Ben jij je bewust van de gezonde en geneeskrachtige werking van (thee)kruiden? Verse en gedroogde kruiden kunnen ontzettend veel goede stofjes met zich meedragen die allemaal een gezonde invloed kunnen hebben op jouw gezondheid en immuunsysteem. De geneeskrachtige werking van keukenkruiden helpt de gezondheid te onderhouden. Welke kruiden goed voor je lichaam zijn en waar ik deze groene plantjes het liefste in verwerk? Hoe maak je jouw thee en gerechten gezonder? Ik neem je mee in mijn kruidenkastje!


ZO GEZOND ZIJN KRUIDEN

Via de Orthomoleculaire voedingsleer (De wat? Hier leg ik je alles uit!) ben ik achter de geneeskrachtige werking van verse en gedroogde kruiden gekomen en sindsdien kijk ik op een andere manier naar het kruiden van mijn gerechten en het drinken van mijn thee. Kruiden kunnen bijdragen aan de gezondheid van jouw lichaam of kunnen je immuunsysteem echt een boost geven wanneer je dit hard nodig hebt. Door op dagelijkse basis een aantal kruiden te verwerken in je maaltijden/drinken verrijk je jouw gezonde eetpatroon aanzienlijk.

KRUIDENGENEESKUNDE

Veel mensen groeien op met kruiden in gedachte als geneesmiddel. Al zijn er veel verschillende (positieve én negatieve) meningen over kruidengeneeskunde ik kan persoonlijk niet ontkennen dat kruiden echt een positieve bijdrage kunnen leveren op de gezondheid van het lichaam. Zo dronk ik in mijn kinderopvang tijd vaak saliethee tegen keelpijn (dankjewel lieve collega voor deze geweldige tip!) en dit pas ik nog steeds toe. Keelpijn verdwijnt daardoor echt als sneeuw voor de zon! De geneeskrachtige werking kan de gezondheid van het lichaam onderhouden. Zo beïnvloeden kruiden de werking van organen en ondersteunen ze op deze manier de lichaamsfuncties.

THEELEUT GOES HEALTHY

Wist je dat je veel gedroogde kruiden ook heel goed kan gebruiken als theekruiden om een lekker kopje thee van te laten trekken? In mijn ogen de meest eenvoudige (en lekkere!) manier om nog beter voor jezelf te zorgen. Wat is er nou makkelijker dan het drinken van een warm kopje thee? Toen ik jaren geleden meer en meer leerde over de gezonde werking die een glas thee kan hebben was ik verkocht. Ik wilde ervoor zorgen dat ik op dagelijkse basis thee dronk die ervoor zorgde dat ik gezonder door het leven ging. Mijn drie favoriete gezonde thee-tjes? 


KRUIDEN VERWERKEN IN JOUW GERECHTEN

Tijdens het koken gebruiken veel mensen kruiden om hun gerechten meer smaak te geven. Persoonlijk ben ik zelf ook een groot fan hiervan en mijn keukenkastje staat echt propvol met veel verschillende soorten pure kruiden en kruiden mixen. Wist je dat je ook bewust kan kiezen voor bepaalde kruiden om jouw gerecht nog gezonder te maken? Zo kunnen kruiden een ontgiftende en antivirale werking hebben. Zo kan je bijvoorbeeld mint, tijm, marjolein, basilicum, oregano of rozemarijn toevoegen om smaak en geur te geven aan je gerecht, maar ook omdat deze kruiden vallen onder fytonutriënten. Deze stofjes gaan bijvoorbeeld infecties tegen, vertragen de groei van tumoren en hebben een positief effect op je weerstand.

Voeg bijvoorbeeld verse bieslook toe aan je gerecht, omdat deze kruid ontsmettend werkt en rijk is aan vitaminen A, B en C en aan het mineraal calcium. Kies voor komijn om harmonie aan te brengen in het spijsverteringsstelsel, ook koriander kan dit effect hebben op het lichaam. Tevens werkt koriander ook ontstekingsremmend en is het energie gevend. Kurkuma (mijn favoriet!) ondersteunt het immuunsysteem en beschermt tegen schimmels, bacteriën en virussen. Neem deze kruiden dus wat vaker mee in je het koken van je maaltijden.


Mochten jullie dit een interessant artikel vinden dan kan ik hier een overzichtelijk artikel van opstellen.
Wil jij weten welke kruiden je het beste aan je thee of gerecht kan toevoegen en welke werking dit heeft op je lichaam?
Laat een berichtje achter in de comments!

Pin It on Pinterest

Share This