Nu vraag jij je misschien af bij het lezen van de titel van dit bericht wat ik bedoel met “op een gezonde manier afvallen“. Hiermee bedoel ik afvallen zonder dat je te streng voor jezelf bent (lees: strenge eetregels), je lichaam uithongeren en ander dwangmatig gedrag. Want geloof mij: ik weet dat dit ‘gedrag‘ vaak op de loer ligt wanneer je probeerd af te vallen. Afvallen is voor veel mensen erg lastig en dat snap ik goed. Waar begin je? Wat kan je wel en wat kan je vooral ook beter niet eten? Hoe houd je het vol? Laten we hier verder op in gaan.


HOE KAN JE OP EEN GEZONDE MANIER AFVALLEN?

De grote vraag waar ik jouw op mijn manier antwoord op probeer te geven. Disclaimer: ik ben geen proffesional op het gebied van afvallen, maar heb door jaren lang ervaring op het gebied van sporten, gezond eten en het volgen van de opleiding Orthomoleculaire voeding wel een basis waarop in de tekst en tips in dit artikel baseer. Ik schrijf dit artikel, omdat ik weet hoeveel negatieve (emotionele) effecten het proces van afvallen kan hebben. Juist daarom wil ik jou inspireren om op een gezonde manier af te vallen en goed voor jezelf (lichaam en mindset) te blijven zorgen.

1. Zorg dat jouw suiker en geraffineerde koolhydraten inname wordt vermindert.

Waarom is het voor zoveel mensen zo moeilijk om te stoppen met het eten van voeding met veel suiker? Omdat we het onszelf wanneer we willen afvallen vaak verbieden om dit nog langer te eten. Weetje wat er dan gebeurt? Het maakt de verleiding om dit wel te eten des te groter. Heel vervelend hoe onze gedachtes werken, maar het is wat het is. Beperk daarom jouw suiker inname zoveel mogelijk en geniet op de momenten wanneer je wel snoept. Door veel minder te snoepen zal je merken dat je al gewicht zal verliezen.

2. Beweeg voldoende.

Voldoende bewegen is niet alleen belangrijk wanneer je wilt afvallen. Het is altijd belangrijk. Jouw lichaam blijft hierdoor gezond en vitaal en daar heb jij de rest van jouw leven plezier van. Wanneer je wilt afvallen is (meer) bewegen echter essentieel. Tuurlijk het hoeft niet, ieder zijn eigen ding, maar sporten kan dit proces wel versnellen. Persoonlijk sport ik 3 x per week en doe ik voornamelijk krachttraning die ik afwissel met HIIT workouts. Blijf je lichaam uitdagen en zorg dat je voor en na het eten goed en voldoende eet.

3. Drink voldoende water.

Dat genoeg water drinken belangrijk is dat weten we ondertussen allemaal wel, toch? Jouw lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Door voornamelijk water of thee te drinken (pas op met thee die teveel cafeïne bevat – kan hoofdpijn veroorzaken) zorg je ervoor dat jouw lichaam zichzelf kan voorzien van voldoende energie. Wist je dat jouw lichaam het hebben van dorst en honger soms moeilijk van elkaar kan onderscheiden? Zo kan een hongergevoel dus ook veroorzaakt worden door een tekort aan vocht in het lichaam.

4. Ontwikkel een gezonde levensstijl. (Zeg nee tegen een dieet).

Persoonlijk ben ik geen fan van verschillende diëten die worden aangeboden door diverse partijen. Nogmaals een disclaimer: werkt dit voor jou wel? Lekker doen. Wat ik vooral wil stimuleren is het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Verdiep je in het onderwerp voeding en welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een gezond lichaam en een gezond gewicht.

Ontwikkel een levensstijl waarbij je over het algemeen gezond én lekker eet (want: gezond eten is ontzettend lekker!) en waarbij je geen strenge eetregels ontwikkelt. Waarom niet? Deze eetregels kunnen voor obsesief gedrag zorgen en op de lange termijn kan dit emotioneel belastend zijn. Wanneer je een levensstijl voor jezelf ontwikkelt die niet negatief aanvoelt (super streng zijn voor jezelf, honger hebben, jezelf dingen verbieden) en waarbij je een goed balans vindt tussen gezond eten en “snacken” (het is niet erg als je hier behoefte aan hebt namelijk) is dit op de langere termijn veel makkelijker vol te houden dan het volgen van een dieet.

5. Eet goed en niet minder.

Op een gezonde manier afvallen doe je niet door niet te eten. Tuurlijk val je af wanneer je in het begin alle gebruikelijke snacks achterwegen laat. Je lichaam is dit namelijk niet gewend. Ik wil je alleen wel echt op het hart drukken om jezelf (jouw lichaam) niet uit te hongeren. Eet genoeg, gezond en eet gevarieerd. Voed je lichaam met eiwitten, goede vetten en lekker veel groente en begin de dag met een voedzaam ontbijt. Het hebben van honger zou niet gelijk moeten staan aan afvallen. Een gezonder lichaam is echt het allerbelangrijkste. Goed eten, lekker vol zitten én alsnog afvallen: dit is zeker mogelijk!


Op een gezonde manier afvallen. Wat zijn jouw tips?

Lees ook: hoe mijn relatie met voeding alles veranderde. 

Pin It on Pinterest

Share This