Ik krijg bijna wekelijks vragen over mijn eetpatroon. Hoe maak je bewuste keuzes op het gebied van voeding? Ben ik vegetariër of veganist? Zo ja, is dat niet heel erg lastig om vol te houden? Mis je niks? Hoe begin je hiermee? Wat is gezond eten? En aangezien mijn antwoord “ik eet voor 80% plant-based en ben voor 20% een pescotariër” soms nog meer vraagtekens oproept – wat ik overigens goed begrijp – leek het mij goed om hier een artikel aan te wijden. Persoonlijk vind ik het vooral erg belangrijk om bewuste keuzes op het gebied van voeding te maken. Door het delen van mijn ervaring en tips voor een bewust (en vooral gezond) eetpatroon hoop ik jou te inspireren om hetzelfde te doen. Je lichaam voeden met gezonde voeding is een pure vorm van zelfliefde, maar daarnaast is er voor mij persoonlijk meer belangrijk. Lees je mee? 


BEWUSTE KEUZES OP HET GEBIED VAN VOEDING

“Dus… wat ben je dan?” Is de vraag wanneer ik een antwoord probeer te formuleren over mijn eetpatroon. Ik snap het ook wel, want tegenwoordig zijn er naast vegetariërs ook veganisten, pescotariërs, flexitariërs en mensen die plant-based eten. De verwarring tussen al deze begrippen snap ik ook, lees hier wat het verschil is. Echter, probeer ik op het gebied van voeding mijzelf geen restricties op te leggen en een bepaald eetpatroon meer als streven en motivatie te zien. Een inspiratie om de juiste keuzes te maken. Bewuste keuzes die bijdragen aan een gezond lichaam en een betere wereld. Dit begint namelijk bij jezelf.

DE 80% / 20% REGEL – PLANT-BASED EN POSCOTARIËR TEGELIJKERTIJD?

Soms geef ik dit voorbeeld als grapje. De combinatie tussen de twee is niet gebruikelijk natuurlijk. We zijn geneigd om elkaar en zeker ook onszelf ook op het gebied van voeding te beoordelen en te veroordelen. Eet je voornamelijk plant-based, maar eet je nog wel eieren? Dan ben je in de ogen van sommige alsnog niet goed bezig. Say what? Persoonlijk kan ik mij behoorlijk storen aan dit soort uitspraken.

Sinds wanneer is alles zwart of wit? Alles of niets?

Wanneer het gaat om bewuste keuzes maken is het veel makkelijker om dit te doen wanneer je jezelf of andere hierin niet direct beperkt. De 80% / 20% regel die vaak wordt gehanteerd om een bepaald balans tussen gezond en minder gezond eten uit te leggen is voor elk eetpatroon misschien wel een mooie leidraad. Zo zie ik mijn weg naar een plant-based eetpatroon ook (waarbij de focus ligt op geen tot zo min mogelijk dierlijke producten en het liefst zo puur mogelijk). Ik zeg bewust mijn weg naar, want het kost altijd tijd om van A naar Z te komen toch?

Zo koos ik er ruim 4 jaar geleden voor om geen vlees meer te eten en maakte ik gaandeweg steeds meer bewuste keuzes op het gebied van voeding. Deze keuze maakte ik voor mijn eigen gezondheid, maar zeker ook voor het welzijn van dieren. Eet ik wel dierlijke producten? Dan doe ik dit met mate en probeer ik ook hier bewuste keuzes in te maken. Zo zorg je ervoor dat je niet enkel stilstaat bij de producten die ik jou lichaam terecht komen, maar denk je ook 3 x na over de oorsprong van een product. Daarnaast kook en eet ik het liefst zo puur mogelijk en streef daarom naar zo min mogelijk kant-en-klaar producten in mijn keuken. Doe ik dit wel? Dan kijk ik goed naar de voedingswaarde van het product, want het zou natuurlijk ook kunnen dat dit lijstje uit voornamelijk natuurlijke ingrediënten bestaat. Ook voor lekkere vleesvervangers, maak ik een uitzondering. Past het helemaal in mijn het-liefst-zo-puur-mogelijk straatje? Zeker niet, maar ik geniet er enorm van en het zorgt ervoor dat ik vlees totaal niet mis.

Het is een balans in mijn eetpatroon dat goed bij mij past en volgens mij is dat erg belangrijk.

Zo maak je bewuste keuzes op het gebied van voeding | Plant-based tips

BEWUSTE KEUZES MAKEN KAN IN KLEINE STAPJES

Op de vraag “hoe maak je meer bewuste keuzes op het gebied van voeding?” zou ik de ander eerst willen vragen wat voor hem of haar belangrijk is. Zo is het voor mij persoonlijk belangrijk om in de aanschaf van bepaalde producten na te denken over het effect op mijn gezondheid en op het welzijn van dieren. Ik eet graag zoveel mogelijk vers en gebruik daarom veel plant-based producten (zoals groente, fruit, noten, zaden en… eigenlijk alles dat rechtstreeks uit de natuur komt) en daarnaast beperk ik het gebruik van dierlijke producten. Wil ik dat wel nog eten? Dan probeer ik dus bewuste keuzes te maken. Om hiermee te starten zou je jezelf de vraag kunnen stellen: welke dierlijke producten zou ik eenvoudig kunnen vervangen voor plantaardige producten? Zoals plantaardige zuivelproducten of vlees vervangen voor tempeh of een (zelfgemaakte) burger van bonen. Start daar eens mee.

Het veranderen van je eetpatroon en het maken van bewuste keuzes houd je laagdrempelig door niet meteen in mega veranderingen te denken. Werkt dit wel voor jou? Helemaal prima natuurlijk, maar over het algemeen heeft de mens vaak moeite met een abrupte verandering in zijn of haar leven. De reden dat we vaak weer terugvallen in oude gewoontes is omdat we onszelf de ruimte en tijd niet gunnen om langzaam te wennen aan een verandering.

PROBEER MINDER TE DENKEN IN GOED EN FOUT

Wil je gezonder gaan eten? Meer plantaardig gaan eten? Meer bewuste keuzes op het gebied van voeding maken? Goed om te horen! Naast de tip om vooral in kleine stapjes te denken zou ik je ook willen adviseren om minder te denken in goed en fout. Probeer jezelf vooral te informeren over de vele mogelijkheden die er zijn als je anders zou gaan eten. Welke producten passen hierbij? Welke recepten kan je gaan uitproberen? Wat voor effect heeft deze manier van eten/consumeren op jou en de wereld om je heen? Wat vind jij lekker? Welke producten kan je vervangen voor plantaardige of gezondere producten? Knowledge is power my friend 😉 

Laat jezelf ook vooral niet ontmoedigen wanneer je voor je gevoel “de fout ingaat”. Focus je vooral op de bewuste keuzes die je wel al maakt en de kleine veranderingen in jouw eetpatroon die al wel positief bijdragen. Elk stapje dat bijdraagt aan een betere versie (en gezonde versie!) van jezelf en die van de wereld om jou heen is ontzettend waardevol, vergeet dus niet om hierbij stil te staan.


Maak jij bewuste keuzes op het gebied van voeding?

Image credits: Nelli Syrotynska/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This