Een streng dieet volgen met snel resultaat? Ik zie veel vrouwen om mij heen en op social media dagelijks starten met een nieuw dieet. Geen koolhydraten, geen vetten, heel weinig calorieën of weken lang enkel op sapjes leven. In mijn ogen een streng dieet dus. Je kan deze diëten tegenwoordig in veelvoud vinden. Elk beloven ze vooral dat jij snel in gewicht zal afvallen. Wat, wanneer je het dieet strikt volgt, waarschijnlijk ook (in het begin) zal gebeuren. Dit is natuurlijk ook het succes achter deze strenge diëten. Toch maak ik mij hier al heel lang zorgen over en ik hoop dat jij dit wilt lezen.
WANNEER EEN STRENG DIEET DE GRAADMETER WORDT
Ik weet dat dit waarschijnlijk een gevoelig onderwerp is om over te schrijven. Dit artikel is ook absoluut niet geschreven vanuit een standpunt van kritiek, maar juist om hopelijk een positieve bijdrage te kunnen leveren. Op jouw zelfbeeld, jouw relatie met voeding en jouw beeld over wat “gezond” is.
Een streng dieet. Hierbij doel ik voornamelijk op een dieet waarbij heel veel niet mag. Heel strikt, waarschijnlijk moeilijk vol te houden en vaak ook gebaseerd op de dagelijkse inname van vrij weinig calorieën. Het volgen van zo’n dergelijk dieet kan jouw beeld op voeding aanzienlijk veranderen. Dagelijks kleine porties, weinig calorieën binnenkrijgen dan gezond is en strenge (eet)regels. Het hoort er vaak allemaal bij. De prijs die je betaald om (snel) af te vallen. Wanneer een streng dieet de graadmeter wordt maakt ik mij hier zorgen over.
HOE VERDER NA HET VOLGEN VAN EEN DIEET?
Vaak is een streng dieet moeilijk vol te houden. Echter ontstaat er wel een vicieuze cirkel. Dit zie ik vaak met eigen ogen gebeuren. Veel diëten leren jou namelijk niet per se wat gezond eten is of hoe je een gezond eetpatroon kan ontwikkelen. Een gezonde levensstijl waar jij na het volgen van een dieet op kan terugvallen. Dit zou natuurlijk ook geen slimme verkoop techniek zijn, maar dat terzijde.
Dus, hoe moet je verder nadat het dieet is afgelopen? Het gebeurt ontzettend vaak dat vrouwen terugvallen in oude patronen. Met frustratie en verdriet tot gevolg. Het gevaar is dat het strenge dieet de graadmeter wordt. De enige manier om een bepaald gewicht te behouden of om te blijven afvallen. De enige manier om “gezond” te eten. Het maakt eten echter vaak niet leuker. Dit is zo zonde.
EMOTIONELE IMPACT OP JOUW ZELFBEELD
Waar ik mij het meeste zorgen over maak is de emotionele impact die een streng dieet op jouw zelfbeeld kan hebben. Door dagelijks bezig te zijn met wat je allemaal niet mag eten, wat niet goed voor je is en dat je vooral niet teveel mag eten kan eten een (negatieve) obsessie worden. Ik zie het zelf dagelijks om mij heen. Zelfs na het stoppen van het volgen van een dieet zie ik vrouwen elke dag onwijs worstelen met eten. Kleine porties blijven eten, want meer binnenkrijgen dan de in het dieet voorgeschreven maaltijden zorgt ervoor dat je weer in gewicht zal aankomen. Toch?
Het gevaar kan zijn dat jij de hele dag bezig bent met eten. Door het eten van kleine porties (lees: een stuk kleiner dan jouw lichaam nodig heeft) loop je regelmatig met een rammelende maag rond. Jouw lichaam vraagt om meer voeding, maar dit mag niet. De focus ligt in jouw hoofd daarom voortdurend op de volgende maaltijd. Het gevaar dat je tussendoor toch iets eet wat “fout” is ligt daarom constant op de loer. Wanneer je voordurend trek hebt of te weinig eet is de verleiding om ongezond tussendoor te snacken aanzienlijk veel groter.
Met het gevolg dat wanneer je hieraan toegeeft er een schuldgevoel kan ontstaan. Op langere termijn kan dit ervoor zorgen dat je een negatieve relatie rondom voeding ontwikkelt.
EEN STRENG DIEET ALS STOK ACHTER DE DEUR
Ik snap het wel. Echt. Ik snap heel goed waarom iemand er voor kiest om een dieet te volgen om in gewicht af te vallen. Afvallen is namelijk niet makkelijk en weten wat “gezond” eten is ook niet. Gezond (eten) is natuurlijk sowieso een relatief onduidelijk begrip, want voor iedereen betekent dit wat anders. Het volgen van een dieet kan een goede stok achter de deur zijn. Toch zou ik je willen aanmoedigen om te proberen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die bij jou past. Bij jou als persoon en jouw levensstijl.
Investeer ik kennis rondom lichamelijke gezondheid, probeer nieuwe gezonde maaltijden uit, haal wekelijks voldoende voedzame ingrediënten in huis en maak zorgen voor jezelf een prioriteit. Wil je wel graag hulp om af te vallen? Schakel de hulp in van een voedingsdeskundige. Hij of zij kan jou goed informeren en hierbij helpen.
WAAR IK MIJ ZORGEN OM MAAK..
In mijn ogen worden vrouwen (mannen natuurlijk ook) bij het volgen van veel diëten niet juist of onvoldoende geïnformeerd. De focus ligt voornamelijk op afvallen i.p.v. gezonde voeding. Er wordt vaak gestreefd naar een “perfect” plaatje (wat niet altijd realistisch is) i.p.v. een gezond gewicht. Wanneer een bepaald dieet de graadmeter wordt en je niet weet hoe je na het volgen van het dieet verder moet zorgt dit voor frustratie. Vrouwen vallen terug in oude patronen en zijn daardoor steeds teleurgesteld in zichzelf. Het zorgt voor onzekerheid.
Een gezond lichaam, een gezond gewicht, voldoende bewegen en een gezond eetpatroon is belangrijk om jouw leven te kunnen leven zoals je dit graag wilt. Om lekker in je vel te zitten. Om genoeg energie te hebben. Laat dit de motivatie zijn om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Ik hoop je op het hart te kunnen drukken dat wanneer je wilt afvallen dit ook absoluut op een liefdevolle manier kan. Zonder strenge eetregels, zonder heel (abnormaal) weinig calorieën per dag of zonder strikte eetschema’s. Lees hier mijn tips.
Liefs, Merel
Lees ook: zo blijf ik dagelijks in balans.
Disclaimer: Uiteraard is elk dieet anders. Er zijn waarschijnlijk ook verschillende vormen van diëten, eetplannen of adviezen die er wel voor zorgen dat jij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Mijn advies is om altijd goed research te doen of advies te vragen van een deskundige op het gebied van voeding en/of afvallen. Dit artikel heb ik geschreven, omdat ik het belangrijk vind dat je een gezond beeld blijft houden van jouw lichaam en voeding.
Credits image: Dima Sidelnikov/Shutterstock
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022