Self-care is ZO belangrijk. Beter voor jezelf zorgen. Het is echt niet altijd even makkelijk om hier een prioriteit van te maken of om meer tijd voor in te plannen. Wij, vrouwen, zijn een ster in het creëren van eindeloze to-do-lists en to-want-lists. Herkenbaar? Vaak hebben we ook (toren)hoge verwachtingen van onszelf en daarnaast proberen we eigenlijk ook nog alles en iedereen om ons heen genoeg aandacht te geven en tevreden te houden. Blijft er dan eigenlijk nog wel tijd over voor onszelf? Tijd om te ontspannen en om op te laden? 

Nog belangrijker; blijft er nog wel genoeg tijd over om stil te staan bij onze eigen gevoelens, gedachtes en behoeftes? 


BETER VOOR JEZELF ZORGEN

Hoe pas ik self-care toe in mijn leven? Beter voor mezelf zorgen was echter nog niet zo makkelijk. Deels betekende dit dat ik wilde ontdekken waar ik behoefte aan had en hoe ik mijn huidige leefpatroon hier op aan kon passen. Tegelijkertijd betekende dit ook dat ik bepaalde gewoontes moest loslaten. Loslaten, laten we dit nou net allemaal behoorlijk moeilijk vinden. De afgelopen twee jaar probeerde ik self-care steeds meer een prioriteit te maken in mijn leven en dit is één van de meest waardevolle keuzes tot nu toe geweest. Along the way leerde ik een aantal wijze lessen die ik ook graag met jou deel. Ga jij vanaf nu beter voor jezelf zorgen?

1. Loslaten wat niet langer goed voelt of iets toevoegt aan je leven.

Dit klinkt misschien hard, maar dat is het echt niet. Dit heeft alles te maken met beter voor jezelf zorgen. Doorgaans hebben wij als mensen de intentie om alles vast te houden, want loslaten is beangstigend of kan voelen als falen. Echter kan vasthouden aan gewoontes, mensen of dingen in je leven die niet goed meer voelen je juist veel meer energie kosten dan nodig is. Door los te laten maak je ruimte voor jezelf en voor nieuwe ervaringen die je wel de energie geven waar je behoefte aan hebt.

2. Zeg nee tegen dingen die je niet leuk vindt.

Klinkt simpel he? Echter kunnen we denk ik allemaal beamen dat dit totaal niet simpel is. Hoevaak heb jij niet een afspraak in je agenda staan waar je eigenlijk geen zin in hebt? Komt die ene vriendin koffie drinken terwijl je veel liever wat anders doet? Sta je weer op een borrel terwijl je veel liever thuis bent? Precies. Probeer vaker “nee” te zeggen tegen dingen die je niet leuk vindt. Dit is niet egoïstisch, maar noodzakelijk. Als jij niet voor jezelf kiest waar je jouw tijd aan besteed, wie doet dit dan wel?

3. Probeer niet iedereen tevreden te houden.

Hoe goed je het ook is bedoeld; het is vaak echt onmogelijk. Hiermee bedoel ik niet dat je lak moet hebben aan andermans gevoelens, totaal niet, maar we lopen onszelf vaak voorbij om een ander tevreden te houden. Is niet iedereen blij met jouw keuze of hoe je ergens over denkt? Onthoud dan dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden terwijl je ook echt jezelf tevreden moet houden, dit is net zo belangrijk! It’s not your job to be everything to everyone, you need to be everything for yourself. 

4. Ontdek waar jij gelukkig van wordt en waar je behoefte aan hebt.

Wat zijn de kleine dingen waar je gelukkig van wordt en wat je graag vaker zou willen doen? Wil je vaker naar buiten, een kop koffie in een cafë drinken, meer lezen, uitgebreider koken, wat vaker jezelf een pamper momentje geven, meer sporten? Tijd om hier een prioriteit van te maken. Onze to-do lijstjes zijn vaak veel belangrijker dan onze to-want lijstjes, maar kies ervoor om ook deze momentjes in te plannen. Deze ‘want’ momentjes zullen er namelijk ook echt voor zorgen dat je veel productiever bent met je to-do lijstje én hier meer plezier van zal ervaren.

5. Geef je grenzen meer aan.

Op je werk. Bij je vrienden. Bij jezelf. Beter voor jezelf zorgen. Dagelijks zijn er ontzettend veel mensen die veel van je vragen of van je verwachten en dan zijn we vaak ook nog eens best streng voor onszelf. Het kan ontzettend beknellend voelen om overal aan te proberen te voldoen. Geef vaker je grenzen aan en durf vaker nee te zeggen. Door nee te zeggen schep je ruimte voor jezelf en misschien heb je juist daar zo’n behoefte aan.


Hoe zorg jij voor jezelf?

” YOU GOTTA NOURISH TO FLOURISH “

Pin It on Pinterest

Share This