Vaak zijn er slechts kleine aanpassingen in je leven en/of eetpatroon nodig om ervoor te zorgen dat je net wat sneller die paar kilo’s kwijtraakt. We beschikken vaak over gewoontes waarvan we niet direct inzien dat deze ongezond zijn voor ons lichaam. Een aantal jaar geleden stond ik zelf op het punt dat ik wat minder tevreden was met mijn lichaam, ik wilde net wat slanker zijn en wat strakker in mijn vel zitten. Zodoende ging ik op onderzoek uit en ondertussen kan ik zo een aantal simpele trucjes uit mijn mouw schudden die ervoor zorgen dat je net wat gezonder gaat leven en daardoor ook eerder zult afvallen.


Start dus vandaag en pas deze trucjes toe in je dagelijkse eetpatroon en levensstijl. Hoe eerder je hiermee begint, hoe eerder je resultaat zal zien.

Beperk jezelf tot het drinken van water en thee.

‘Beperk jezelf’ klinkt dat meteen weer zo negatief, maar dit is wel heel effectief. In heel veel drinken zit een heleboel suiker verwerkt. Suikers hebben we nodig om energie uit te halen, maar de ongeraffineerde suikers die verstopt zitten in frisdrank, sportdrankjes, wijn, bier, yoghurt drinks en bijvoorbeeld fruitsapjes (uit de supermarkt) hebben we absoluut niet nodig. Sterker nog deze suikers zijn echte dikmakers. Hydrateer je lichaam daarom met heerlijke thee en water. Elke dag zo’n 1.5 tot 2 liter drinken helpt ook bij het verbranden van calorieën! Win win situatie dus.

Zorg voor balans in je maaltijden.

In het artikel ‘Is brood echt zo ongezond?’ beschreef ik waarom brood soms als dikmaker gezien kan worden. Eigenlijk heeft dit allemaal te maken met het feit dat Nederland een land is waarbij men veel koolhydraten per dag eet. Vaak zelf teveel waardoor er in het lichaam een overschot aan koolhydraten ontstaat. Om deze suikers (glucose) af te breken wordt er door het lichaam insuline aangemaakt. De hoeveelheid suikers die overblijven stimuleren de vetopslag en hierdoor komt men aan. Wat ik probeer te zeggen is dat het belangrijk is om maaltijden te eten waarbij er sprake is van een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Begin de dag bijvoorbeeld met een eiwitrijke maaltijd, hierdoor raak je sneller verzadigd en ook uit deze voedingsstoffen haalt je lichaam zijn energie. Op deze manier waak je er ook voor dat je hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) niet geheel bestaan uit (snelle) koolhydraten.

Hou bij wat je eet.

Dat brengt mij tot het volgende. Het is soms best lastig om in te schatten hoeveel voeding je per dag nodig hebt en hoeveel je daadwerkelijk binnen krijgt. Hou daarom een tijdje een eetdagboek bij. Schrijf precies op wat je eet en bereken hoeveel calorieën dit zijn. Je zult waarschijnlijk versteld zijn van de resultaten. Of je komt erachter dat je echt te weinig eet (Door te weinig eten val je ook niet af. Eet niet minder, eet juist meer en eet gezond) of je zal erachter komen dat je veel meer binnen krijgt dan eigenlijk nodig is! Door inzicht te krijgen in jouw eigen eetpatroon kan je veel bewustere keuzes maken. Om hieraan te beginnen zijn er talloze Apps die je hier bij kunnen helpen, handig!!

Bijvoorbeeld:Mijn Eetmeter, CalorieTeller, Foodzy, Lose it! en My Fitness Pall.

afvallen

Bereid al je maaltijden zelf voor.

Kook gezond, kook vers, weet wat je eet. Kant en klaar maaltijden, maaltijden uit een pakje of afhaal maaltijden zijn vanaf nu echt even verleden tijd. In deze maaltijden zitten vaak veel ongezonde ingrediënten, echter heb jij geen idee dat je dit binnenkrijgt aangezien je dit niet aan de buitenkant kan zien. Door zelf je eten te maken ben jij bewust van de voeding die je binnen krijgt en leer je tegelijkertijd wat gezond is. Zorg ervoor dat je zelf jouw lunch voor op het werk verzorgd, zo ben je niet afhankelijk van de (vaak koolhydraatrijke) lunch die door de kantine van het bedrijf wordt verzorgd.

Snacken? Tuurlijk dat mag, maar realiseer je goed dat ongezond snacken misschien wel de grootste oorzaak is van die extra kilo’s. Zorg er daarom voor dat je dit beperkt tot gezond en verantwoord snacken. Dit hoef echt niet saai te zijn, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Klik hier voor veel nieuwe inspiratie!

Kies voor een gezonde levensstijl in plaats van de strenge diëten.

Oké, als je een trouwe lezer bent van Healthy Wanderlust dan hoor ik je nu denken ‘Merel je valt een beetje in de herhaling’. Je hebt helemaal gelijk, maar dit hoort ook zeker thuis tussen mijn trucjes om gewicht kwijt te raken. Overgewicht of die paar kilo’s extra zijn namelijk vaak ontstaan door weinig beweging en/of foute keuzes op het gebied van voeding en gezondheid. Het volgen van een streng dieet kan zeker effectief zijn, maar zijn voor veel mensen niet lang vol te houden. Daarom kies jij er nu voor om jouw eetpatroon en levenswijze zo om te gooien dat je goed voor je lichaam zorgt, weet wat gezond voor je is, waardoor je in combinatie met genoeg bewegen makkelijker kan afvallen en je deze manier van eten nog heel lang kan volhouden. Hoe je dit doet?Lees dat hier!

Wees realistisch, herken jouw eetgedrag en houd vol!

Beetje een lang ’trucje’ misschien, maar wel een hele belangrijke. Wees ervan bewust dat je bepaalde gewoontes hebt ontwikkeld, waardoor je waarschijnlijk in het verleden (onbewust) de foute keuzes hebt gemaakt op het gebied van voeding. Tijd om dat te veranderen! Waarom eet je? Is dit puur omdat jij weet welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft of eet je eigenlijk ook wel gewoon uit verveling? Of ben je een emotionele eter die zichzelf troost of gerust stelt met bepaald voedsel? Afvallen is vaak moeilijk vol te houden, omdat we terugvallen in oude gewoontes. Leer jezelf daarom vanaf nu nieuwe gezonde habits aan. Klik hier om daar NU mee te beginnen!

HOU VOL!

Jij bent verantwoordelijk voor dit proces, hoe snel dit gaat, hoe goed dit gaat en hoe lang je dit volhoudt. Push jezelf om elke keer weer die sportoefeningen te doen, maar kies hiervoor ook bewust voor een sport die jij leuk vindt om te doen! Spreek een doel met jezelf af, maar wees realistisch. Ook kleine veranderingen in jouw lichaam en eetpatroon zijn positief en mogen gevierd worden! Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Zoek dan een sportmaatje waarmee je dit proces kan delen en elkaar kan stimuleren om net weer dat stapje extra te zetten.


Lees ook zeker over de 5 dingen waar je nu mee moet stoppen als je wilt afvallen!
Wat zijn jouw tips?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

Liefs, Merel

Pin It on Pinterest

Share This