Ben jij toe aan meer rust? Voel je je vaak gestrest of onrustig? Ren je voor je gevoel dagelijks door de dagen heen? Het kan goed zijn dat je meer behoefte hebt aan rust in je hoofd. Met deze 10 praktische tips kom je eenvoudig meer tot rust. Vanaf het moment dat we in de ochtend wakker worden wordt het brein blootgesteld aan prikkels en om daadwerkelijk in actie te komen maakt het lichaam adrenaline en cortisol aan. Ben jij dagelijks heel druk? Dan blijft je lichaam cortisol (stresshormoon) aanmaken. Het fijne hiervan is dat jij actief kan blijven, deadlines kan halen en letterlijk in een actieve modus kan blijven functioneren, maar een langdurig hoog level aan stress in je lichaam is vervelend en op lange termijn zelfs schadelijk voor de gezondheid. Met deze 10 tips kom je meer tot rust en geef je jouw lichaam en brein de mogelijkheid zich te herstellen. Lees je mee?


Zo kom je tot rust – waarom is dit belangrijk?

Waarom is voldoende rust belangrijk? Anno 2019 proberen we dagelijks meerdere ballen hoog te houden. We voelen de druk om te presteren, er zijn verwachtingen en verantwoordelijkheden en de to-do lijst is vaak lang. Het gevolg hiervan is dat we de neiging hebben om altijd ‘aan’ te staan waardoor het stressniveau in ons lichaam ook voortdurend hoog is. Het ervaren van stress is niet per se negatief, sterker nog het is een natuurlijk proces in je lichaam dat ervoor zorgt dat je scherp kan zijn in belangrijke situaties, snel kan reageren en kan presteren. Wordt deze cyclus echter nooit doorbroken en krijgt het brein en het lichaam geen mogelijkheid om zich te herstellen? Dan kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid en negatieve emoties veroorzaken. Tijd om meer tot rust te komen. 

Met deze 10 tips creëer je meer rust in je hoofd.

1. Pak niet direct de mobiele telefoon bij het wakker worden.

Doe jij dit ook? De wekker gaat en na drie keer knipperen ligt de telefoon alweer in je hand? Gelijk even kijken wat je hebt gemist. Het gevolg hiervan is dat je direct blootgesteld wordt aan veel prikkels en zonder dat je er erg in hebt kan dit jouw brein letterlijk een boost geven. Dit kan een onrustig gevoel kan veroorzaken en dat brengt ons tot tip nummer #2.

2. Creëer een rustgevende ochtendroutine.

Begin je gestrest aan je dag? Dan kan je hier gedurende de hele dag last van hebben. Wees je daarom bewust van je ochtendroutine. Hoe kan je deze zo invullen zodat je op je gemakje wakker kan worden, goed voor jezelf kan zorgen en op een rustige manier de dag start. Zie hier hoe ik dit doe.

3. Stel realistische doelen.

Waar zijn we doorgaans heel goed in? De lat hoog leggen. Ook in het maken van een to-do lijst. Kijk eens realistisch naar de planning van de dag/week. Hoeveel tijd nemen verschillende taken en afspraken daadwerkelijk in beslag? Stel je wel realistische doelen? Door hier kritisch naar te kijken kan je de planning van de dag een stuk haalbaarder maken en zo meer rust in je leven creëren.

Hoe kom ik meer tot rust? | 10 x meer rust in je hoofd

4. Gebruik een App om lijstjes bij te houden.

We werken dagelijks een to-do lijst af en terwijl we hier druk mee bezig zijn komen er vaak weer nieuwe afspraken en taken bij. Je partner die een berichtje stuurt of je nog even een boodschap kan halen? Je vriendin die appt of je over twee weken kan afspreken? Je moeder die vraagt of je het telefoonnummer van die ene goede kapper wilt doorsturen? Gebruik een app zoals Wunderlist om verschillende lijstjes te maken. Zo kan je dingen die je moet onthouden direct noteren en vervolgens weer los laten, wat voor meer ruimte in je hoofd zorgt.

5. Creëer heel bewust kleine pauze momenten.

Zoals je net kon lezen is een balans tussen ‘aan‘ en ‘uit‘ staan heel belangrijk. De momenten waarop je namelijk bewust ‘uit’ staat zijn de momenten waarop je letterlijk even op adem kan komen en waarop jouw hoofd tot rust kan komen. Deze korte pauze momenten, van ongeveer 5 tot 10 minuten, scheppen orde in de chaos, verhogen je concentratie vermogen, verlagen het stresslevel in je lichaam en stimuleren je creatieve vermogen. Lees hier meer.

6. Voel je onrust in je lijf? Kom tot rust met een ademhalingsoefening.

Een ademhalingsoefening is een hele fijne manier om het contact met je lichaam op te zoeken. Neem een comfortabele houding aan, leg je hand zachtjes op je onderbuik en focus je op je ademhaling. Adem diep in door je neus en uit door je mond. Laat alle gedachtes die door je hoofd gaan voorbij glijden en tel rustig je ademhaling. Herhaal dit tot je je rustiger voelt.

7. Ga vaker naar buiten.

Dit horen we wel vaker: frisse lucht is goed voor je! De natuur kan een natuurlijke rustgever zijn voor een druk hoofd. De natuur is prikkelarm en zorgt er daarom voor dat jouw hoofd letterlijk tot rust kan komen. Zelfs een korte wandeling van 5 minuten kan al verschil maken.

8. Noteer wat onrust en stress veroorzaakt.

Je gestrest voelen kan, als we niet oppassen, ook een manier van leven worden. We plannen teveel in, stellen onrealistische doelen en nemen teveel hooi op de vork. Voel je je vaak opgejaagd? Schrijf dan eens op wat dit gevoel veroorzaakt en kijk kritisch hoe je dit in het vervolg positief zou kunnen veranderen.

9. Kies voor focus.

We zijn vaak ontzettend goed in multitasken, althans.. dat denken we. Uit onderzoek blijkt echter dat we als mens helemaal niet goed zijn in multitasken en dat wanneer we met meerdere taken tegelijkertijd bezig zijn we eigenlijk aan het ‘task switching‘ zijn. We kunnen simpelweg niet meerdere taken combineren, maar we kunnen hier wel voortdurend tussen switchen. Dit is vermoeiend en het vertraagt je concentratie vermogen. Probeer je bewust te focussen op één taak zodat je de taak niet alleen beter kan uitvoeren, maar je ook minder prikkels binnen krijgt. Het resultaat is hoogstwaarschijnlijk dat je minder onrust ervaart en er meer rust in je hoofd ontstaat.

10. Sluit de dag rustig af.

Tot het moment dat ons hoofd het kussen raakt zijn we vaak nog voortdurend bezig. Liggen we eindelijk uitgeteld op de bank? Dan scrollen we nog een uur druk door Instagram of Facebook. Hierdoor blijft jouw brein actief en door het blauwe licht van het scherm maakt je lichaam ook het hormoon melatonine niet/minder aan. Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam en heeft als functie om jouw lichaam tot rust te brengen zodat je slaperig wordt en makkelijk in slaap kan vallen. Sluit de dag rustig af om je hoofd tot rust te brengen door een boek te lezen, een rustgevende douche te nemen of de dag van je af te schrijven.


Lees ook: waarom meer stilte goed voor je is

Image credits: Antonio Guillem/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This