Lieve lieve mensen, meiden en jongens, jij. Ik vind het nodig om hier een artikel aan te wijden. Soms baart het mij echt zorgen wat er in de media allemaal gezegd wordt over afvallen en een ‘gezond’ gewicht. Laatst kwam ik een artikel tegen waarin werd omschreven dat je door het volgen van dat dieet je (zelfs de kleinste!) gewichtsschommelingen kon tegengaan. Seriously?¬†Het gevaar is dat iemand dit leest en denkt dat het schommelen van gewicht dus iets slechts is. Terwijl het heel normaal is, erbij hoort en zelfs van dag tot dag kan verschillen. Tegen onder andere die gedachte wil ik vandaag heel graag STOP zeggen en uitleggen waarom jouw gewicht schommelt. Lees je mee?


GEWICHT SCHOMMELT – DE WEEGSCHAAL IS NET EEN VROUW

Inclusief haar moodswings ūüėȬ†Het cijfertje op de weegschaal kan per dag verschillen. Hier kon ik mij vroeger nog wel eens aan irriteren. “Zie je wel, die taart van gister zit er dus mooi aan!”. Dit was voor ik mij besefte dat een stukje taart de vorige dag echt totaal geen effect kan hebben op mijn gewicht de volgende dag.

Tegenwoordig laat ik de weegschaal liever in een stoffige kast staan en focus ik mij absoluut niet meer op de cijfertjes die hierop kunnen verschijnen. Een gezond gewicht is voor mij zoveel meer dan een nummertje, maar als jij bezig bent met afvallen snap ik dat dit toch een handige tool is. Het is heel normaal dat jouw gewicht schommelt.

Gewicht schommelt | Het is heel normaal dat je gewicht schommelt
Afbeelding afkomstig van Shutterstock

SCHOMMELEN IN GEWICHT IS NORMAAL

Van √©√©n dag snoepen kom je echt niet aan, geloof mij. Als jij over het algemeen een gezond eetpatroon hebt, waarbij de focus ligt op goed voor je lichaam zorgen en hierdoor een gezond gewicht hebben, ben je echt niet ‘fout’ bezig als je even wat anders eet dan je normaal zou doen.

Dat je de ene dag wat zwaarder bent dan de andere dag of andersom is ook heel normaal. Jouw gewicht schommelt en dit is goed te verklaren. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als de weegschaal iets anders aangeeft. Het moment op de dag waarop je jezelf weegt kan bijvoorbeeld al een ander beeld geven.

WAAROM GEEFT DE WEEGSCHAAL STEEDS IETS ANDERS AAN?

  1. Je lichaam houdt vocht vast.
    Het lichaam bestaat natuurlijk voor een groot deel uit water. Er kunnen ook verschillende redenen zijn waarom jij af en toe wat meer vocht vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan warme dagen, na het eten van veel zoute gerechten en zelfs de menstruatie van een vrouw kan hier grote invloed op hebben.
  2. De hoeveelheid ontlasting in je lichaam.
    We eten en drinken gedurende de hele dag. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van jouw maag, darmen en blaas per dag en per moment van de dag nog wel eens zou kunnen verschillen. Met als gevolg, een ander gewicht.
  3. Het moment van de dag waarop je weegt en waar je dit doet.
    Wanneer jij jezelf in de ochtend weegt is de kans groot dat je gewicht opeens anders is dan wanneer jij jezelf vervolgens in de avond ook weer weegt. Plaats jij vervolgens de weegschaal in een ander deel van je huis of op een andere ondergrond? Ook dit kan verschil maken. Tip: weeg jezelf in de ochtend (voor je gaat eten), zonder kleren aan en steeds op dezelfde plek. 

Realiseer je dus goed dat gewichtsschommelingen erbij horen. Je hoeft je hier vooral geen zorgen om te maken. Sowieso wil ik je adviseren om je meer te focussen op hoe jij je voelt en meer belang te hechten aan een gezonde levensstijl waarbij je goed voor je lichaam zorgt. Dat is volgens mij het aller belangrijkste!


Maak je dus niet druk wanneer jouw gewicht schommelt. Want, dit is dus heel normaal!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Pin It on Pinterest

Share This