOUW ENERGIE: ZO BEWAAK JE DIE

Je energie bewaken is een pure zelfliefde. Het is namelijk een manier om prioriteit te geven aan je welzijn, aan je geluk, gezondheid en persoonlijke groei. In mijn boek Self Love Talk deel ik een levensles, dit liet mij zien hoe waardevol het is om waakzaam te zijn over de verdeling van je aandacht, tijd en energie. Een aantal jaar geleden zei een coach namelijk tegen mij: ‘jij mag best wel wat egoïstischer zijn, weet je dat?’. Ze doelde hiermee op de aandacht die ik gaf aan de wereld om mij heen, waarvan ik veel te weinig aan mijzelf gaf.

Balans in jouw energie | Energie-vreters vs. Energie-gevers

Het verschil tussen energie-vreters en energie-gevers

Wanneer je het gevoel hebt dat je uit balans bent, niet lekker in je vel zit of weinig energie hebt, dan is het raadzaam om jouw dagelijkse tijdsplanning eens onder een vergrootglas te leggen. Om de energie-vreters en de energie-gevers eens voor jezelf te noteren. Wat kost je op dagelijkse basis veel energie? Als we het hebben over energie-vreters dan gaat het over de taken, werkzaamheden, verplichtingen, sociale activiteiten, mensen of eigenschappen van jezelf en je leven die je enkel energie kosten. Energie-gevers kunnen net zo goed taken, werkzaamheden, activiteiten of mensen zijn en energie kosten, maar tegelijkertijd vullen ze je ook met energie. Het zijn de aspecten en activiteiten in je leven die je liefde, vreugde, ontspanning of bijvoorbeeld plezier geven.

“Elke dag bepalen we zowel bewust als onbewust hoe we de tijd die we die dag hebben besteden en vaak maken we tijdens de planning hiervan ons vooral druk om de externe activiteiten. Zoals alle taken op het werk goed voltooien, reageren op alle WhatsAppberichtjes, op de werkborrel aanwezig zijn, op alle verjaardagen aanwezig zijn, elk weekend buiten de deur dingen ondernemen, de kinderen naar alle sportclubjes heen en weer rijden, het huishouden regelmatig bijhouden en zo kan ik echt nog een heel A4’tje doorgaan. Wanneer je niet geheel tevreden bent over je leven, je het gevoel hebt dat je altijd gestrest bent of tijd tekort komt, dan is het goed om kritisch naar je dagelijkse planning te kijken. Hoe deel jij je tijd in? Waar gaat je aandacht naar uit? Waar zou je liever je energie aan besteden?

Quote uit Self Love Talk

KIES BEWUST VOOR VOLDOENDE ENERGIE-GEVERS

Maak voor jezelf het balans tussen de energie-vreters en de energie-gevers eens op. Waar zou jij je aandacht en tijd meer en vaker naar uit willen laten gaan? Zodat er een positief balans ontstaan. Houd hierbij ook rekening met de energie-gevers waar je nu wellicht nooit of bijna geen tijd voor hebt en plan dit bewust voor jezelf in. Denk je hier echt geen tijd voor te hebben? Bekijk dan eens op microniveau waar jij je tijd allemaal aan besteed? Die 10 minuten die je doelloos op social media doorbrengt bijvoorbeeld? Die kan je ook bewust besteden aan een fijn self-care moment of aan dus een van die genoteerde energie-gevers.

Ik help je graag om hiermee aan de slag te gaan. Luister daarom ook deze aflevering van de Self Love Talk podcast: #14 Wat geeft je energie?

Je kan de aflevering ook beluisteren via Spotify of iTunes.


Dit vind je misschien ook interessant: kritisch zijn over de vriendschap met een ander, waarom ik dit doe. 

Image credits: Nadya Korobkova/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This