Voldoe ik wel aan de ongeschreven regels en normen van mijn (directe) omgeving? Een onderwerp waar ik mij de afgelopen jaren veel mee bezig heb gehouden. Een onderwerp waar ik inmiddels een flinke allergie voor ontwikkeld heb. Deels, omdat ik mijzelf er heel erg bewust van ben dat dit impact op mij heeft (gehad). Deels, omdat ik zie hoeveel invloed deze ongeschreven regels en normen hebben op de mensen om mij heen. Van vriendinnen tot lezers. Misschien moet ik wat duidelijker zijn. Ik wil je daarom een vraag stellen. Leef jij helemaal zoals jij dat wilt? Doe je echt (altijd) waar jij gelukkig van wordt? Of laat je je (stiekem) beïnvloeden door wat er (door andere) van je verwacht wordt? Ben jij je bewust van jouw ideale omgeving?


INVLOED VAN DE SAMENLEVING

Onbewust liet ik mij door van alles en iedereen om mij heen beïnvloeden. Beïnvloeden in wie ik was, wat ik deed of hoe ik in het leven stond. Deze invloed is soms juist heel positief of inspirerend, maar soms zorgde het ook voor een blokkade. Een blokkade die ervoor zorgde dat ik minder deed wat ik écht leuk vond of waar ik behoefte aan had. Het beïnvloede mij als persoon, omdat ik (onbewust) wilde voldoen aan de verwachtingen van andere (meningen worden doorgaans niet onder stoelen of banken gestoken). Het had ook vaak effect op mijn gemoedstoestand. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je begrijpt mij denk ik wel. Misschien herken je het zelfs wel.

LEVEN VOOR JEZELF EN NIET VOOR EEN ANDER

Het klinkt zo makkelijk, maar zo makkelijk is het helaas niet. We groeien op en leven in een wereld waarin we dagelijks te maken hebben met de invloed van buitenaf. In de vorm van de mening van andere, de verwachting van andere, de opvoeding die we hebben gehad of wat we dagelijks zien op social media (onszelf vergelijken met andere). Het heeft elke dag (zonder dat we onszelf hier bewust van zijn) invloed op ons. Positief en negatief.

Sta jij hier zelf wel eens bij stil? Kies jij vaak voor jezelf of houd je (stiekem) ook rekening met de ongeschreven regels en normen van jouw (directe) omgeving? Ik vraag je dit, omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om echt vaker voor jezelf te kiezen. Ik hoor dit vaak terug van lezers en cursisten die de laatste #meerzelfliefde cursus hebben gevolgd. Meer ‘ja‘ zeggen tegen jezelf en ‘nee‘ tegen een ander.


KIES BEWUST VOOR JOUW IDEALE OMGEVING

Een verandering in ons gedrag gaat vaak geleidelijk. Dit hebben we vaak niet eens door. Zo heb je soms dus ook niet eens door dat jou omgeving jouw gedrag / leven beïnvloed. Wanneer ik het heb over “jouw omgeving” en de invloed die dit op jou kan hebben dan heb ik het niet alleen over de mensen die het dichtst bij jou staan. Dan heb ik het ook over jouw werkomgeving, social media of de omgeving van jouw huis (sfeer, licht, kleur of geur). Al deze factoren kunnen een negatieve of positieve invloed op jou hebben.

Jij kan hier bewust keuzes in maken. Dat deed ik namelijk ook. Wie draagt er bij aan jouw geluksgevoel? Wie accepteert jou zoals je bent en steunt jou wanneer je dit nodig hebt? In welke situaties voel je je prettig en juist minder prettig? Doe jij waar je gelukkig van wordt of laat je je ergens door tegen houden? Welk effect heeft social media op jouw gemoedstoestand? Ga zo maar door. Wanneer jij je hier bewust van bent kan je ook bewust jouw ideale omgeving vormgeven. Kleine veranderingen hierin kunnen al veel verschil maken.

” Love yourself enough to surround yourself with people who respect you. The company you keep is a reflection on how you feel about yourself “
– #meerzelfliefde

KIEZEN VOOR JEZELF IS NIET ONAARDIG OF EGOÏSTISCH

Een, in mijn ogen, misvatting die ik nog steeds zie en hoor terugkomen. Kiezen voor jezelf staat niet gelijk aan “andere laten vallen” of “andere de deur toewijzen”. Het zorgt ervoor dat jij meer de ruimte neemt om te leven zoals jij dat graag wilt. Dat is jouw goed recht en jij bent de enige die deze keuzes kan maken. De investering die je maakt wanneer je investeert in jezelf en jouw leven is de investering waar je jezelf de rest van jouw leven dankbaar voor zal zijn. Zelfliefde is ook jouw ideale omgeving voor jezelf creëren. 

Sta jij wel eens bewust stil bij jouw ideale omgeving? 

Afbeeldingen van Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This