Wie een beetje bezig is met gezond leven zal het niet ontgaan zijn; er is ontzettend veel te doen rondom het onderwerp ‘Suikers’.Suikers zouden niet onze vrienden zijn. Zeker niet als je gezond wil leven, wil letten op je gewicht en allerlei hart- en vaatziektes het liefste zo veel mogelijk wil voorkomen. Toch is er veel verschil in suikers. Want welke suiker is nou echt ongezond en welke suikervervangers kan je nog wel toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon?

In mijn artikel ‘Verslaafd aan suiker?’ ga ik dieper in op de gevolgen van suiker op onze gezondheid en ons lichaam. Daarnaast beschrijf ik een aantal tips hoe jij makkelijker van je suiker verslaving kan afkomen. Verslaving? Zeker. Veel mensen zijn zonder dat ze hier zelf erg in hebben hartstikke verslaafd aan suiker. Jouw suikerverslaving zorgt er voor dat je juist extra behoefte hebt aan deze zoete stoffen, waardoor je meer gaat eten en vaak ook meer gaat snoepen. Slecht voor je gewicht dus! Daarnaast veroorzaakt een dagelijks teveel aan suiker verschillende lichamelijke kwaaltjes zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziektes en zorgt het ervoor dat je veel sneller vermoeid bent.


ZIJN ALLE SUIKERS SLECHT?

Toch blijft het lastig, want we hebben toch suikers nodig om goed te functioneren? Dit klopt ook. Ons lichaam heeft suikers, ookwel koolhydraten, nodig om zijn energie uit te halen. Maar dan hebben we het wel over goede koolydraten en goede suikers. Als we het over slechte suikers hebben dan hebben we het vaak over ‘simpele’ koolhydraten en geraffineerde suiker. Dit zijn suikers die verder geen voedingstoffen bevatten en dus eigenlijk totaal geen toegevoegde waarde hebben voor ons lichaam.

Ik begrijp dat het lastig is om helemaal geen suiker meet te eten of alle zoetstoffen te vermijden. Juist daarom raad ik je aan om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen. Maar pas wel op, ook in deze natuurlijke zoetstoffen kunnen vaak natuurlijke suikers verborgen zitten. En dit zijn nou juist de suikers die je dus wil vermijden! Om te voorkomen dat je door de vele mogelijkheden de bomen door het bos niet meer ziet, hier een aantal tips.

WAAROM KOM IK AAN VAN SUIKER?

In een notendop: dit heeft vooral te maken met de glycemische indexwaarde (GI waarde) van deze suikers (koolhydraten). Na het eten van suikers stijgt de bloedsuikerspiegel, omdat er glucose (suiker) terecht komt in het bloed. Om deze glucose te kunnen verwerken in het lichaam wordt het hormoon ‘insuline’ aangemaakt die ervoor zorgt dat de glucose wordt opgeslagen in de spier- en vetcellen. Dit wil niet zeggen dat we ‘dik’ worden, omdat het opgeslagen wordt in vetcellen, we halen hier tijdens inspanning/beweging weer energie uit namelijk.

Echter is het wel zo dat als wij op lange termijn meer glucose in onze vetcellen opslaan dan dat we verbruiken aan energie, ons lichaam dit blijft ophopen en omzet in vetweefsel. Met afvallen is het precies andersom, halen wij meer energie uit deze vetcellen dan dat wij erin stoppen, dan zal het aantal vetcellen uiteindelijk kleiner worden. Van suikers komen we dus niet perse meteen aan, dit heeft echter wel alles te maken met het balans in gezond eten en dagelijkse beweging.

Zoals ik al zei heeft dit dus ook te maken met de GI waarde van de suikers. Koolhydraten met een hoge GI komen ontzettend snel in de bloedbaan terecht, in tegenstelling tot koohydraten met een lage GI die geleidelijker in de bloedbaan terecht komen, en veroorzaken flinke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Met als gevolg dat deze suikers eerder worden omgezet in vetten, omdat het lichaam simpelweg meer glucose binnen krijgt dan het aan energie nodig heeft. Daarnaast heeft het er ook alles mee te maken dat na een bloedsuikerspiegel ‘piek’ een flinke ‘daling’ volgt, waardoor het lichaam een seintje krijgt dat het honger heeft en je dus relatief meer zal gaan eten.

WELKE ‘GOEDE’ ZOETSTOFFEN KUNNEN WE DUS HET BESTE GEBRUIKEN?

Deze zoetstof is afkomstig van de kokosnootbloem. Kokosbloesemsuiker bevat een hoop goede mineralen en is daarnaast rijk een vitamine B1, B2, B3 en B6. Natuurlijk is ook deze zoetstof niet calorie vrij, dat is geen enkele koolhydraat, maar de GI waarde van deze zoetstof ligt een stuk lager dan dat van andere geraffineerse suikers.

NATUURLIJKE STEVIA:

Hier hebben de meeste mensen wel vaker van gehoord. Deze zoetstof is afkomstig van de bladeren van een plant in Zuid Amerika. Stevia is ontzettend zoet van smaak en is daarom zeker geschikt om gerechter net wat zoeter te maken. Kies hierbij wel voor natuurlijke of ookwel ‘groene’ Stevia.

PURE AHORNSIROOP OF RAUWE AGAVE SIROOP:

Pure ahornsiroop bevat ook een hoop goede stofjes die bijdragen aan een goede gezondheid en daarnaast heeft deze siroop ook nog eens bacterie- en kankerremmende elementen. Rauwe agave siroop is ook nog een goede optie, echter is de agave siroop die wij vaak in de winkels kopen al verhit en bewerkt, waardoor de meeste goede stoffen verloren zijn gegaan. Kies dus bewust in het aanschaffen van deze producten!

Wel wil ik er toch nog bijzeggen dat ook deze zoetstoffen onder de ‘suikers’ vallen, ze zullen misschien relatief minder slecht (door de lagere IG waarde) zijn dan bijvoorbeeld ‘witte suiker’ of ‘bastaardsuiker’, gezond is het zeker niet. Dus mocht je ervoor kiezen om voor deze suikervervangers te kiezen gebruik deze dan ook met mate.

Lees meer GEZOND LEVEN artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This